2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Ég veled tehéntej, ég veled fülgyulladás!

Már megint fülgyulladás, a kéthetente szokásos. Régebben volt ekcémánk is, most van állandóan duzzadt, szinte egymást érő torokmandulánk, fülgyulladással. Ki gondolta volna, hogy a reggeli mézes tej a hibás?

5369.jpgAz utóbbi évtizedekben „divatos” betegség lett a táplálékallergia vagy -intolerancia. Egyes felmérések szerint a népesség csaknem 20 százaléka tapasztal magán valamilyen allergiát, de az orvosi kivizsgálások azonban csak az esetek mindössze 1-7 százalékában igazolnak tényleges ételallergiát. Ettől persze a betegek száma folyamatosan emelkedik, ami elsősorban a jobb, olcsóbb diagnosztikus eljárásoknak köszönhető.

 

A betegség felismerése nem könnyű, a táplálékallergia rejtőzködő kór, a tünetei nem specifikusak a betegségre és az allergénekre. Például egy hasmenés, vagy ekcémás kiütés, de egy állandó mandulagyulladás hátterében is számos betegség (és allergén) állhat, ezek közül csak egy a tehéntejfehérje-allergia.

 

Allergia vagy intolerancia? Nem ugyanaz!

Gyakran még maguk az érintettek is összekeverik e két betegségtípust, pedig a különbség lényeges. Tejcukorérzékenység esetén a laktáz enzim hiányában a szervezet nem képes a vékonybélben a laktózt lebontani. Az enzim teljes vagy részleges hiánya tüneteket okoz, azonban az elfogyasztott tejcukor és az arra adott tünetek erőssége egyenes arányosságban áll egymással – vagyis kevés tej kis hasfájás, sok tej nagy hasfájás. Ezzel szemben a tejfehérje-allergia akár az ételben minimálisan megbúvó fehérjemaradéktól, illetve az olyan keresztallergénektől is előjöhet, mint a borjú vagy sertéshús, s már kis mennyiségben is komoly problémákat okozhat. Míg a gyermekkori intoleranciát a szervezet a megfelelő diéta mellett kinőheti, az allergiánál erre nincs komoly esély, s kezelése is sokkal szigorúbb életmódot követel meg. Tehát az ételintolerancia, nem ételallergia. A témáról bővebben itt olvashatsz.

 

 

Nehéz a búcsú…693.jpg

„A tehéntej az egyik leggyakrabb allergiát kiváltó élelmiszer, ám egyben a táplálkozásunk fontos alapélelmiszere – mondja dr. Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa. – Elhagyása az étrendből mind táplálkozási szempontból, mind a beteg szempontjából nagy gondot jelent, mert a tehéntej kitűnő kalcium, B-vitamin és fehérjeforrás. Az elkerülő étrend lényege a tehéntejfehérje teljes elhagyása. A tehén, kecske, juh, bivaly tejének allergén fehérjéi között magas százalékban áll fenn keresztreaktivitás, így kicserélhetőségük sem lehetséges. A diéta során el kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült termékeket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszer-ipari termékeket, és a keresztreakció miatt az előbb említett állatok tejét illetve az ezekből készült termékeket.”

 

A tejfehérjék szerkezete a savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir) is épen marad, ezért az allergizáló képességük sem csökken. A sajtgyártás során bizonyos fehérjék elveszthetik ugyan az allergizáló képességüket, de ez nagymértékben függ a technológiától. Ezért nem fogyaszthatók teljes biztonsággal tehéntej-allergia esetén a friss sajtok, illetve a rövid és hosszú érési idejű sajtok sem. Az allergének már kis mennyisége is elegendő a túlérzékenységi reakció kiváltásához, így az élelmiszerekben, nyomokban lévő tejfehérje szintén a tünetek kiváltását eredményezheti.

 

„Tejfehérjementes étrendben mindig a kalcium csökkent bevitelével kell számolni, még jól összeállított diéta esetén is, ezért mindig szükséges a kalcium pótlása – mondja a szakember. – Tehéntej helyettesítésére gyermekeknek teljesen hidrolizált vagy aminosav tartalmú tápszer adható. Sajnos a tej tápanyagtartalma semmilyen élelmiszerrel nem helyettesíthető, de konyhai kiváltására alkalmas termékek széles körben kaphatók. Ilyenek például a rizsital, rizsitalpor, rizstejszínhab, zabital, zabtejszín, szójaital, szójajoghurt (yofu), szójatúró (tofu), szójatejszínhab, kókusztej, kókusztejpor. Ezek a termékek megkönnyítik az ételkészítést, és változatosabbá teszik a tehéntejfehérje-mentes étrendet.”

 

TIPPEK

 

Tudta? Hő hatására a tejcukor a tej fehérjéivel lép reakcióba, ami jelentősen növeli az allergizáló hatást. Tehát a forralt tej még erősebben allergizál!

 

Tejfehérjét tartalmaz minden tejtermék, tejpor, vaj, író, savó, savópor, citopánpor, margarin (ha tejjel, tejporral vagy savóval készült), kazein, kazeinát.

 

Kalciumbombák hiányállapot ellen Szezámmag, mák, mandula, petrezselyem, amaránt, tökmag, dió, banán, szója.

Középút nincs, diéta van

„Akinél tejallergiát diagnosztizáltak, annál a diéta a teljes elkerülést jelenti – mondja Pálfi Erzsébet. – Nem lehet csak úgy »diétázgatni«. Igaz, van egy tolerancia szint, amely legfeljebb milligrammnyi nagyságrendű allergént jelent, így esetleg a keresztszennyezett termékeknél (borjú, marhahús) lehetünk elnézőbbek. A gyermeknél azonban még szigorúbbak vagyunk, náluk tényleg nulla toleranciával állítjuk össze az étrendet, mert az ételkészítéshez általában is jelentős mennyiségű tejet, tejfölt használunk, amit egyetlen tejallergiás sem tolerál.

 

Egyébként a közétkeztetésben rövidesen megjelenő rendelet szerint (ami most még csak ajánlás) is biztosítani kell orvosi igazolásra a diétát, szóval elvileg minden lehetőség adott az ilyen típusú étrend megvalósítására. Azt azonban, hogy mennyi idő alatt tisztul a szervezet és válik tünetmentessé, pontosan nem lehet meghatározni. Ez függ a reakciók gyorsaságától is. Gyors reakciók esetében (pl orális allergia szindróma, amely szájviszketéssel jár) már 1-2 nap alatt megszűnhetnek a tünetek, míg a késő reakcióknál (pl. ekcéma) akár hetek telhetnek el.”

 

Rizstej házilag5367.jpg

Egy liter rizstej nagyjából 500-800 forintért kapható, bolttól függően. Az otthon elkészített rizstejet ennek töredékéből ki lehet hozni, sűrűségtől függően pedig tejszínként, tejfölként, tejként, illetve mindenféle főzési-sütési alapanyagként fel lehet használni – a hagyományos tehéntej helyettesítőjeként. Elkészítéséhez tegyen fel 20 dkg rizst főni annyi vízben, amennyi ellepi. Folyamatos utánpótlással főzze addig, míg a szemek teljesen szét nem esnek. Amikor kihűlt, öntse fel 0,7-1 liter vízzel, és turmixolja össze. Végül szűrje át textilkendőn vagy sűrű szitán, tegyen hozzá egy csipet sót és hígítsa a kívánt sűrűségre. Több liter lesz belőle. Ízesíthető vaníliával, gyümölcsökkel, kakaóval, mandulával.

 

 

Tünetek, amelyek tejallergiára utalnak

Gyomor és bélrendszeri tünetek

hasmenés, hányás, súlystagnálás (babáknál), hasi fájdalom, reflux, gyomorhurut, székrekedés, véres nyálka ürítése

Bőrtünetek

ekcéma, csalánkiütés, bőrgyulladás, angioödéma

Légúti tünetek

orrnyálkahártya gyulladás, akadályozott orrlégzés, rohamokban jelentkező tüsszentés, rekedtség, köhögés, bronchitis, asztma, fülgyulladás, OAS (orális allergia szindróma)

Idegrendszeri tünetek

viselkedési zavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság

Hematológiai tünetek

bőr és nyálkahártyavérzések, anémia

Generalizált tünetek

anafilaxiás sokk

Egyéb

köszvény, ízületi gyulladás

Forrás: Barna és Nékám 1996, Barna 2000, Kurowski and Boxer 2008