2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Kutyafutta az egészségért

Népbetegség az elhízás, amely a helytelen táplálkozás mellett a mozgásszegény életmódunknak is következménye. Az autózás, az ülőmunka, stressz számtalan más súlyos betegséget is előidéz, mint például a szív- és érrendszeri, a daganatos, a mozgásszervi és az emésztőrendszeri megbetegedések. A probléma a házikedvencünket is érintheti, és a leküzdésére is van közös megoldás.

Magyarország felnőtt lakosságának 33 százaléka túlsúlyos, 18 százaléka kövér, kétharmada még alkalomszerűen sem sportol, pedig a megelőzésében kiemelt szerepe van a táplálkozásnak és a fizikai aktivitásnak egyaránt, mutatott rá dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke egy konferencián.


A probléma azonban nemcsak az embert, hanem házikedvenceit is érintheti, hiszen az ő életmódjuk szinte teljes egészében a gazdáétól függ. Felmérések szerint a négylábú társak körében éppúgy egyre gyakoribbak a civilizációs betegségek, amelyek a túlsúlyból és a mozgásszegény életmódból fakadnak.

 

A nassolás mindenkinek árt

1410.jpgA kevés séta, és sok nassolás a házikedvencek esetében éppolyan káros, mint az embereknél: szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, májelégtelenséghez, cukorbetegséghez valamint mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet.

 

Pedig sokan éppen azért vásárolnak kutyát, hogy az új családtag rákényszerítse őket a mozgásra. Ez a kezdeti hónapokban még úgy-ahogy működik, de később a lelkesedés lohad és az időhiány nyer. A „majd inkább holnap” hozzáállás eredménye lesz, hogy egyre kevesebb mozgáshoz jut a kutya is.
A problémát látván a bécsi Állatorvostudományi Egyetemen működő állat-terápiás egyesület (Tiere als Therapie) szakemberei – ők az állatok embergyógyászati alkalmazásával foglalkoznak – már évek óta minden ősszel megszervezik a kutyás futást. A figyelemfelkeltő programot a kutya (dog) és a futás (jogging) szavakból kreált dogging-nak nevezték el és 2011-ben 2,5 kilométeres sétában, 5 és 10 kilométeres futásban mérhették össze az erejüket kétlábúak és négylábúak.
2006 májusában Az osztrák példa alapján a Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának és a Felelős Állatbarátok Egyesületének közös szervezésében Budapesten is megrendezték a doggingot. A 280 résztvevő a SZIE bejáratától a Városligeti Műjégpályáig 2500 métert futott, kocogott esetleg sétált korra és fajtára való tekintettel. „Mozgásszegény életmódunk miatt bármiféle testmozgás egészséges és örömet okoz, főképp ha hűséges négylábú társainkkal közösen csinálhatjuk” mondta az esemény kapcsán Dr. Solti László, az egyetem rektora, aki néhány tudnivalóra is felhívta a gazdák figyelmét. A terhelés előtti bemelegítésre, illetve a fokozatosságra a kutyának is szüksége van. Érdemes kisebb sétákkal kezdeni, majd fokozatosan növelhetjük a tempót és a távolságot is. Négylábú társunkat azonban ne hajtsuk, mindig csak addig fusson vagy sétáljon, amíg kedve van.

 

Doggingra fel!

1412.jpgTermészetesen doggingolni nem csak szervezett program keretében lehet, sőt! A legjobb, ha a mindennapok részévé válik a közös mozgás, ami persze nem csak a futás lehet. Sterk Éva Mancs-Rancs Állatmentő Alapítvány munkatársa szerint a foci szintén fejleszti a gazdi erőnlétét, állóképességét is. Nagy élmény a családi túrázás a kutyával és az ebek imádják a frizbizést is. A biciklizéssel óvatosan és csak nagyon fegyelmezett kutyával próbálkozzunk. Az úszás is nagyon harmonikusan edzi a testet, csak erre kevés lehetőség van. És természetesen van a fitnesztréning, az agility, amely javítja az egyensúlyérzéket, az állóképességet, fejleszti a figyelmet és a koncentrációt, elősegíti a szoros, bizalomteljes kapcsolat kialakulását kutya-gazda között.

 

Mindez csak elhatározás kérdése.