2024. május 22. szerda
Júlia és Rita napja

Ehető még, vagy dobjam ki?!

Nem minden esetben mérvadók a szavatosságot jelző dátumok az élelmiszerek csomagolásán. Megvannak a régi módszerek arra, hogyan ismerhető fel egy zöldség vagy hús, hogy fogyasztható-e még vagy sem. Mikor kell kidobni az egész élelmiszert, ha penész fedezünk fel rajta, és mikor lehet kivágni a romlott részt, és elfogyasztani a többit?

Többen azt mondják, hogy a szavatossági időpontok az élelmiszeripar profitérdekeit védő átverések. Hogy minél több élelmiszert dobjunk ki és minél többet vásároljunk helyettük. Még akkor is, ha a termék még fogyasztható és nincs olyan állapotban, hogy ártson az egészségnek.

Az amerikai National Resource Defense Council megerősítette, hogy az amerikai élelmiszereknél például a szavatossági időpont azt jelenti, hogy meddig "optimális minőségű" egy élelmiszer. Ez is csak egy körülbelüli becslés. Szerencsére vannak módszerek, amikkel megállapíthatjuk, mit kell már kidobnunk és mibe haraphatunk még bele. 

 

Kenyér

7226.jpg

Megpenészedett. Még ha csak a kenyér egy részére ült ki a penész, akkor sem szabad a másik felét megenni. Egy pontnyi penészes felület már elég ahhoz, hogy eldöntsük: a kukába való az egész vekni kenyér. Mivel a péksütemények porózus, oszló-foszló élelmiszerek, a penész nagyon hamar terjed bennük anélkül, hogy a héjukon mindenütt látnánk. 

Mivel a penész kialakulásához nedvesség kell, ha a kenyér csak megkeményedett, attól még ehető. Ha nem látunk rajta penészt, csak éppen haraphatatlanul kemény, még mindig felhasználható zsemlemorzsának vagy kenyérkockaként a levesbe. Benedvesítve és sütőbe rakva pedig ismét friss, ropogós és finom.

 

Tojás

A romlott tojás hideg vízben fennmarad a felszínen. Felütve pedig büdös.  

A tojáshéj első ránézésre elég keménynek néz ki, de valójában ez is porózus matéria. Ahogy öregszik a tojás, a héjon belül légréteg keletkezik. Minél öregebb a tojás, annál több levegő van benne. Emiatt marad fenn a víz felszínén. Ez nem egyértelmű jele annak, hogy a tojás megromlott, az idősebb tojások is ehetők, de jobb gyanakodni, és felütés után a szagát és az állagát ellenőrizni. A friss tojás a víz aljára merül. 

 

Gyümölcs

Megváltozott az állaga. Puhább vagy szemcsésebb lett. A színe is megváltozhat. Meg az illata. Felülete beráncosodik. Sőt, ragadós is lehet, nyálka keletkezhet rajta. Ezt könnyű megállapítani, mehet a komposztba!

 

Mennyi ideig áll el a hűtőben?

Nyers marhahús, borjúhús, bárányhús, sertéshús: hűtőben 3-5 nap, fagyasztóban 6-12 hónap.

Tojás: hűtőben 3-5 hét, fagyasztóban 1 év.

Bacon: hűtőben 2 hétig (ha nem nyitottuk ki a csomagolását), nyitott csomagolás esetén 1 hét.

Felvágott sonka: hűtőben kibontott csomagolással 3-5 nap, mélyhűtőben 1-2 hónap (becsomagolva)

Baromfihús: hűtőben nyersen 1-2 nap, megfőzve 3-4 nap, fagyasztóban 9 hónap.

Hús

Ha a nyers hús elszíneződik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy megromlott. Persze ha bűzlik és nyálkás, az már biztos jele a romlásnak. Semmiképpen ne együk meg, még lemosva, átfőzve se. A leves például savanyú lesz belőle. Ilyenkor sem szabad sajnálni a befektetett munkát, hozzávalókat, menjen inkább a szemétbe, minthogy valakinek baja legyen tőle.  

Ha a vékonyra szelt felvágott elszíneződött, megkeményedett, szintén kuka. A szag mindig baktériumok jelenlétére utal, még ha nincsenek is ennek látható jelei. Ha frissen vágott szeleteket vásárolunk - vagyis nem előcsomagoltat - ajánlatos 3 napon elfogyasztani. Addig is úgy kell tárolni, hogy ne fülledjen be, például zsírpapírban. A nejlonban hamarabb megromlik.

 

Humusz

Ha keserű az íze, kidobós. Ha az otthon készített humuszba túl sok citromot tett a háziasszony, akkor kicsit keserű lett tőle. A boltokban kapott, csomagolt humusszal azonban ez alapból nem szokott előfordulni. Ha mégis, akkor az annak a jele, hogy megromlott a termék. 

 

Zöldség

Ha besárgulnak, "megérettek" arra, hogy kihajítsuk őket. 

Amikor kezdenek megromlani, elvesztik természetes színüket, mint például a kelkáposzta és a brokkoli. 

Vannak zöldségek, amelyek még menthetők, kivágható belőlük a romlott rész, mint a zellerből vagy a hagymából. Ez esetben tanácsos a megtartott részt felhasználás előtt 10-15 percig jeges vízben áztatni, hogy újra felfrissüljön. 

 

Tej

Ha csomóssá, darabossá válik, megsűrűsödik, kiöntendő. Időnként elszíneződés is jelentkezik. A bűzről nem is beszélve, amit az okoz, hogy a laktóz sav elkezd baktériumokat termelni. A hosszan eltartható UHT tejekből nem lesz jó aludttej, tehát kísérletezni sem érdemes a savanyodásnak indult tej újrahasznosításával.

 

Joghurt 

Ha bepenészesedik vagy zavarossá válik, véget ért a pályafutása háztartásunkban. Ha gondosan le van zárva, akár három hétig is eláll a benne lévő baktériumoknak köszönhetően, melyek egyúttal tartósítják is a joghurtot. Ám ha ezek a baktériumok kihalnak, penész veszi át a helyüket. Ha a joghurt tetejére túl sok víz ül ki vagy megalvad az alja, az is rossz jel. 

 

Sajt

7227.jpg

A bűz egyértelmű állapotmérő. Leginkább a romlott, megsavanyodott tejhez hasonlít a szaga.

A sajt romlandósága elsősorban attól függ, mennyi nedvességet tartalmaz. A puha sajtok hajlamosak hamarabb tönkremenni, mint a száraz, keményebb sajtok. Ha penészt veszünk észre a puha sajton, az egésznek annyi. A száraz sajton kivághatjuk, és a többi része fogyasztható.

 

Nyers tengeri ételek

Most nem a sushiról van szó, hanem minden másról, tengeri herkentyűkről, amiket sós vizeink kínálnak. 

A halak akkor romlottak, ha a hús felső részén vastag, csúszós védőréteg alakult ki. Persze a szaga is egyre rosszabbá válik. A halat a megvétel után 36 órán belül el kell fogyasztani.

 

Olivabogyó

Az illata többé nem olyan, mint az olivaolajé. Hanem mint a motorolaj vagy a ragasztó. Ez nem vicc. Tényleg ilyen a romlott olivabogyók szaga.

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban