Februári malacságok
Nincs mese, ha hideg van, kell a zsír! Ráadásul február hagyományosan a disznótorok hónapja, ilyenkor könnyen elcsábul az ember. Receptjeinkben megtalálható a sertéshús, mint alapanyag – hurka, kolbász, töpörtyű, minden mennyiségben. Ezúttal ne a kalóriákat számolja, egyen egy jót, aztán mozogja le a fölös kilókat!
Kolbászos papucs
Hozzávalók
4 személyre
A tésztához: 90 dkg liszt,
0,5 dl kefír,
2 dl natúr joghurt,
6 kisebb burgonya,
4 ek. olaj,
1 dl tej,
élesztő,
só
A töltelékhez:
0,5 dl tejföl,
25 dkg füstölt kolbász (ledarálva),
1 kisebb fej lilahagyma (elhagyható)
Elkészítés
Főzze meg héjában a burgonyákat, majd törje össze. Langyos tejben futtassa fel az élesztőt (1 kockát) kevés cukorral. Gyúrja egybe a tészta összetevőit, keverje bele az élesztőt, s langyos helyen kelessze a duplájára. Közben darálja le a kolbászt, aprítsa fel a hagymát.
Nyújtsa ki a tésztát (lisztezett deszkán), és vágjon tenyérnyi téglalapokat belőle. Kenje meg a lapok egyik felét a tejföllel, szórja meg a töltelékkel, majd az üresen maradt részt hajtsa felülre. Az alsó tésztalapot hajtsa a felsőre és nyomkodja össze a széleknél. Tegye a papucsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenje meg a tetejüket tojássárgával, és süsse 200 fokra előmelegített sütőben, amíg szépen megbarnulnak.
TIPP!: Sajttal is megszórhatja!
Kocsonya
Hozzávalók
6-8 adaghoz
2 kg kocsonyahús (csülök, köröm, bőrke),
1 kg füstölt tarja (nem főzőtt!)
2 fej fokhagyma,
3 kis vöröshagyma,
3-4 szál sárgarépa,
szemes bors,
só,
babérlevél
Elkészítés:
A megtisztított kocsonyahúst tegye fel főni 5 liter vízben. Az első forráskor szűrővel szedje le a habot a vízről. Ezután fűszerezze, tegye bele a hagymát és a fokhagymát, és sózza ízlés szerint. Fedő nélkül lassan főzze tovább 4-5 órát (épp csak gyöngyözzön!). Adja hozzá a füstölt tarját, s főzze még 2-3 óra hosszáig ( a vizet pótolja, ha szükséges). Az utolsó fél órában dobja a lébe a megtisztított, hosszában elvágott répát.
Ha kész, hagyja leülepedni a levet, majd óvatosan szűrje le. A húst vegye külön, csontozza ki. Ossza el mélyebb edényekben a húst, a répát, majd szedjen rá annyi levet, amennyi ellepi. Hideg helyen (erkély, udvar) hagyja megdermedni, aztán tegye hűtőbe.
Tipp!: Tálaláskor tehet rá friss fokhagymaszeleteket!
Fabada (spanyol sólet)
Hozzávalók
4 személyre
30 dkg fehér szárazbab,
2 kisebb vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
20 dkg füstölt hús,
10-10 dkg füstölt kolbászés véres hurka,
1 db cseresznyepaprika,
5 dkg darált füstölt szalonna,
2 db paradicsom,
só,
őrölt bors
Elkészítés
A babot áztassa be egy éjszakára. Tegye fel főni a vöröshagymával, a fokhagymával, a füstölt hússal, a kolbásszal és a hurkával. Sózza, borsozza, tegye bele a cseresznyepaprikát (ha nem szereti a csípőset, hagyja ki a paprikát). Amikor a bab puhul, keverje hozzá a darált füstölt szalonnát, és a feldarabolt paradicsomokat. Lefedve főzze közepes lángon, annyi vízzel felöntve, hogy rövid lében párolódjon az étel. Végül a húsokat szedje ki, vágja apróbb darabokra, és keverje a bab közé.
Tipp!: Minél tovább főzi, annál ízletesebb!
Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
20 dkg töpörtyű (darálva),
1 dl tej,
2 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
2 ek. tejföl,
só
Elkészítés
A ledarált töpörtyűt keverje össze a liszttel, a tojássárgájával, a tejben feloldott élesztővel, a tejföllel, ízlés szerint sóval. Alaposan dolgozza össze. A kész tésztát lisztezett deszkán lapítsa téglalap alakúra, s pihentesse egy órát. Ezután nyújtsa ujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval szúrjon pogácsákat belőle. A leeső darabokat gyúrja össze, és szaggassa ki. Tegye a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenje meg a tetejét is tojássárgájával, és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsse aranysárgára a tésztát.
Tipp!: Fagyasztóban sokáig eláll!
Káposztaágyon sült kolbász
Hozzávalók
4 személyre
2 pár kolbász (ízlés szerinti fűszerezéssel),
1 kg savanyú káposzta,
feketebors,
só
Elkészítés
Mossa át a savanyú káposztát (ha nem túl savanyú, erre nincs szükség), majd terítse el egy magas falú tepsiben. Szórja meg a borssal és sóval, fektesse rá a kolbászokat (kicsit szurkálja meg, hogy ne repedjenek szét). Lefedve süsse 200 fokra előmelegített sütőben, majd 15 perc múlva forgassa meg a kolbászokat, és tegye vissza a tepsit a sütőbe újabb 15 percre. Vegye le a fedőt, keverje össze a káposztát a kolbászból kisült zsírral (ha túl sok a lé, öntse le). Fedő nélkül süsse tovább 15-20 percig, amíg a kolbászok szépen megpirulnak.
Tipp!: Gyors, laktató fogás!