2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

Februári malacságok

Nincs mese, ha hideg van, kell a zsír! Ráadásul február hagyományosan a disznótorok hónapja, ilyenkor könnyen elcsábul az ember. Receptjeinkben megtalálható a sertéshús, mint alapanyag – hurka, kolbász, töpörtyű, minden mennyiségben. Ezúttal ne a kalóriákat számolja, egyen egy jót, aztán mozogja le a fölös kilókat!

Kolbászos papucs

 

 498.jpgHozzávalók

4 személyre

A tésztához: 90 dkg liszt,

0,5 dl kefír,

2 dl natúr joghurt,

6 kisebb burgonya,

4 ek. olaj,

1 dl tej,

élesztő,

A töltelékhez:

0,5 dl tejföl,

25 dkg füstölt kolbász (ledarálva),

1 kisebb fej lilahagyma (elhagyható)

 

Elkészítés

Főzze meg héjában a burgonyákat, majd törje össze. Langyos tejben futtassa fel az élesztőt (1 kockát) kevés cukorral. Gyúrja egybe a tészta összetevőit, keverje bele az élesztőt, s langyos helyen kelessze a duplájára. Közben darálja le a kolbászt, aprítsa fel a hagymát.

Nyújtsa ki a tésztát (lisztezett deszkán), és vágjon tenyérnyi téglalapokat belőle. Kenje meg a lapok egyik felét a tejföllel, szórja meg a töltelékkel, majd az üresen maradt részt hajtsa felülre. Az alsó tésztalapot hajtsa a felsőre és nyomkodja össze a széleknél. Tegye a papucsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenje meg a tetejüket tojássárgával, és süsse 200 fokra előmelegített sütőben, amíg szépen megbarnulnak.

 

TIPP!: Sajttal is megszórhatja!

 

 

1436.jpgKocsonya

 

Hozzávalók

6-8 adaghoz

2 kg kocsonyahús (csülök, köröm, bőrke),

1 kg füstölt tarja (nem főzőtt!)

2 fej fokhagyma,

3 kis vöröshagyma,

3-4 szál sárgarépa,

szemes bors,

só,

babérlevél

 

 

 

 

 Elkészítés:

A megtisztított kocsonyahúst tegye fel főni 5 liter vízben. Az első forráskor szűrővel szedje le a habot a vízről. Ezután fűszerezze, tegye bele a hagymát és a fokhagymát, és sózza ízlés szerint. Fedő nélkül lassan főzze tovább 4-5 órát (épp csak gyöngyözzön!). Adja hozzá a füstölt tarját, s főzze még 2-3 óra hosszáig ( a vizet pótolja, ha szükséges). Az utolsó fél órában dobja a lébe a megtisztított, hosszában elvágott répát.

Ha kész, hagyja leülepedni a levet, majd óvatosan szűrje le. A húst vegye külön, csontozza ki. Ossza el mélyebb edényekben a húst, a répát, majd szedjen rá annyi levet, amennyi ellepi. Hideg helyen (erkély, udvar) hagyja megdermedni, aztán tegye hűtőbe.

 

Tipp!: Tálaláskor tehet rá friss fokhagymaszeleteket!

 

 

Fabada (spanyol sólet)

 

 495.jpgHozzávalók

4 személyre

30 dkg fehér szárazbab,

2 kisebb vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

20 dkg füstölt hús,

10-10 dkg füstölt kolbászés véres hurka,

1 db cseresznyepaprika,

5 dkg darált füstölt szalonna,

2 db paradicsom,

só,

őrölt bors

 

Elkészítés

A babot áztassa be egy éjszakára. Tegye fel főni a vöröshagymával, a fokhagymával, a füstölt hússal, a kolbásszal és a hurkával. Sózza, borsozza, tegye bele a cseresznyepaprikát (ha nem szereti a csípőset, hagyja ki a paprikát). Amikor a bab puhul, keverje hozzá a darált füstölt szalonnát, és a feldarabolt paradicsomokat. Lefedve főzze közepes lángon, annyi vízzel felöntve, hogy rövid lében párolódjon az étel. Végül a húsokat szedje ki, vágja apróbb darabokra, és keverje a bab közé.

 

Tipp!: Minél tovább főzi, annál ízletesebb!

 

 

1437.jpg

Töpörtyűs pogácsa

 

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt,

20 dkg töpörtyű (darálva),

1 dl tej,

2 dkg élesztő,

2 tojássárgája,

2 ek. tejföl,

 

 

 

  Elkészítés

A ledarált töpörtyűt keverje össze a liszttel, a tojássárgájával, a tejben feloldott élesztővel, a tejföllel, ízlés szerint sóval. Alaposan dolgozza össze. A kész tésztát lisztezett deszkán lapítsa téglalap alakúra, s pihentesse egy órát. Ezután nyújtsa ujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval szúrjon pogácsákat belőle. A leeső darabokat gyúrja össze, és szaggassa ki. Tegye a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenje meg a tetejét is tojássárgájával, és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsse aranysárgára a tésztát.

 

Tipp!: Fagyasztóban sokáig eláll!

 

 

496.jpg

Káposztaágyon sült kolbász

 

 Hozzávalók

4 személyre

2 pár kolbász (ízlés szerinti fűszerezéssel),

1 kg savanyú káposzta,

feketebors,

 

 

 

 

 

Elkészítés

Mossa át a savanyú káposztát (ha nem túl savanyú, erre nincs szükség), majd terítse el egy magas falú tepsiben. Szórja meg a borssal és sóval, fektesse rá a kolbászokat (kicsit szurkálja meg, hogy ne repedjenek szét). Lefedve süsse 200 fokra előmelegített sütőben, majd 15 perc múlva forgassa meg a kolbászokat, és tegye vissza a tepsit a sütőbe újabb 15 percre. Vegye le a fedőt, keverje össze a káposztát a kolbászból kisült zsírral (ha túl sok a lé, öntse le). Fedő nélkül süsse tovább 15-20 percig, amíg a kolbászok szépen megpirulnak.

 

Tipp!: Gyors, laktató fogás!

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban