2017. november 20. hétfő
Jolán napja

A menzán kötelező biztosítani a diétás étrendet!

A tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető laktózmentes tej- és tejtermékek. A szakorvosi igazolással rendelkező gyerekeknek az iskolai menzán kötelező biztosítani a megfelelő diétás étrendet.

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb a helyzet: a 4-10 éves gyerekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot. A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes. 

 

Tejterméket a tejcukorérzékenyeknek! 

7427.jpg

Magyarországon a szakértői becslések szerint 30% körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az MDOSZ új OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást, a szervezet főtitkára pedig külön felhívja erre a szülők figyelmét:

„Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel.” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, az MDOSZ főtitkára.

 

Az óvoda- és iskolakezdés előtt a laktózérzékeny gyerekek szüleinek érdemes átgondolniuk, hogyan oldják meg a gyerek egésznapos étkezését. Nem árt tudni, hogy a 37/2014-es EMMI rendelet értelmében a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően biztosítani kell a laktózmentes diéta betartásához szükséges ételeket. Ehhez be kell mutatni a szakorvos által kiállított igazolást az oktatási intézményben.

 

A szülőknek érdemes átgondolniuk és megtervezniük a gyerek étrendjét a reggelitől a vacsoráig. Ebben segít, hogy ma már a laktózmentes termékek széles köre áll rendelkezésre a különböző napszakokhoz és étkezésekhez. A délutáni edzés vagy különóra utáni uzsonnára például laktózmentes gyümölcsjoghurtot vagy madártejet is csomagolhatnak az iskolás gyereknek - hívja fel a figyelmet a Naszálytej Zrt. szakértője.

 

A laktózérzékenység tünetei 

Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök, hasmenés. Elhanyagolt kisgyermekkori megjelenési formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. A betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

 

Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak: irritábilis bélszindróma (IBS), érzékenység más élelmiszerekre, lisztérzékenység, gyomor-gyulladás, bélgyulladás, nőgyógyászati probléma. Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, ezzel együtt fontos tápanyagokat az étrendből, forduljunk háziorvoshoz, gasztroentero-lógushoz, aki meg tudja állapítani, mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni , hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.

Egyre több laktózmentes termék

 

A megfelelő tejtermékek választásával a hétköznapok során és immár az iskolai étkezésben is kialakítható a tejet és tejtermékeket optimális arányban tartalmazó, egészséges étrend, így a dietetikus szakemberek által ajánlott szintre növelhetjük a tej- és tejtermék-fogyasztásunkat.

 

A laktózmentes tejtermékek a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amit a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg bennük. A szabályozás előírja, hogy akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 g tejcukor van.

 

A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra - emeli ki Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.