2024. április 19. péntek
Emma napja

11 élelmiszer, ami nem is olyan egészséges, mint gondoltuk

Se szeri, se hossza azoknak a városi legendáknak és állítólagos "népi bölcsességeknek", melyek megmondják, milyen élelmiszerek, italok és szokások tesznek jót az egészségünknek. Nézzük meg, hogyan cáfolja ezeket a tudomány. Ön hány tévhitnek dőlt be eddig?

1. A tej csodaszer!

7527.jpg

Inkább a tejipari vállalatok reklámtrösztjének szándékait fedi, mint a valóságot. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium iránymutatása szerint egy felnőttnek maximum 3 pohár tejet szabad innia, ezt is a kalcium- és a D-vitamin-bevitel miatt. (Az "egy pohár", mint mértékegység Amerikában 236 millilitert jelent, vagyis 2,36 deciliterről van szó.)

A legújabb kutatások szerint ha több tejet iszunk (vagy pirula formájában több kalciumot és D-vitamint veszünk be), azzal nem csökken a csonttörés és -repedés esélye. Sőt, egyes kísérletek arra mutatnak, hogy a fokozott tejfogyasztás kapcsolatban áll az idő előtti elhalálozással.


2. A természetes édesítőszerekről

A müzliszelet, ami tele van magas fruktóz-tartalmú kukoricasziruppal, nem tesz jót az egészségnek. Mert a cukor a természetes élelmiszerekben, mint a gyümölcsök és a mesterséges élelmiszerekben, mint az édességek alapvetően ugyanolyan hatással bírnak.  

"A tudósok meg lennének lepve, ha a méz állítólagos felsőbbrendűségéről hallanának, mert szinte egyértelmű, hogy a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup ugyanolyan biológiai hatással van az emberi testre, mint a méz" -  mondta a Business Insidernek Alan Levinovitz professzor. 

A cukrozott édességeknél inkább az a baj, hogy az egységnyi cukormennyiség nagyobb bennük, ettől a kalóriabevitel is megugrik. 


3. Az organikus élelmiszerek jobbak

Hát ez sem igaz. Legalábbis az USA-ban, ahol az "organikus" címként kiérdemlő termelőknek meg van engedve törvényileg, hogy "természetes anyagokból készülő" vegyszereket permetezzenek. Ezek a Business Insider szerint sok esetben sokkal inkább egészségkárosító hatással vannak, mint a szintetikus kemikáliák.

Az országban olyan alacsony az organikus és a nem organikus élelmiszerek vegyszertartalma, hogy egyik sem jelent veszélyt az egészségre nézve, állítja a USDA. 98 727 vizsgálat összesítéséből az a következtetés vonható le, hogy az organikus alapanyagú élelmiszerek nem feltétlenül tápanyagban dúsabbak, mint a nem organikus termékek.

 

4. A vitaminok szedésétől egészségesek maradunk

7528.jpg

Több évtizednyi kutatási eredmények igazolták, hogy sajnos nem úszhatjuk meg egy-egy pirulával a dolgot, amiben minden szükséges tápanyag és vitamin benne van. Bárcsak ennyivel egészségesek maradnánk!

Bizonyos esetekben a bogyókban szedett vitaminok növelték a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

 

5. A joghurt jót tesz az emésztőrendszernek

A tejipari vállalatok úgy hirdetik a joghurtot, mint ami rendbe teszi a beleket, sőt még a súlyfelesleg leadását is elősegíti. Az e mögött meghúzódó idea az, hogy a joghurtban lévő "jó baktériumok" hatékonnyá teszik a beleket. 

Mivel a baktériumok kapcsolatban állnak az anyagcserével, sőt a nyugati társadalomban előállt tömeges elhízásokkal, a kapcsolat logikusnak tűnik. De sajnos a tudomány még nem jutott el oda, hogy pontosan ismerné, a baktériumok milliói hogyan működnek, beleértve a joghurtban lévőket. 

Ez nem jelenti azt, hogy a joghurt egészségtelen volna, inkább azt, hogy az előnyeit eltúlozzák a gyártói.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyümölcsjoghurtok nagy része tele van cukorral. Ami nem éppen segíti a fogyást, sőt más problémákat is okozhat.

 

6. A barna cukor egészségesebb, mint a fehér 

A színkülönbség abból ered, hogy az egyiket finomítják, tehát leszedik róla a ragadós szirupréteget, a melaszt, a másikról nem. A barna cukor esetében megmarad a melasz egy része. Ettől még nem egészségesebb. A barna cukor is javarészt fehér cukor, némi melasszal ugyebár.

Ugyan a melasz tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. kálium, magnézium), de a barna cukorban nincs elég mennyiség ezekből ahhoz, hogy igazán egészségesebbnek lehessen nevezni a fehér cukorhoz képest.


7. A gyümölcslé méregtelenítő hatású

Az anyagcserénk elvileg kivonja a felesleges és káros anyagokat a szervezetünkből a májon, a veséken és a bélrendszeren keresztül, nincs semmi a gyümölcslében, ami ezt a természetes folyamatot hatékonyabbá tudná tenni. A gyümölcslé valójában a nagyon is fontos és egészséges növényi rostokat veszi ki az italunkból (míg a turmixban benne marad), és inkább cukrot juttat a szervezetünkbe. 

 

8. A napi egy almától egészséges maradsz!

Sok benne a C-vitamin és növényi rost, amik valóban elengedhetetlenül fontosak az egészség fenntartásához, de mindez kevés ahhoz, hogy kiszűrjük a betegségeket. Ha bizonyos vírusok és baktériumok bekerülnek a testbe, sajnos kifejtik a káros hatásukat, attól függetlenül, hogy megesszük-e a napi egy almát. 

 

9. A cukor és a csokoládé afrodiziákumok

A 19. században azt hitték a cukorról, hogy növeli a szexuális vágyat a nőkben, a gyerekekben, sőt a szegényekben is! Nem találtak rá bizonyítékot, hogy a cukor vagy a csokoládé szexuális stimulánsként funkcionálna.


10. A répától a sötétben is tudunk látni7529.jpg

A répában legnagyobb mennyiségben A-vitamin található, ami segíti a szem egészségét, főleg azoknál, akiknek rossz a látásuk. A nagy mennyiségű répafogyasztástól még nem lesznek szuper képességeink: nem fogunk látni az éjszakai sötétben. A mítoszt állítólag a második világháború idején híresztelték el, mert a brit kormány háborús propagandája el akarta hallgatni egy új radartechnológia létezését, mellyel a bombázógépek pilótái este is tudtak látni. 


11. A cukrozott italokat fogyasztó gyerekek kövérebbek

A "Fed Up" című dokumentumfilm foglalkozott azzal, miért népbetegség a kóros elhízás Amerikában. A filmben elhangzott az, hogy egy cukros üdítőital elfogyasztása 60 %-kal növeli a gyerek esélyét az elhízásra. Csakhogy a tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a kutatásai eredményük "nem tudja bizonyítani az oksági viszonyt". Vagyis nem egyértelmű és megingathatatlan, hogy tényleg így van. Az viszont tény, hogy a magas cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása nem egészséges, de nem ez az egyetlen és fő oka a gyerek elhízásának. 

 

Forrás: Business Insider, Tech Insider, Mayo Clinic, Smithsonian Magazine, University of California - Berkeley, Annals of Internal Medicine, The American Journal of Clinical Nutrition, Scientific American, SciShow, Dr. Joy Dubost/Huffington Post, The New York Times, Journal of Bone Mineral Research, JAMA Pediatrics, The Lancet, British Medical Journal, "The dispensatory of the United States of America," "Fed Up," The Lancet

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban