2024. április 19. péntek
Emma napja

Mit igyunk?

Minden felnőtt ember elfogyaszt naponta több liter vizet, valamint tisztálkodásra, és környezetünk tisztántartására is tetemes mennyiséget használunk. Egyre többekben felmerül a kérdés, hogy vajon csapvizet, palackozott vizet fogyasszunk, vagy vásároljunk valamilyen víztisztító berendezést.

Vízre folyamatosan szükségünk van, ami elvileg igazán egyszerűen megoldható: ki kell nyitni a csapot. A kérdés mégsem ennyire egyértelmű, hiszen különböző szakemberek érvek és ellenérvek sokaságát sorolják fel, hogy milyen vizet fogyasszunk, vagy ne fogyasszunk. Vannak, akik azt állítják, hogy a csapvízben számos egészségünkre káros anyag – klór, gyógyszermaradványok, vegyszerek, kozmetikumok és nehézfém – is előfordulhat, mások szerint viszont a palackozott víz vásárlása kidobott pénz. A különböző víztisztítók és a mögöttük álló technológiákról szintén megoszlanak a vélemények.

 

Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek egy felmérés szerint


Egy kutatás szerint a 4 és 10 év közötti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye. Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásáról szóló szerdai közleményben.
A legrosszabb a helyzet a 9-10 éves fiúknál: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet - derül ki a 800 fős reprezentatív mintán, fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésből, amely elsőként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.
A kritikusan alacsony vízfogyasztás különösen gyakori a túlsúllyal küzdő gyerekeknél, közülük minden harmadik potenciálisan alulhidratált, míg az elhízottaknál ez az arány az 50 százalékot is eléri. Ennek oka, hogy a test folyadékigénye a testsúllyal arányos, így a túlsúlyos és elhízott gyerekek szervezetének értelemszerűen több vízre lenne szüksége, ám többségük mégsem iszik többet.
A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.
"A fizikai munka, a torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadék-ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, koncentrálóképesség, de a fizikai teljesítmény is, ami a mozgás hiánya miatt további súlygyarapodáshoz vezethet. De nehézségek léphetnek fel a tanórákon is: a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával" - idézi a közlemény Réthy Lajos főorvost, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagját.
Mérsékelt égövön élő, mozgásszegény életmódot folytató felnőttek esetében a folyadék folyamatos pótlására, bevitelére szakértők szerint naponta 8 pohár víz vagy jó minőségű ásványvíz - 1 pohár, azaz 0,2 liter - elegendő lehet, amely a bevitt élelmiszerek víztartalmával együtt már képes biztosítani a szükséges napi mennyiséget.

Amit megiszunk

Ahhoz, hogy testünk egészségesen működjön, nagy mennyiségű tiszta víz elfogyasztására van szükség: minél többet iszunk, annál könnyebben tud a szervezetünk megszabadulni a méreganyagoktól. A folyóvíz minősége függ a kitermelés helyétől, valamint a vízhálózat állapota is ronthatja vagy javíthatja azt. Az elöregedett vezetékekből kioldódó anyagok, illetve a kialakuló pangóvíz (állóvíz) nemcsak kellemetlen íz- és szaghatást eredményezhetnek, de az egészségre káros anyagokat is belemoshatnak a poharunkba. Végső soron azt, hogy valójában milyen víz folyik a csapból, leginkább háztartásonként lehetne vizsgálni.

 1552.jpg

Sokan inkább palackos vizet isznak – az egy főre jutó hazai ásványvízfogyasztás 2013-ban elérte az évi 116 litert –, ám kételyek itt is akadnak bőven. Miközben az ásványi anyagoknak vízméregtelenítő hatásuk van, s az emésztőrendszerre és az anyagcserére is kedvezően hatnak, „túladagolva” már inkább ártanak. A felesleges kalcium, vagy a magnézium káros a vesének, a nátrium a magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.
Többen felvetették azt is, hogy a minőségi előírások a palackozáskor érvényesek, azt nem lehet tudni, hogy amit – akár néhány évi állást követően – kitöltünk, milyen minőségű. Az egyik lehetséges megoldásként az egyes márkák folyamatos váltogatását és a szénsavmentes víz fogyasztását szokták javasolni. A „szúrós” ásványvizek biztos, hogy feleslegesen savasítják a szervezetünket.

 

Az is fontos és mostanában egyre gyakrabban előtérbe kerülő szempont, hogy a műanyagpalackok szennyezik a környezetet, a szállításukkal kiszabaduló széndioxid pedig a levegőt. Az újrahasznosítás bár egyrészről megoldja a hulladék kérdését, szintén környezetterhelő hatással bír. Ráadásul a „csomagolt” víz drága: a csapból folyó víz literenkénti árának akár a százszorosába is kerülhet.

 

Nem csak inni

A háztartás egyéb területein a csapvíz PH értéke a fő kérdés. A kemény víz a háztartási gépeknek sem tesz jót és a zuhanykabinok ajtaján is foltot hagy. Ma már számos kisebb-nagyobb, a lakásba beérkező központi vízvezetékhez illeszthető berendezés létezik, amely lágyítja vagy tisztítja, esetleg mindkét módon kezeli a vezetékes vizet. De kapható zuhanyszűrő is, amely a bőrre ártalmas klór mennyiségét redukálja, valamint a zuhanyrózsában tenyésző baktériumokat, parazitákat szűri ki.

 

Víztisztítás házilag

1553.jpgA csapvíz és az ásványvíz kiiktatásának egyik lehetséges módja az otthoni víztisztító, amely kiszűri a klórt és a vasat a csapvízből. Így a víz kellemesebb ízű és illatú lesz, de ezzel kapcsolatosan is vannak dilemmák. Például, hogy ezek a készülékek a hasznos sókat is eltávolítják a vízből, amelyek pedig fontosak lennének a szervezetünknek.
Számtalan víztisztító létezik. Az egyik legelterjedtebb típus a fordított ozmózis elvén működik. Ezeknél a készülékeknél fontos, hogy a szűrőket megfelelően karbantartsák, máskülönben elszaporodhatnak a baktériumok.

 

Vásárlásnál érdemes megkérdezni, hogy az adott típushoz mennyibe kerül a szűrő, illetve milyen gyakran kell cserélni. Ebben szerepe van a víznyomásnak is. 4 bar nyomás alatt a szivattyú nélküli készüléknél előfordulhat, hogy hamarabb megy tönkre a szűrőbetétje. Az ivóvíz kémhatása is befolyásolható a készülékkel attól függően, hogy az ásványi anyag és ion visszapótlóval van-e felszerelve. Ebben az esetben készüléktől függően 7,09 - 7,35 közötti pH értékű, vagyis a szervezetnek kedvezőbb lúgos vízhez jutunk.

 

A kereskedelmi forgalomban kapható többfajta vízszűrő kancsó is. Ezek garantálják, hogy a csapból folyó víz mészkő, klorin , ólom, cink, réz és más egészségre káros tartalmát kiszűrik, a fontos ásványi anyagokat azonban, mint például a kalciumot, magnéziumot nem távolítják el.


A víztisztító berendezések ellen felhozott érvek között szokott szerepelni az áruk is. Holott, ha kiszámoljuk, hogy havonta hány ezer forintot költünk ásványvízre, kiderül, hogy a készülékre fordított összeg viszonylag belátható időn belül megtérül. Ráadásul ily módon a főzéshez használt csapvíz is egészségesebbé válik.