2024. április 16. kedd
Csongor és Joakim napja

Nem csak vegetáriánusoknak: a hús iillúzióját adja a műhús-hamburger

Egy kaliforniai cég fejlesztette ki a műhús-hamburgert. Bill Gates is a befektetője. A műhúspogácsa belül puha, kívül ropogós. Amikor beleharapunk, még olyan szaftot is kiereszt, mint a hagyományos  húspogácsa.

8834.jpgA Föld lakosságának akkora a húsigénye, hogy az állattenyésztés óriási terheket ró a természeti erőforrásokra, a talajra és a vízkészletekre. Az állattenyésztéshez szükséges takarmánytermesztés foglalja el a termőtalajok egyharmadát világszerte, s a mezőgazdaság adja a globális üvegházgáz-kibocsátás 15 %-át. Van aki ezért "gasztropolitikai" és ökológiai, van aki egészségügyi okokból szimpatizál a mesterséges hús koncepciójával.

 

Bill Gates mindenenesetre világmegmentő ötletnek tartja, mert enyhíthet a szegény országok problémáján és megmentheti bolygónkat is. Ezért fektetett a terméket kifejlesztő Impossible Foods nevű cégbe, melynek alapító-igazgatója, Patrick Brown molekuláris biológus, aki egy jól fizető tanári állást hagyott ott a Stanford University-n 2009-ben, hogy a műhús-kutatásnak szentelhesse magát maszekban.

Az Impossible Foods 182 millió dollárnyi tőkét szedett össze olyan neves befektetőktől, mint Bill Gates, Vinod Khosla Khosla Ventures nevű alapja vagy a Google Ventures.

2016-ban David Chang sztárszakács New York-i étterme, a Momofuku Nishi vette fel kínálatára az új burgert, és a gasztrománok messziről is elzarándokoltak, hogy megízleljék. Összesen 8 magas árkategóriájú étteremben lehetett kapni az új burgert Amerikában, például San Franciscóban is.

 

A Business Insider üzleti honlap nem kevesebb, mint 10 újságíróját szabadította rá a termékre. A véleményük túlnyomórészt pozitív volt. Egyikük, aki 10 éve hagyott fel a húsfogyasztással, azt érezte, "régi húsos élményeihez" repítette vissza a műhús-burger.

A húspogácsa ugyanis kívül ropogós, belül szaftos, puha, rózsaszín, tehát amikor beleharapunk, olyan az állaga és olyan érzést ad, mint a hús.


Összetevők

A műhúst számos "gasztromérnök" próbálta már kikísérletezni az elmúlt 10-15 évben. Úgy kergették-keresték, mint az élelmiszeripar Szent Grálját, hogy megoldást találjanak az agrárium és étrendünk ökolábnyomának csökkentésére.

A legnagyobb problémájuk az volt, hogy miként lehet a műhúsban megoldani a tápanyagok szállítását, vagyis hogy organikus anyagról beszélhessünk, mint ahogy az erek és a vérkeringés szállítja a növekedéshez és a továbbéléshez szükséges anyagokat az emberi vagy állati szövetekben.

Úgy tűnik, hogy az Impossible Foods megtalálta a megoldást, mert a műhús összetételének leírása így fest:

 

  • gabona
  • krumplifehérje
  • kókuszolaj
  • az élelmiszeripari termékekben szokásos adalékanyagok
  • hem makromolekula (ami az oxigént szállítja az állatok vérkeringésében, de az energiatermelő növényekben is)

Indul a tömegtermelés

A vállalkozás most a kaliforniai Oaklandben építi gyárát, mely a műhúst fogja gyártani. Ez az első ilyen jellegű gyár a világon, s a tervek szerint 2017 második felében helyezik üzembe a létesítményt.

  • A gyár kapacitása elég nagy, havi 4 millió darab hamburger-húspogácsa lesz képes előállítani, ami 450 000 kilogramm műhúst jelent.
  • A gyár megnyitásával 250-szeresére nő a cég termelési volumene.
  • A cég így 1000 éttermet lesz képes ellátni.

(A Business Insider cikke alapján.)

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban