2017. október 19. csütörtök
Nándor napja

Egészségtelen a mesterséges édesítőszer!

A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.

9550.jpgA mesterséges édesítőszerek növelhetik az elhízás, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát - állapította meg a Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmány, amelyet a kanadai Manitoba Egyetem kutatói jegyeznek. A tudósok 37 tanulmány adatait elemezve vizsgálták a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait. Az  adatok mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig - ismertette a medicalexpress.com tudományos portál.

 

Hizlalnak a mesterséges édesítőszerek 

Az elemzésből kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont a hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozták őket a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában - mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem társult professzora.


9551.jpgMeghan Azad, az egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője óvatosságra intette a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik. Azad és csoportja már egy új kutatáson dolgozik a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében, hogy felmérjék, a gyermeket váró anyák mesterségesédesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktérumaira. A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

 

Népbetegség a diabétesz 

A 20 – 70 éves korosztály tagjai körében 7,51% a diabétesz prevalenciája, azaz minden 100 felnőttből 7,51 cukorbeteg. A WHO jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved ebben a betegségben, közülük több mint 700 ezren vannak Magyarországon. Az OEP kiadásainak tetemes részét, 13%-át teszi ki a cukorbetegek kezelésére fordított összeg, hiszen ez a betegség gyakorlatilag a kialakulását követően élethosszig tart, ráadásul számos szövődmény – szív-és érrendszeri betegségek (CVD), vakság, veseelégtelenség, végtagvesztés – rontja a betegek életminőségét.

Díjazott ellenszer

Cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte „Év Gyógyszere 2016” díjat, amit a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában.

 

– Az, hogy a 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a világban – és különösen a fejlett országokban – egyértelműen a 21. századi megváltozott életmódnak köszönhető. Szerencsére a növekedés üteme lassult az utóbbi 4 – 5 évben, de az egészségtelen táplálkozás, a mozgásban szegény és stresszben gazdag életmód továbbra is hozzájárulnak a betegség gyakori kialakulásához. Vegyük csak a túlsúlyproblémát. A WHO adatai szerint Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62%-a, a férfiak 67%-a összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az adatok szerint tehát háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos, az elhízás és a diabétesz közötti összefüggés pedig ma már bizonyított tény – mutatott rá Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke a Patika Egészségpénztárnak adott interjúban.

 

A cukor sem jó!

Érdemes lenne leszokni az édes ízekről. Egy másik kutatás szerint a cukorfogyasztás sem jó a szervezetnek: a magas energiatartalmú étrend, ami telített zsírsavakban és cukrokban gazdag, már néhány nap után károsan befolyásolta a kísérleti patkányok értelmi képességeit, bizonyította Scott Kanoski, a Perdue University kutatója Amerikában.

 

A tudós két csoportra osztotta a kis négylábúakat, az egyik egészséges, a másik cukorban és telített zsírsavakban gazdag élelmet kapott. Az utóbbi csoportba tartozó egyedeknél 3 nap után megmutatkozott a kognitív képességek gyengülése. Nehezebben találták meg az élelmüket. Miért? Mert a hipokampusz, vagyis az agynak azon területe, mely a tanulásért és az emlékezésért felelős, igencsak érzékeny az energiagazdag étrendre. Sőt, ez a régió hamarabb sérül, mint az agy többi területe, ha telített zsírsavakkal és cukorral tömjük magunkat.