2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

Ártalmas a túlzott cukorfogyasztás

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról. A nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és a gyermekek egyaránt csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat a teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Ha valaki igazán egészségesen szeretne élni, legfeljebb 25 gramm, azaz körülbelül hat teáskanál cukrot egyen meg egy nap. Ez a napi teljes kalóriabevitelünk körülbelül 5 százaléka - olvasható a WHO friss közleményében. Az egészséges életmód elősegítése érdekében a WHO új irányelveket adott ki, amelyek az élelmiszerekhez, italokhoz az ipari feldolgozás és a főzés során, valamint a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz, a fruktóz,) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrok - fogyasztására vonatkozik.

 

Bizonyított tény

1721.jpg"Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy a hozzáadott cukor fogyasztásának korlátozása a kalóriabevitel kevesebb mint 10 százalékára csökkenti a túlsúly és az elhízás, és a fogszuvasodás kockázatát " - idézte a közlemény Francesco Brancát, a WHO egészséges táplálkozás részlegének igazgatóját.

 

A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen lévő cukorra, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

 

A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukrot tartalmaz. Egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

 

Sok cukrot esznek a spanyolok1720.jpg

Világszerte különböző nagyságú a hozzáadott cukorfogyasztás kortól, környezettől, országtól függőn. Európában például a felnőttek fogyasztása a teljes kalóriabevitel mintegy 7-8 százalékát teszi ki olyan országokban, mint Magyarország és Norvégia. De eléri akár a 16-17 százalékot például Spanyolországban és az Egyesült Királyságban

A gyermekek körében még nagyobb a hozzáadott cukorbevitel: Dániában, Szlovéniában és Svédországban 12 százalék, míg Portugáliában majdnem 25 százalék. Létezik a város/vidék különbség is: Dél-Afrika vidéki közösségeiben 7,5 százalék, míg a városlakók körében 10,3 százalék a hozzáadott cukorfogyasztás.