2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

A kávézás a szív- és érrendszeri betegségekre is jól hat

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány. A kávézással járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

9622.jpgNaponta világszerte 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt az emberiség. Korábbi tanulmányok már valószínűsítették, hogy a kávénak előnyös hatásai vannak az egészségre, a legutóbbi kutatások nagy mintán és változatos korcsoportokban vizsgálták a kávé hatását - írta a The Guardian.

 

Élelmiszerek, amelyek fogyasztása mégsem káros

Sok rémisztő figyelmeztetés van forgalomban ételekről, italokról, mindennapi szokásokról, amikről pedig nem kellene, mert nem ártalmasak. Sorra vettük, min nem érdemes aggódnunk. 

Csökken a halálozási kockázat

Az első tanulmány több mint 185 ezer résztvevő kávézási szokásait vizsgálta, őket a kilencvenes évek elején toborozták és átlagosan 16 évig követték nyomon őket. Az eredmények szerint napi egy kávé fogyasztása 12 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban, míg akik két vagy három kávét is ittak naponta, azok 18 százalékkal kisebb kockázatnak voltak kitéve, etnikai hovatartozástól függetlenül. "Azt találtuk, hogy a kávézóknál csökkent a szív- és érrendszeri, rák-, légzőszervi, vese- és cukorbetegség miatti halálozás rizikója" - foglalta össze Veronica Setiawan, a tanulmány társszerzője, a Dél-karolinai Egyetem professzora.

A másik tanulmány - amely a maga nemében az eddigi legnagyobb - több mint 450 ezer résztvevőt vizsgált, akiket 1992 és 2000 között toboroztak európai országokból és szintén átlagosan 16 éven át követtek nyomon.  Figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint az életkor, a dohányzás, a testmozgás, a képzettség. Azt találták, hogy a nem kávézókhoz képest azoknál, akik három vagy annál több kávét ittak naponta, 18 százalékkal csökkent a halálozási kockázat a férfiak és 8 százalékkal a nők körében.

Már egy korábbi tanulmány is megállapította, a mérsékelt mennyiségű - napjában három-öt csészényi - kávét fogyasztóknál kisebb valószínűséggel találtak a szakemberek kalciumlerakódást a koszorúerek falán, mint azoknál, akik ennél nagyobb mennyiséget fogyasztottak vagy egyáltalán nem ittak kávét.

A vezető halálok

A hazai halálozási statisztikában első helyen állnak a szív- és érrendszeri betegségek: évi 13.000 haláleset! Az egyik leggyakoribb halálozási ok a stroke. Magyarországon – csakúgy, mint világszerte – évről évre növekszik a stroke esetek száma: évente 40-50 ezer új beteg kerül az ellátásba. A stroke jellemzően a 40 év feletti férfiakat és az 50 év feletti nőket érinti, és bár leggyakrabban a 60-80 éves korosztályban fordul elő, egyre gyakoribb a fiatalabbak érintettsége is. A stroke veszélye azért nő a kor előrehaladtával, mert a szívrendellenességek, az érelmeszesedés, az érszűkület idősebb korban egyre gyakoribb betegségek. A korai felismerés, a gyors cselekvés és a terápia segít a betegség kedvezőbb kimenetelében és a jobb életminőség elérésében. 

 

A kávézás része az egészséges étrendnek

A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az Annals of Internal Medicine folyóiratban közölt két tanulmány nem tudta kimutatni, hogy egyedül a kávézás okozná a csökkenő kockázatot és az is lehetséges, hogy a kávézóknak egyszerűen egészségesebb az életstílusuk. Emellett a kávéfogyasztásukról maguk a részvevők szolgáltak adatokkal, néhányan koffeinmentes és koffeines kávét is fogyasztottak, az európai tanulmány pedig csak egy-egy időpontban vizsgálta a kávézás mennyiségét. Ezek mind hatással lehettek a kapott eredményekre.

Marc Gunter, Nemzetközi Rákkutatási Hivatal munkatársa, a második tanulmány társszerzője úgy fogalmazott: "Nem javasolnám senkinek, hogy mostantól öntse magába a kávét, de azt igazolták a kutatások, hogy a kávézás biztos nem ártalmas, része lehet az egészséges étrendnek".

 

Megoszlanak a vélemények

A kávé szívegészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Néhány tanulmány olyan kockázati tényezőkkel hozta összefüggésbe a kávéfogyasztást, mint a megemelkedett koleszterinszint, vagy vérnyomás, míg más vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a kávé még némi védelmet is nyújthat a szívnek. Egyik álláspontot sem támasztják alá perdöntő bizonyítékok, ehhez további kutatásokra van szükség.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban