2017. október 19. csütörtök
Nándor napja

A mérsékelt alkoholfogyasztástól is sorvad az agyunk

Nemcsak a mértéktelen alkoholizálás roncsolja az agyat, hanem a mérsékelt szeszesital-fogyasztás is. Angliai köztisztviselők egészségét és italozási szokásait vizsgálták 30 éven át. Az eredmények meglepték a szakembereket is.

Napvilágot láttak már olyan vizsgálati eredmények, melyek kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás segít egészségünk megőrzésében. Sok orvos tartja úgy, hogy napi egy pohár bor a vacsorához segít az agy és a szív egészségének megőrzésében.

De egy új tanulmány most ennek ellenkezőjét mutatta ki, legalábbis ami az agyat illeti. Nem csoda, hogy meglepődtek a tudósok, amikor a mérsékelten iszogatók agyát szkennelték gépekkel és memóriatesztek alá vetették őket. Mindkét téren nagyobb károkat láttak, mint amire számítottak.

 

Nem vedelnek

A Whitehall II nevezetű vizsgálatban brit köztisztviselők egészségének és italozási szokásainak alakulását követték 30 éven át. Az University of Oxford és a University College London tudósai rendszeres időközönként alávetették az alanyokat MRI-tesztnek, hogy lássák, miként változik agyuk az évek során és kognitív teszteknek.


Kiket vizsgáltak? Kik minősülnek mérsékelt alkoholfogyasztóknak és kik nem?

  • A legtöbbet ivók 30 egységnyi alkoholt ittak hetente. (1 egység = 10 ml., vagyis 8 grammnyi színtiszta alkohol). Egy közepes méretű borospohár 2 egységnyi alkoholt tartalmaz, akárcsak egy félliteres korsónyi sör (bár ez márkától, fajtától függő). A vizsgálat nagybani ivósai tehát esténként 2 közepes pohárnyi bort ittak meg és 2 sört. A hét minden napján.
  • A mérsékelt fogyasztók 14-21 egységnyi alkoholt fogyasztottak hetente, vagyis 1 közepes pohárnyi bort minden este és hétvégenként némi extrát mellé.
  • A legkevésbé iszogatók maximum 7 egységnyi alkoholt fogyasztottak hetente, vagyis legfeljebb egy kis pohárnyi fehérbort esténként, minden nap.

Elváltozások, kockázatok

9804.jpgTermészetesen a legtöbbet ivóknál volt a legnagyobb a hippokampusz sorvadásának veszélye. Az agynak ez a régiója hat ki a térbeli eligazodásra és egyes kutatások szerint elősegíti a memóriavesztéses betegségek, mint például a Alzheimer és a demencia kialakulását.

  • A sokat alkoholizálóknál gyorsabb volt a nyelvi képessége hanyatlása is és gyengébb volt az állapota a fehér agyállománynak, ami a gyors gondolkodás otthona.
  • Tudósok már korábban kimutatták, hogy minél több alkoholt isznak az emberek, annál kisebb az agyuk kiterjedése kollektíven, vagyis gyorsabban öregedett és sorvadt az agyuk.
  • A mérsékelt alkoholfogyasztóknál háromszor nagyobb volt az esélye a hippokampusz satnyulásának, mint az abszinteseknél, ismertette a kutatást a cnn.com.
  • Azt viszont nem lehetett kimutatni, hogy a többet ivóknál mennyire volt drasztikusabb ez a változás az agyban a mérsékelten ivókhoz képest. A legkevésbé alkoholizáló személyeknél nem változott lényegesen a hippokampusz az abszintesekhez képest.

 

A fókuszcsoport magasabb IQ-val rendelkezett, mint ami a társadalmi átlag és az alanyok egyaránt hasonló hátterűek voltak (neveltetés, iskolázottság szintje). Mivel a vizsgált személyek nem eléggé különbözőek, megfigyelők szerint akkor lehet pontosabb adatokat kapni arról, hogyan befolyásolja az agyat az évek során az alkoholfogyasztás, ha már társadalmi osztályokból és munkakörökből érkező emberek italozásával és agyuk változásával vetik össze a most kapott, 30 éves távú eredményeket.

 

Kritika érte a kutatást azért is, mert az abszintesek csoportja túl kicsi volt (22 férfi és 15 nő). Megfogalmazódott az a feltevés is, hogy talán azért voltak ilyen kevesen, mert akik egyáltalán nem isznak alkoholt, azok talán hamarabb meghalnak...

Az alkoholfogyasztást összefüggésbe hozták már az érrendszer jobb állapotával is, ezért lehetséges, hogy ők talán tovább élnek, mint azok, akik kerülik az alkoholt.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az emberek rendszerint alábecsülik, vagy szimplán elhazudják az alkoholfogyasztásukat, hogy tiszteletreméltóbbnak tűnjenek. Ugyanakkor az is igaz, hogy az emberek egyre kevesebbet isznak, ahogy öregednek, ezt már több korábbi kutatás is kimutatta.

Egy korábbi vizsgálat arra jutott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztóknál 30-40 %-kal is kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak alkoholt.