2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Vége a húsvétnak és ilyenkor sokszor gondot jelent, hogy mi legyen a maradék sonkával vagy a kifőzött tojásokkal. Csak semmi pánik, hiszen egy kis átalakítással nagyszerű fogásokat készíthetünk.

Carbonara sonkával1987.jpg

Hozzávalók

35 dkg spagetti

5 dkg bacon

20 dkg sonka

10 dkg reszelt parmezán sajt

4 db tojássárgája

1 db egész tojás

1 gerezd fokhagyma

kevés olaj

fehérbors

Elkészítés

A tésztát enyhén sós vízben elkezdjük főzni. A szalonnát és a sonkát apróbb kockára vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Egy tálba beletesszük a 4 tojás sárgáját és az egész tojást. Kissé felverjük a tojásokat és beletesszük a lereszelt sajtot és a zúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. A kihűlt szalonnát és sonkát hozzáadjuk a tojásos keverékhez, majd leszűrjük a tésztát és alaposan beleforgatjuk.

 

1985.jpgSonkás madársaláta

Hozzávalók

20 dkg madársaláta

3 vastagabb szelet sonka

1 fej lilahagyma

olívaolaj

kevés citromlé

só, tarka bors

 Elkészítés

A sonkát felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk. A lilahagymát vékony karikákra szeleteljük, majd egy nagyobb tálba beletesszük a salátával együtt. Fűszerezzük, facsarjunk rá citromot, locsoljunk rá kevés olívaolajat. Végül rárakjuk a pirított sonkát és alaposan elkeverjük.

 

Sonkás tekercs1986.jpg

Hozzávalók

tésztához:

50 dkg liszt

2,5 élesztő

20 dkg krumpli

0,5 dl olívaolaj

1 db nagyobb tojás

2,5 dl tej

1 mokkáskanál pirospaprika

csipetnyi cukor

só ízlés szerint

töltelékhez:

20 dkg sonka

12 dkg reszelt sajt, + 4 dkg a tetejére

                                               4 evőkanál tejföl

                                            1 gerezd fokhagyma

                                                  só, fehérbors

Elkészítés

A krumplit megfőzzük, leszűrjük és egy krumplinyomó segítségével alaposan összetörjük. Az olajat összekeverjük a tejjel, a kissé felvert tojással és sóval. Mindezek után beletesszük a már kihűlt főtt krumplit, a lisztet, a pirospaprikát, a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Jól összegyúrjuk és elkezdjük dagasztani. Ha ezzel megvagyunk, meleg helyen kelesszük legalább egy órát. A töltelék elkészítéséhez a sonkát apróbb darabokra vágjuk, összekeverjük a sajttal, a tejföllel, a zúzott fokhagymával, majd megsózzuk és borsozzuk. A kelesztés után a tésztát nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük és felszeleteljük ujjnyi vastagságban. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, megszórjuk a sajttal és meleg helyen kelesszük még 15 percig. Végül előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 25 percig sütjük.

 

To1988.jpgjáskrém

Hozzávalók

5 db kemény főtt tojás

1 evőkanál majonéz

10 dkg reszelt trappista sajt

5 dkg füstölt sajt

1 csésze margarin

Elkészítés

A tojásokat villával összetöröm és hozzáadom a többi hozzávalót, majd egy robotgép segítségével habosra keverem. Ropogós pirítóssal akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk.

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban