2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Köhögő roham, az éjszakai mumus

Kisgyermekes szülőként gyakran találkozom a mondással, mely szerint minden gyereknek évente csak kétszer folyik az orra: tavasztól őszig és ősztől tavaszig. Ez első hallásra mulatságosnak tűnt, mondhatni természetes velejárója a bölcsis-ovis korszaknak. Nem úgy a köhögés, amely mumusként lebeg a fejünk felett minden megfázás alkalmával.

Sokáig úgy gondoltam, ha elérkezik a tavasz, fellélegezhetünk. Tévedtem. A gyerekeim sok kortársukhoz hűen bármikor képesek megfázásos tüneteket produkálni, a másfél éves kicsinél ilyenkor mindig képben van egy éjszakai roham lehetősége is. A mi esetünkben a krupp, de például a szomszéd Marcinál az asztma keseríti a mindennapokat. Minden időjárási front előtt együtt idegeskedünk Marci anyukájával, utána pedig jelentünk, hogy kinél mi volt az éjjel.

 1960.jpg

Miért köhög?

A köhögés az orrfolyáshoz hasonlóan a szervezet természetes védekező reakciója valamely, a légutakat izgató anyag ellen. Ez nem feltétlenül rossz, ezért nem is kell minden esetben gyógyszerrel csillapítani.

 

A köhögés lehet visszatérő vagy krónikus – ha 4 hétnél tovább tart –, illetve száraz vagy hurutos. Oka lehet vírusfertőzés, jelentkezhet krónikus betegség melléktüneteként, lehet asztma-szerű betegség, valamilyen veleszületett betegség tünete, vagy pszichés köhögés is. Ez utóbbit legegyszerűbben arról lehet felismerni, hogy csak nappal jelentkezik, éjszaka nem.

 

Nem köhög, csak trombitál

A légúti megbetegedéseknek van még egy válfaja, amely ugyan nem jár kínzó köhögéssel, azonban aktualitása miatt mindenképpen érdemes megemlíteni. Ez az allergiás- vagy közismertebb nevén szénanátha, amely a népesség 20-30 százalékát érinti és a betegek száma évről évre nő. A szénanátha az allergiás reakció „prototípusa”: valahányszor az allergiát okozó anyaggal találkozik a beteg, jellegzetes tünetek (tüsszögés, szem-orrviszketés, vizes orrfolyás, orrdugulás) alakulnak ki. Az asztma és allergia közötti kapcsolat bonyolultabb: az allergia az asztmás betegség alapját képező krónikus hörgőgyulladás beindítója lehet. Ezt követően az allergénnel történő találkozáson kívül más tényezők is kiválthatják az asztma tüneteit: légúti vírusfertőzések, fizikai terhelés, levegőszennyezés (elsősorban a dohányfüst), időjárás-változás, lelki hatások.

1961.jpg

 

Sajnos előfordul, hogy csecsemőkorban ekcéma, később ételallergia, majd asztma és még később allergiás nátha is kialakul az allergiára hajlamos gyermeknél. Ez az ún. allergiás menet, ami természetesen nem következik be minden gyermeknél. Ha például az anya valamilyen allergiás betegségben szenved és a csecsemőnél ekcéma alakult ki, a gyermeknél az asztma kialakulására 40 százalékos az esély.

 

Az allergiás betegségek kialakulását jelenleg nem tudjuk megelőzni sem diétával, sem gyógyszerrel. A kiváltó allergén lehetséges elkerülésével, környezet-rendezéssel és gyógyszerekkel a tünetek jelentősen enyhíthetők.

 

Sóbarlang-terápia: menjünk vagy ne?

Az utóbbi évek során gombaszerűen szaporodnak a természetes sóbarlang hatását utánzó „sóterápiás” vállalkozások. Közülük jó eredményt a száraz sóterápia mutat. Ez esetben a 0,5–1 mikron nagyságú részecskéből álló só-köd bejut a legkisebb légutakba is és megkönnyíti a hörgőváladék kiürítését. A pulmonológus szerint főleg azoknak a gyermekeknek javasolt, akiknél a gyakori felső légúti betegségek visszatérő orrmandula gyulladással, orr-melléküreg gyulladással társulnak, illetve akik az allergiás nátha tüneteit enyhítenék. Ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja.

 

A bevethető fegyverek tárháza:

1. Hideg párásító, lehetőleg állítható erősségű

2. Inhalátor különböző méretű maszkokkal és pipával, mert így célzottan lehet a gyógyszereket a hörgőkig eljuttatni.

3. Salvus víz az inhalátorba, gyakran gyógyszer nélkül – vigyázat, nem minden készülékbe tölthető tiszta vízen kívül más!

4. Sóoldatos orrspray orrszívás előtt: lazítja a váladékot, allergia esetén tisztítja az orrot.1957.jpg

5. Orrcsepp orrszívás után: összehúzza a nyálkahártyát, könnyíti a légzést. (5-7 napnál ne tovább)

6. Balzsam a hátra a nátha kezdetétől minden lefekvés előtt (nem minden gyerek tolerálja).

7. Két vaskos lexikon a kiságy matraca alá, ha sok az orrváladék – megemeli a a fejrészt, így kevésbé folyik vissza a váladék a garat felé.

8. Homokozó felszerelés és vastag zokni a sószobába.

9. Calcium ampulla, gyulladáscsökkentő csepp, C-vitamin csepp, gyógynövényes köptető, hörgőtágító – kizárólag háziorvossal egyeztetve!

 

 

Tünet

Krupp

Asztma

Belégzési nehezítettség, húzó légvétel, ugató köhögés.

Kilégzési nehezítettség, sípolás. Kezdetben száraz, fojtott köhögés.

Ottnoni kezelés

Hideg levegő, párásítás, orvos által írt kúp

Hideg levegő, inhalációs hörgőtágító.

 

Állapot megítélése

Mennyire nehezített a légzés: a mellkas behúzódása belégzéskor. Rekedtség fokozódik-e.

Percenkénti légzésszám alakulása

Rossz jel

A bordaközi izmok és a két kulcscsont közti terület behúzódása fokozódik. Ajak körül elkékül az arc, akadozottá válik a beszéd.

Légzésszám nagy gyermeknél 40 felett, 6 éves kor alattiaknál 60 felett percenként, és nem csökken a kezelés hatására.

(forrás: Dr. Gács Éva – Dr. Uhereczky Gábor)

 

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban