2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Szépen festett testek

Noha sokaknak a klasszikus Szeretlek Mari felirat, a nyíllal átlőtt szív vagy az ökölre varrt ÜSS felszólítás ugrik be a tetoválás szó hallatán, ennek a sokszor művészetnek tekintett testdíszítési technikának igen régi és mély kultúrája van. Manapság az igényes tetoválások reneszánszát éljük, bár eltávolítani továbbra sem könnyű a bőrbe juttatott festéket.

Ötzi, az első tetkós2011.jpg

Bár a tetoválást, azaz a bőr pigmentálásának megváltoztatását az állattenyésztésben is használják jelölésre, mi most tekintsünk rá úgy, mint az emberiség egyik legkorábbi divathóbortjára.

 

A legrégebbi ismert tetoválást a kilencvenes években, az Alpokban múmiaként talált férfi, Ötzi viselte, akinek korát ötezer évesre teszik a szakemberek. Az ő meglehetősen épségben maradt bőrén párhuzamos mintákat és keresztre emlékeztető motívumokat találtak a kutatók.

 

A későbbi, ókori egyiptomi és görög kultúrából már számtalan tetoválás-emlék maradt ránk, emberábrázolásaikon rendszerint megfigyelhetők a bőr ilyen díszítései.Természetesen az ókori kultúrákban, ahogy a későbbi nomád civilizációk esetében is, nem pusztán a divat diktálta a tetoválások számát és milyenségét, hanem a társadalmi és vagyoni helyzet.

 

A tetoválás egymástól függetlenül alakult ki a különböző égtájakon, így az ókori Európában, Afrikában vagy az ősi japán és kínai kultúrákban. Legismertebb és -elterjedtebb válfajai mégis a Csendes-óceán térségéhez köthetők, ezek a szamoai, maori és hawaii változatok.

 

A legnagyobb magyar is...

 

A magyar történelem arcképcsarnokán végigtekintve is találkozhatunk tetoválásokkal. Horthy Miklós fiatal tengerésztiszt korában készíttette a bal karján és mellkasán végighúzódó, arany és zöld színekben játszó sárkányt. Erzsébet királyné, azaz Sissi, a bal lapockája fölött hordott egy horgonyt kötéllel ábrázoló darabot. Kossuth Lajos tetoválásának puszta ténye ismert csupán, ám Széchenyi István grófról tudható, hogy szerelme nevét és egy szívecskét hordott a bal karján.

 

Bőrgyógyászat, szövettan

Akármennyit is fejlődött a technika az évszázadok alatt, a tetoválás ma is számos veszélyt jelent a bőrre. A legjobb minőségű tűk is hajlamosak az úgynevezett visszahajlásra, amit munka közben nagyon nehéz észrevenni, és nemcsak minőségi problémát, hegesedést okozhatnak, de nyomukban rózsaszín vadhúsok is kialakulhatnak, amiket csak sebészi eljárással lehet eltávolítani.

 

Felléphet továbbá a különféle tetoválófestékek okozta allergia is. Ezek a lehetséges kockázatok és mellékhatások megkövetelnék, hogy csak avatott kezek, a sok összetevőre kiterjedő figyelmű szakemberek foglalkozzanak tetoválással, ám a tetoválószalonok nagy kínálatában nem könnyű kiválasztani a megfelelőt. Magyarországon, ahogy több európai országban is, tanfolyamokon lehet elsajátítani a mesterséget, ám sokszor egyszerűen a tapasztaltabb adja át tudását a kezdőnek.

 

2010.jpgProfi tetoválók véleménye szerint két-három év alatt tanulhatók ki a szakma alapismeretei, művészi szintű űzése azonban jóval több ismeretet, tapasztalatot és nem utolsó sorban tehetséget kíván. Ausztráliában például többlépcsős vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki bőrvarrásra adja a fejét: többek között bőrgyógyászatból, szövettanból, anatómiából, bakteriológiából és virológiából is számot kell adni.

 

Sajtreszelő helyett

Bár a rossz döntés joga mindenkit megillet, annak következményeinek életen át tartó viselése már cseppet sem kellemes. Igyekeznek is sokan megszabadulni kisebb-nagyobb tetoválásaiktól, főleg olyan esetekben, amikor egy kezdetben életen át tartónak hitt szerelem nyomait kéne végképp eltörölni. Szerencsére ma már ezen a téren is több korszerű megoldás létezik, de közös jellemzőjük, hogy roppant drágák, és természetesen nem használnak a bőrnek, éppen olyan veszélyforrás az alkalmazásuk, mint maga a tetoválás.

 

A lézeres kezelés során a bőr legmélyebb rétegeiben lévő festékszemcsékig eljutnak, amik elnyelik a lézer kiváltotta fényenergiát, ezáltal szétrobbannak, és így a szervezet védekezésében résztvevő falósejtek már könnyedén elpusztítják az idegen anyagot. Az általában 3-8 alkalmat kitevő kezeléssorozat után a tetoválás lényegesen elhalványul, alig láthatóvá válik.

 2012.jpg

Ma már különböző krémekkel, emulziókkal is találkozhat, aki tetkóeltüntetést szeretne. Ezek az anyagok a festékmolekulákkal olyan elegyet képeznek, amelyet a bőr folyamatosan kilök magából, így néhány hét alatt a festék nagy része egy varréteggel együtt távozik.

 

A legdrasztikusabb, ám sokak szerint legeredményesebb eltávolító az úgynevezett skin removal technika, amikor a festékkel terhelt bőrréteget szó szerint kinyúzzák az adott területből. Ez hegesedéssel járhat, ami egyéntől függően gyógyul.

 

Minden tetoválás eltávolítása tehát ugyancsak idő- és költségigényes, nem is beszélve a bőr károsodásáról, annak – akár a későbbiekben jelentkező – veszélyeiről. Érdemes tehát alaposan meghányni-vetni a dolgot, mielőtt belénk hatol a tű. Ugyanis, ha jól döntünk, hosszútávra gondolkodunk, egészen egyedi és értékes műalkotással is gazdagodhatunk örök társként. És ki tudja, lehet, hogy egyszer még az utókor is láthatja viselt festményünket egy galériában.

 

A legextrémebbek

2014.jpgA világ legszebben tetovált emberének választották 2008-ban a brit Isobel Varley-t. A hölgy 49 évesen kapott rá a varratásra, és 66. születésnapjára az arca kivételével az egész testét különböző, máskülönben igen esztétikus minták borították.

Vladimír Franz az arcát sem kímélte. A cseh zeneszerző, festő, jogtudós és egyetemi tanár teljes testét tetoválások és piercingek borítják, haját kékre festette, és már azzal is felhívta magára a világ figyelmét, hogy esélyesnek tartott jelöltként indult a csehországi elnökválasztáson.

 

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban