10 tipp, mi mindenre jó a kakaópor
A kakaó nemcsak kiváló reggeli ital, vagy kaláccsal a békebeli babazsúrok hangulatát idéző délutáni nedű, hanem jó a bőrnek, remek antioxidáns, segíti az emésztést, sőt akár a vérnyomást is csökkenti. Szárazsampont is készíthetünk belőle, persze csak a barna hajúaknak ajánlott.
Mitől eredeti a holland, és miért a holland az eredeti? Nyilvánvalóan nem attól, hogy a tulipánföldek között kis fapapucsban nevelik a kakaófákat. A helyes választ a feldolgozási folyamat rejti, hiszen az eredeti holland gyártási eljárás lényege, hogy a feldolgozás alatt lúgos kezelésnek vetik alá a héjától elválasztott és megtört kakaóbabot, ami közömbösíti a savasságát. Ennek köszönhetően nyeri el a kakaó sötétbarna színét, lágy, pozitív értelemben vett fás, földes ízvilágát.
Változik a név
Megváltoztatja a 25 éves TUTTI az általa forgalmazott kakaópor nevét. A jövőben a TUTTI Eredeti Holland Kakaópor olvasható a csomagoláson. A változás hívja fel a figyelmet a minőségi különbségre a piacon fellelhető egyéb holland kakaópor elnevezésű termékekkel szemben.
Arra, hogy sütésen-főzésen kívül mire használható még a jó minőségű kakaópor, a Tutti tippjei a következők:
- Alacsony koffein- és teobromin-tartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az agyi működést. Ezért hatásos megerőltető szellemi tevékenység, például tanulás vagy munkavégzés alkalmával.
- Hangulatjavító hatása régóta ismert, 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz, többek között szerotorint és dopamint, amelyek garantálják az instant jókedvet.
- Napindító gyermekeknek: rengeteg féle ásványianyagot tartalmaz, többek között gazdag káliumban, magnéziumban és E-vitaminban, amelyek támogatják a gyermekek megfelelő fejlődését. Mindezek mellett kevesen tudják, hogy a kakaó közel 20% elemi rostot tartalmaz, amik segítik az emésztést.
- Napi 1-2 kocka több, mint 70%-os kakaóvaj tartalmú étcsokoládé jótékony hatással van többek között a magas vérnyomásra, segít a szívelégtelenséggel küzdőknek, ugyanis gazdag flavonoidokban, amelyek pozitívan hatnak a vérerek rugalmasságára is.
- Minél sötétebb a csokoládé, tehát minél magasabb a kakaóvaj tartalma, annál nagyobb antioxidáns hatással bír. Ennek köszönhetően megengedhető pár kockányi még diéta során is, sőt a kakaópor fogyasztása hibátlanul beilleszthető a paleo étrendbe is.
- Természetes kozmetikumként, otthonra: a kakaóporból készült arcmaszkok tisztítják és fiatalítják a bőrt, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk miatt akár a pattanások elleni küzdelemben is remek partnerek.
- Hajformázásra: szárazsamponként – a kakaóport hintőporral összekeverve – is nagyszerűen funkcionál. Barna hajúak előnyben!
- Különböző fajta olajokkal és vízzel keverve könnyedén készíthető belőle szappan, ami remek ajándék szeretteinknek, és mi is édesen illatozhatunk tőle.
- Megfelelő mennyiségű hintőporral egy természetes alapanyagú bronzosító keverhető, amivel nem csak nap csókolta hatás érhető el az arcon, testen vagy akár a dekoltázson, de még az illata is káprázatos.
- A kakaómasszázs (csokimasszázs) a wellness-szolgáltatások legnépszerűbb kezelései közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy hidratáló és öregedésgátló hatása van bőrünkre, a narancsbőr egyik legnagyobb ellensége. Egy ilyen masszázsról garantáltan mosolyogva távozunk, ugyanis a kezelés során fokozódik az endorfintermelés, mely boldogság érzéssel tölti el az embert.
Csokival a ráncok ellen
Bőröregedést gátló csokoládét fejlesztett ki egy Cambridge-i Egyetem egykori kutatóiból alakult vállalkozás: a különleges csokiból napi 7,5 gramm elfogyasztása képes az 50 évesek bőrszerkezetét a 30 évesek szintjére "fiatalítani". A brit szakemberek azt állítják, hogy az általuk kifejlesztett termék lelassítja a ráncok megjelenését és a bőr megereszkedését. Az Esthechoc nevű csokoládé fokozza az antioxidáns szintet és serkenti a véráramlást, megelőzve a ráncok kialakulását és fiatalosan, bársonyosan tartva a bőrt.