2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

Ne játsszon a bőrével!

Bőrünk a legnagyobb szervünk, amely szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában, véd a környezeti hatásokkal szemben és néma monitorként jelzi, ha valami nincs rendben odabent. Gyakran mégis csak az esztétikum szempontjából tekintünk rá: barnulni vágyunk, feszesítünk, hidratálunk – hogy szépnek lássuk-érezzük magunkat. Pedig ennél többről van szó: a szép bőr nem csak dekoráció. Azt jelenti: egészség.

Tükröm, tükröm…

Elcsépelt közhely, hogy a tavasz a megújulás időszaka. De végeredményben mégis igaz: a napos órák számának növekedésével együtt szinte égető vágyat érzünk megújítani-felfrissíteni kissé testünket és a környezetünket (virágot ültetünk, új ruhákat veszünk, fodrászhoz megyünk, új színeket használunk a sminkeléshez, világmegváltó terveket szövögetünk a nyári bombaalakhoz, stb.). „A kozmetikai kezelések legmegfelelőbb időpontja is a tavasz – mondja Jáni Anikó. – Nagyon jótékony hatású ilyenkor egy-egy tisztító kezelés és a megfelelő hidratálás, hiszen a téli hideg is megviselte a bőrt, másrészt az erősödő UV-sugárzás is mind erőteljesebben veszi igénybe testünk védőrétegét. Ilyenkor már nem tanácsos a különböző hámlasztásos eljárásoknak kitenni arcunkat, éppen az említett erős napfény miatt. Mert ugyan meleg még nincs, a tavaszi napfény éppen ettől olyan csalóka: ereje van, csak az ember nem érzi. A téli kozmetikai termékeket felváltják a könnyebb, lágyabb termékek, amelyekben már a fényvédők is megjelennek. A bőr fokozatos felkészítése a napozásra már ilyenkor megkezdődhet, de érdemes a problémás területekre a nagyobb faktorszámú kiegészítő fényvédőket használni.”2057.jpg

 

A rendszeres, megfelelő bőrápolás hosszú távon meghálálja a befektetett pénzt, időt és energiát, és többet ér a villámgyors csodát és fiatalságot ígérő termékeknél. Ezért a bőr feszességének és egészségének megóvása érdekében a szakember azt javasolja, hogy lehetőség szerint egy-két havonta mindenki keressen fel hozzáértő kozmetikust, aki a professzionális termékekkel és a megfelelő berendezésekkel sokat javíthat a bőr állapotán. „Nem kell a legdrágább szalonokra gondolni – mondja a kozmetikus. – Pénztárcától függően is lehet tanácsokat kérni a szakembertől, akivel akár éves szinten is lehet előre kalkulálni, figyelembe véve bizonyos termékeket vagy kezeléseket, a bőr állapotának figyelembe vételével. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne hagyatkozzanak a reklámokra, inkább szakemberektől gyűjtsék be a számukra fontos információkat. Évente legalább egy arctisztító kezelés és sok-sok beszélgetés a kozmetikussal nagyon sokat jelent! A professzionális terméket egy képzett szakember az egyénre ültetve tudja ajánlani, míg a boltban a reklámok és márkák számítanak. Sokszor találkozom olyannal, hogy a vendég szerint száraz a bőre és hámlik, erre vesz egy terméket. De ez sok esetben lehet éppen egy zsíros bőr velejárója is. Ezért kell a szakember, hogy az ilyen tévedéseket kiküszöbölje.”

 

Frissen, vidáman!

Talán meglepő, hogy a tisztálkodás fontosságának külön bekezdést szentelünk, elvégre fürdeni mindenki szokott. Nem mindegy azonban, hogyan. A történelem során számos tisztálkodási szokás követte már egymást, az illóolajos locsolkodástól kezdve a nap végi lavóros pacsálásig. Ma, amikor a testkultúra virágkorát éljük, teljesen szokványos a napi kétszeri fürdés és a rengeteg kozmetikum használata. A temérdek vegyszeres behatás azonban hosszú távon nem feltétlenül válik bőrünk és testünk egészségére.

 2058.jpg

Mi a baj a gyakori szappanos fürdéssel? A tiszta víz önmagában csak a nem zsíroldékony szennyeződéseket távolítja el a bőrfelszínről. Ahhoz, hogy a zsíroldékony szennyeződések is fellazuljanak, felületaktív anyagot (szappant) kell használni. A túl erős szappanos behatás azonban oldja a bőr nedvességtartalmáért felelős lipideket is – magyarul kiszárítja a bőrt. Ezt megelőzni, vagy pótolni kell. A mindennapokban használt tusfürdők és egyéb termékek többsége azonban annyi mesterséges kémiai anyagot tartalmaz az állag, az illat, a szín és a szavatosság megtartása érdekében, hogy az eredeti cél (vagyis a tiszta bőr) már-már eltűnik mellettük. Ennek elkerülése érdekében ajánlott olyan (natúr)kozmetikumok használata, amelyek gyengéden tisztítanak, s óvják a bőrt a kiszáradástól. Mielőtt bárki felhorkanna, mondván „a bioszappan milyen drága”, eláruljuk: pár száz forintos natúrszappanok még a drogériákban is kaphatók, többségük csak természetes zsírokat, olajokat illetve illatosító-regeneráló növénykivonatokat tartalmaz.

 

Az „ABCDE szabály” az anyajegyek vizsgálatára

 

1. A = Aszimmetria

Az anyajegy szimmetrikus, a melanoma aszimmetrikus.

2. B = Border (határ)

Az anyajegy éles, a melanoma elmosódó határú.

3. C = Color (szín)

Az anyajegy egyszínű, a melanoma sokszínű.

4. D = Diaméter (átmérő)

Az anyajegy 6 mm alatti, a melanoma ennél nagyobb.

5. E = Eleváció (kiemelkedés)

A korábban lapos képlet kiemelkedik a bőrfelszínből.

A melanoma

A melanoma elsősorban a bőr, elvétve a szem, az agyhártyák, illetve különböző nyálkahártyák melanocytáiból kiinduló rosszindulatú daganat. Az esetek 90 százalékában festékes barna, sötétbarna, szürke-fekete formában jelenik meg a bőrön, 10 százalékban a daganat amelanotikus, ami nehezíti a felismerését. A bőrdaganatok előfordulása a fehér bőrű népességben az utóbbi évtizedekben folyamatosan növekszik. Az, hogy milyen mértékben fordul elő a melanoma, függ az adott terület földrajzi elhelyezkedéstől,a gazdasági helyzettől, a lakosság bőrtípusától, genetikai hátterétől, a napozási szokásoktól, az életmódtól.

 

Ami tény, hogy az átlagosnál gyakrabban fordul elő a melanoma azoknál, akik az úgynevezett I-II-es bőrtípusba tartoznak (vörös-világosszőke haj, fehér vagy szeplős bőr, kék szem), vagy korábban már volt melanomájuk, esetleg családjukban fordult elő a betegség. Szintén veszélyeztetettebbek, akiknek több, szabálytalan, atípusos anyajegye van, illetve 50-100-nál több vagy veleszületett anyajegyük van. Gyakrabban érintettek azok is, akiknél gyakori hólyagos gyermekkori leégésük volt, vagy felnőttként rendszeresen napoznak és szoláriumoznak.

 695.jpg

„A melanoma az egyik legrosszabb indulatú daganat, korán és gyorsan adhat áttétet, ezért korai felismerése rendkívül fontos – figyelmeztet dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. – Fontos az önvizsgálat és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Azoknál a betegeknél, akiknek nagyon sok anyajegyük illetve sok atípusos anyajegyük van, javasolt a digitális dermatoszkópos vizsgálat. Ilyenkor a szabálytalan anyajegyeket digitális formában rögzítik, hogy később könnyen és precízen össze tudják hasonlítani a felvételeket. A szűrést általában évente javasoljuk, de magasabb rizikó esetén ez fél év, vagy akár 3 hónap is lehet. Természetesen, ha a páciens nyugtalanító növedéket vesz észre magán, azonnal jelentkezzen bőrgyógyásznál!”

 

A melanoma elsődleges terápiája a sebészi kimetszés. Időben felfedezett, korai stádiumban nincsen szükség egyéb terápiára, csak rendszeres, félévente történő kontrollra. Előrehaladott stádiumban kemoterápiát, polikemoterápiát, immunterápiát és sugárterápiát alkalmazhatnak.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban