2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Új tavaszi fogásaink- központban az egészség

Május a friss zöldségek, a hamvas gyümölcsök és a nyár eleji fogyókúrák hónapja. Ezúttal olyan menüsort állítottunk össze, amely kompromisszum a kalóriabombák és az önsanyargató diétás koszt között. Ennyi „bűnözés” – szerintünk -, belefér egy egészséges fogyókúrába is, úgyhogy irány a konyha, készüljenek az ínyencségek.

Meggyleves sárgadinnyében490.jpg

Hozzávalók

1 kg meggy

2 db közepes sárgadinnye

fél citrom leve

5 evőkanál nádcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűszeg

1 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítés

Mossuk meg, magozzuk ki és tegyük egy lábasba a meggyet. Ízesítsük a citromlével, a nádcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a gyümölcsöt. Tegyük fel főni. A keményítőt öntsük egy bögrébe, és keverjük csomómentesre 1-2 kanál főzőlével. Amikor a megy megfőtt (ne essen szét), keverjük a levesbe a keményítőt, forraljuk össze, és vegyük le a tűzről. Ha kihűlt, tálaljuk a félbe vágott, kissé kivájt belsejű dinnyékben. Betétként dinnyedarabokkal dúsíthatjuk.

491.jpgÚjburgonyasaslik

Hozzávalók

10-12 db közepes méretű újburgonya

4 vastagabb szelet húsos szalonna (bacon)

étolaj

fűszerek ízlés szerint

 Elkészítés

Sikáljuk le kefével folyó víz alatt a krumplikat. Szeleteljük 2-3 milliméter vastag karikákra a gumókat, kenjük meg mindet a sóval összekevert étolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 30-40 percig, amíg megpuhulnak. Amíg a burgonya sül, szeleteljük a krumplikarikákkal körülbelül azonos méretű darabokra a szalonnát. Mielőtt a krumpli megsül, vegyük ki a tepsit, óvatosan húzzuk fel a karikákat és a szalonnát a hurkapálcikákra, szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel, s így tegyük vissza a sütőbe körülbelül 10 percre. Salátával kínálhatjuk!

 

Bazsalikomos reteksaláta493.jpg

Hozzávalók

4 csokor hónapos retek

1-2 kanál olívaolaj

fél citrom leve

1 fej vöröshagyma

1 csokor bazsalikom

 só

bors

Elkészítés

Tisztítsuk meg, majd vágjuk cikkekre a retket. Spricceljük le a citrom levével, csipetnyi sóval, majd tegyük negyed órára a hűtőbe. Pucoljuk meg és szedjük karikákra a hagymát, szedjük levelekre a bazsalikomot. A hűtőből kivett retket keverjjük össze az olívaolajjal, a hagymával és a bazsalikommal. Önálló fogásként, köretként vagy salátaként is kínálhatjuk!

 

494.jpgEpres csokikocka

Hozzávalók

6 tojás

12 evőkanál cukor

10 evőkanál liszt

2 evőkanál kakaó

fél csomag sütőpor

25 dkg eper

mogyorókrém

 

Elkészítés:

Pucoljuk meg, és vágjuk félbe az epreket. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Végül kíméletesen dolgozzuk bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Halmozzuk a tetejére a félbevágott epreket, majd előmelegített sütőben 170-180 fokon süssük készre, tűpróbáig.