Olasz desszertek királynője – tiramisu
Lehet csokis, nutellás, fahéjas, gyümölcsös, pohárkrémes, hamis vagy sima. A magyar jelentése: „Dobj fel!” Mi lehet ez? Nem más, mint a tiramisu. Nagyon sok változatát ismerjük és ez a háziasszonyok egyik kedvenc desszertje. Viszont azt kevesen tudják, hogy viszonylag új receptnek számít, mert csak az 1980-as években vált népszerűvé. Nézzünk néhány receptet!
Tiramisu alaprecept
Hozzávalók
6 db tojás
fél kg mascarpone
320 gramm babapiskóta
120 gramm cukor + 1 evőkanál a kávéba
2 bögre kávé
kevés rum vagy konyak
keserű kakaópor
Elkészítés
A kávét megfőzzük, ízesítjük cukorral, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukor nagy részét, majd habosra keverjük. Hozzátesszük a mascarponét és csomómentesre elkeverjük. Egy másik tálban a fehérjéket habosra verjük a maradék cukorral, majd a felvert fehérjét óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe. A kávéba beletesszük a konyakot vagy a rumot és egyenként belemártjuk a babapiskótákat. Ha kissé megszívták magukat a kávéval, egy tálba helyezzük őket, majd a tetejére rásimítjuk a krém felét és megszórjuk kakaóporral. Erre kerül még egy piskótaréteg. A maradék krémet rásimítjuk vagy habzsák segítségével akár fel is tudjuk díszíteni a desszertünket. Végül a tetejét is megszórjuk kakaóporral.
Narancsos tiramisu
Hozzávalók
3 db tojás
30 dkg mascarpone
25 dkg babapiskóta
3 evőkanál cukor
1 db vaníliás cukor
2 db narancs
3 kávéskanál narancslikőr
keserű kakaópor
Elkészítés
A narancsok levét kifacsarjuk és hozzáadjuk a likőrt. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojás sárgájához hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük, és hozzákeverjük a mascarponét. Egy másik tálban habosra keverjük a fehérjét a maradék cukorral, majd a mascarponés krémhez óvatosan hozzáadjuk. A piskótákat beleforgatjuk a narancslébe és egy laposabb tálba helyezzük őket. A krém felét rásimítjuk a piskótára és megszórjuk kakaóval. Erre kerül még egy piskótaréteg, majd a krém, végül a tetejét is megszórjuk kakaóval.
Hamis tiramisu
Hozzávalók
25 dkg babapiskóta
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
1 teáskanál zselatinpor
kevés rum vagy konyak
2 bögre fekete kávé
cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A puding elkészítéséhez felforraljuk a tejet, mikor már forr, beletesszük a zselatint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a leírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot. Mikor kissé kihűlt a puding, alaposan belekeverjük a tejfölt. A kihűlt kávéba beletesszük a rumot, majd a piskótákat a szokott módon belemártjuk. Egy nagyobb tálba belehelyezzük a piskótákat, majd a krémmel, kakaóval rétegezzük. Végül a tetejét megszórjuk kakaóval és a hűtőben pihentetjük 4 órán keresztül.
Erdei gyümölcsös tiramisu pohárkrém
Hozzávalók
2 db tojás sárgája
25 dkg mascarpone
14 db babapiskóta
1 marék málna
1 marék eper
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tejszín
fél dl erdei gyümölcsös gyümölcslé
Elkészítés
Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét. A tejszínt kemény habbá verjük és a mascarponés keverékbe forgatjuk. A tálakba beletesszük a gyümölcsöket és ráteszünk egy adag krémet, majd a gyümölcslébe áztatott piskótát. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. Végül 1 órát pihentetjük a hűtőben.