2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Olasz desszertek királynője – tiramisu

Lehet csokis, nutellás, fahéjas, gyümölcsös, pohárkrémes, hamis vagy sima. A magyar jelentése: „Dobj fel!” Mi lehet ez? Nem más, mint a tiramisu. Nagyon sok változatát ismerjük és ez a háziasszonyok egyik kedvenc desszertje. Viszont azt kevesen tudják, hogy viszonylag új receptnek számít, mert csak az 1980-as években vált népszerűvé. Nézzünk néhány receptet!

Tiramisu alaprecept2192.jpg

Hozzávalók

6 db tojás

fél kg mascarpone

320 gramm babapiskóta

120 gramm cukor + 1 evőkanál a kávéba

2 bögre kávé2190.jpg

kevés rum vagy konyak

keserű kakaópor

 

Elkészítés

A kávét megfőzzük, ízesítjük cukorral, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukor nagy részét, majd habosra 2189.jpgkeverjük. Hozzátesszük a mascarponét és csomómentesre elkeverjük. Egy másik tálban a fehérjéket habosra verjük a maradék cukorral, majd a felvert fehérjét óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe. A kávéba beletesszük a konyakot vagy a rumot és egyenként belemártjuk a babapiskótákat. Ha kissé megszívták magukat a kávéval, egy tálba helyezzük őket, majd a tetejére rásimítjuk a krém felét és megszórjuk kakaóporral. Erre kerül még egy piskótaréteg. A maradék krémet rásimítjuk vagy habzsák segítségével akár fel is tudjuk díszíteni a desszertünket. Végül a tetejét is megszórjuk kakaóporral.

 

2193.jpgNarancsos tiramisu

Hozzávalók

3 db tojás

30 dkg mascarpone

25 dkg babapiskóta

3 evőkanál cukor

1 db vaníliás cukor

2 db narancs

3 kávéskanál narancslikőr

keserű kakaópor

 

Elkészítés

A narancsok levét kifacsarjuk és hozzáadjuk a likőrt. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojás sárgájához hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük, és hozzákeverjük a mascarponét. Egy másik tálban habosra keverjük a fehérjét a maradék cukorral, majd a mascarponés krémhez óvatosan hozzáadjuk. A piskótákat beleforgatjuk a narancslébe és egy laposabb tálba helyezzük őket. A krém felét rásimítjuk a piskótára és megszórjuk kakaóval. Erre kerül még egy piskótaréteg, majd a krém, végül a tetejét is megszórjuk kakaóval.

 

2301.jpg

 

 

Hamis tiramisu2194.jpg

Hozzávalók

25 dkg babapiskóta

1 csomag vaníliás pudingpor

5 dl tej

3 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kis pohár tejföl

1 teáskanál zselatinpor

kevés rum vagy konyak

2 bögre fekete kávé

                                  cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés

A puding elkészítéséhez felforraljuk a tejet, mikor már forr, beletesszük a zselatint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a leírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot. Mikor kissé kihűlt a puding, alaposan belekeverjük a tejfölt. A kihűlt kávéba beletesszük a rumot, majd a piskótákat a szokott módon belemártjuk. Egy nagyobb tálba belehelyezzük a piskótákat, majd a krémmel, kakaóval rétegezzük. Végül a tetejét megszórjuk kakaóval és a hűtőben pihentetjük 4 órán keresztül.

 

2195.jpgErdei gyümölcsös tiramisu pohárkrém

Hozzávalók

2 db tojás sárgája

25 dkg mascarpone

14 db babapiskóta

1 marék málna

1 marék eper

2 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tejszín

fél dl erdei gyümölcsös gyümölcslé

 

Elkészítés

Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét. A tejszínt kemény habbá verjük és a mascarponés keverékbe forgatjuk. A tálakba beletesszük a gyümölcsöket és ráteszünk egy adag krémet, majd a gyümölcslébe áztatott piskótát. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. Végül 1 órát pihentetjük a hűtőben.