2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Spárga: gyorsan finomat és egészségeset

Májustól már kapható és a következő hetekben ajánlott is a friss spárga fogyasztása. Amellett, hogy ízletes zöldféle, számtalan módon felhasználható, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal (folsavban például csúcstartó), ráadásul a diétázók is bátran fogyaszthatják, szinte nulla a kalóriatartalma. Következő receptjeinket gyorsan elkészítheti, kínálhatja könnyű reggelinek vagy akár főétkezésekre teljes menüként.

Vásárláskor ügyeljen a frissességre (ha a tövénél megnyomva sárgás levet ereszt, friss a zöldség), de a felhasználással se várjon két-három napnál tovább. Választhatja a fehér, a zöld vagy a lila fajtát: a fehér lágyabb ízű, de alaposan meg kell tisztogatni, a zöld erőteljesebb aromájú, a lila valahol a kettő között található.

 

Spárgás frittata546.jpg

Hozzávalók:

4 személyre

1 tucat zöldspárga

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

8 tojás

3 evőkanál reszelt parmezán

15 dkg brie sajt

2 evőkanál aprított petrezselyem

2 evőkanál aprított kapor

vaj

só és bors

 

Elkészítés:

Vágja a hagymát negyedekre, majd szeletelje fel a cikkeket. A fokhagymát szelje vékony csíkokra. Aprítsa 2-3 centiméteres darabokra a spárgát, és kockázza fel a brie sajtot. Verje fel a tojásokat és keverje bele a reszelt parmezánt, a fűszernövényeket és a fűszereket ízlés szerint. A sütőt melegítse elő közepes hőfokra. Enyhén pirítsa meg a vajon a hagymát és a fokhagymát egy tűzálló teflonedényben. Adja hozzá a spárgadarabokat, főzze addig, kb. 3-4 percig, amíg puhulni kezd (ne főzze túl!). Adja a spárgához a tojáskeveréket, kicsit keverje össze a spárgával, majd szórja a tetejére a brie sajtot. Hagyja főni 2-3 percig, majd tegye az előmelegített sütőbe. Süsse 10-12 percig. Tálalja frissen!

 

545.jpgFokhagymás spárgakrémleves

Hozzávalók

6 személyre

25 dkg zöld spárga

4 dl tejföl

1 púpozott evőkanál liszt

2 evőkanál olaj

4 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

bazsalikom, só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

Mossa meg, majd karikázza fel a hagymát, a fokhagymát és a spárgát. A spárgáról a fás részeket távolítsa el. Párolja meg olajon a hagymát és a fokhagymát, majd adja hozzá a spárgát. Öntse fel kevés vízzel, sózza, borsozza, szórja bele a bazsalikomot és főzze, amíg a spárga megpárolódik. Turmixolja össze, keverje bele a tejfölt, a lisztet és a megfelelő mennyiségű vizet, majd főzze fel újra a levest. Tálaláskor ízesítheti reszelt szerecsendióval.

2304.jpg

 

 

Sonkás spárgasaláta 2271.jpg

Hozzávalók

4 személyre

12-12 szál fehér és lila spárga vegyesen

1 kiskanál cukor

20 dkg füstölt sonka

1 gerezd fokhagyma

1 friss tojássárgája

1 evőkanál citromlé

0,6 dl olívaolaj

0,2 dl citromos olívaolaj

1 kis pohár joghurt

friss őrölt fehér bors

 

Elkészítés

Tisztítsa meg a spárgát, vágja le a fás részeket. A sonkáról vágja le a zsíros széleket és szeletelje 2 centiméter vastag csíkokra. A fokhagymagerezdeket zúzza péppé, adjon hozzá fél kiskanál sót. Párolóbetétes fazékban forraljon vizet. Keverje bele a cukrot és csipetnyi sót. A spárgát pároljuk enyhén roppanósra, majd csepegtesse le és tartsa melegen. A majonézhez keverje sűrű mártássá a friss tojássárgáját, a fokhagymát és fél evőkanál citromlevet, majd keverje sűrű mártássá. A kétféle olajat előbb cseppenként, majd evőkanalanként keverje a masszához, majd adja hozzá a joghurtot és a maradék citromlevet. Sóval és borssal ízesítse. Tálaláskor tegye a sonkára a spárgákat, majd kanalazza rá a majonézt. Friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálalja.

 

549.jpgSpárgás rizottó

Hozzávalók

4 személyre

20 dkg jázminrizs

1 csomag spárga

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

olívaolaj

1 liter zöldség alaplé

reszelt parmezán

1 dl fehérbor

 

Elkészítés

A spárgákról vágja le a fás részt és szeletelje 3 centiméteres darabokra. Aprítsa fel a hagymát és a fokhagymát. A spárgafejeket tegye félre. Készítsen forró alaplevet (ebbe beledobhatja a levágott fás részeket, hogy átadják az ízüket a lének). Pirítsa meg a vajon a hagymát és a fokhagymát. Adja hozzá a rizst és pirítsa üvegesre. A rizst hozzáadjuk és üvegesre pirítjuk. Öntse fel annyi forró alaplével, amennyi éppen ellepi, közben folyamatosan kevergesse. Az alaplevet folyamatosan pótolja egy kanállal, ahogy a rizs felszívja. Sddig főzze a rizst, amíg enyhén megpuhul (al dente minőség). Ekkor adagolja hozzá a spárgát, majd a befejezés előtt 2-3 perccel a spárgafejeket és a bort is. Végül keverje bele a parmezánt, hagyja kicsit állni és spárgafejekkel díszítve tálalja.