2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Vízi túra - két keréken

Családi nyaralás, baráti kirándulás, aktív páros pihenés – mindegyikre maradandó élményt nyújtanak a hazai kerékpáros túraútvonalak. Egy bringatúrát megszervezni gyerekjáték. De vigyázat, könnyen okoz függőséget!

A kerékpáros túrázás évről évre egyre több embert hódít meg hazánkban. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy mind többen gondolkodnak egészség- és környezettudatosan, bár kétség kívül ez sem elhanyagolható szempont. A tudatosabb utazásszervezés térnyerése az elmúlt évek gazdasági hatásainak is köszönhető: a nyaralásuk kapcsán is kétszer meggondoljuk, hogy mire adunk ki pénzt.

 

Bringával utazni nagyszerű: egészséges, mert az ember óhatatlanul rájön, hogy az erőnlétét tekintve van még hova fejlődnie a következő túráig. Környezettudatos, mert letesszük az autót – legalább a túra idejére, de talán még előtte és utána is egy kicsit. Ráadásul a pénzünk a hazai szolgáltatóknál és vendéglátóknál landol, erősítve ezzel a falusi turizmust és a kistérségi vállalkozásokat.

 

Végül a kerékpározás költségkímélő is, mert úgy és annyiért szervezhetjük meg, ahogy és amire van keret: ha három napra jut pénz annyira, ha egy hétre, hát annyira. S persze egyáltalán nem lényegtelen szempont, hogy a hazai kerékpártúrákkal úgy ismerhetők meg az ország természeti és kulturális kincsei, hogy az egyik korosztály számára se erőltetett és unalmas – az élmény garantált!

 2364.jpg

Nekem a Balaton…

Tavaly egy német szavazáson Európa húsz legszebb kerékpáros túrái közé választották a Balaton körüli bicikli utat. A tóparti körút közel kétszáz kilométer, melynek nagyjából a fele kiépített kerékpárút (zömmel az Északi parton). A többi úgynevezett „kerékpárbarát út”, ahol autósok és bringások egyaránt közlekedhetnek. Aki az egész Balatont szeretné körbetekerni, nagyjából napi 40-60 kilométerrel számolva, 4-5 nap alatt kerülheti meg a tavat. Az Északi-part kissé dombosabb, a déli viszont szinte teljesen sík. Látnivaló azonban mindenhol akad bőven. Külön kitérőnek, vagy egy önálló kisebb túrának meg lehet ejteni a Kis-Balaton körüli túrát is.

Látnivalók:

Tihany – bencés apátság, Balatonfüred – Lóczy-barlang, Tapolca – tavasbarlang, Balatonenderics – Csodabogyós-barlang, Salföld – állatmajor, fűszer- és gyógynövénykert, Monoszló – Hegyestű, geodéziai bemutatóhely.

 

Egy fröccs a Fertő-tónál?

2362.jpgA Fertő-tó Európa harmadik legnagyobb tava. Körülötte a Balf és Fertőrákos közötti rövid szakaszt leszámítva végig kiépített kerékpárút található – az osztrák oldalon is –, azonban, ha a környékbeli bringautakat is hozzávesszük, már közel 350 kilométerből válogathat az elszánt kerekező. A tó megkerülésére – 30-50 kilométeres szakaszokkal – átlagosan 3-4 napot kell számolni.

Látnivalók:

Balf – gyógyfürdő, ivókút, nemzeti emlékhely, Fertőd – Esterházy-kastély, Muzsika-ház, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Mörbisch (Ausztria) – kerékpáros határátkelőhely Fertőrákos után, gyönyörű stranddal. (A határátkelőnél le kell szállni a kerékpárról!), Rust (Ausztria) – óvárosa az UNESCO Világörökség része, Sopron - Tűztorony, Ózsinagóga

 

Nyár a Tisza-tavon!2366.jpg

Kezdőknek is sikerélményt jelenthet a Tisza-tavi kerékpárút. A könnyű, teljesen sík, mindössze 64 kilométeres terepet akár egy nap alatt is legyűrhető. Akinek ez a táv sok, a tó bármely pontjáról elindulhat, a kisebb távolságok még gyerekekkel is letekerhetők. A főbb megállóhelyek Kisköre, Abádszalók, Tiszafüred, de a Fertő-tóhoz vagy a Balatonhoz hasonlóan a tó egésze körül számos szállás- és vendéglátóhely található.

Látnivalók:

Abádszalók – strand, nyári rendezvénysorozat, Kisköre – a vízlépcső, Poroszló – tájház, Tisza-tó tanösvény, innen indul a legtöbb vízitúra, Tiszafüred – fazekas tájház, csárdamúzeum, Tiszavalk – madárrezervátum

 

Ez a Velence közelebb van…

A Velencei-tó ig2367.jpgazi gyerekbarát kerékpártúrát kínál, hiszen a körút alig 30 kilométer, a túra végén pedig vár a jól megérdemelt strandolás. Agárdon, Gárdonyban, Velencén és Velencefürdőn számos strand üzemel, fizetős és szabad szakaszok egyaránt. Nyaranta a tó vize akár 26-28 fokos is lehet, ásványi anyagokban gazdag hullámai pedig felfrissítik a tekerésben megfáradt végtagokat.

Látnivalók:

Pákozd – Emlékhely, arborétum, Agárd – gyógyfürdő, Szent Anna kápolna (itt keresztelték meg Gárdonyi Gézát), Madárvárta

 

 

2360.jpg

Vasárnapi ebéd a korzón

Budapest belv2363.jpgárosától a szentendrei korzóig nagyjából 60 kilométer az út – oda és vissza –, de a kezdőket is éltetheti a kisváros cukrászdáinak kínálata. Külön öröm, hogy aki első túrájának választja ezt az utat, a végelgyengülést elkerülve hazafelé akár HÉV-vel ismehet. A Dunakanyarban kerékpározni több szempontból is kedvező a környéken élőknek: gyerekkel ideális helyszín a biztonságos túrázás begyakorlására, könnyen megközelíthető, s látnivaló és gasztronómiai jutalom is akad bőven.

Látnivalók:

Szentendre, Skanzen, Marcipánmúzeum, BKV Tömegközlekedési Múzeum, Visegrád - Királyi Palota, Fellegvár, nyári bobpálya

 

Tippek, tanácsok:

A szálláshelyekről a többnapos túráknál érdemes előre tájékozódni, azonban lefoglalni nem feltétlenül kell mindet. Megtörténhet ugyanis, hogy a társaság hamarabb elfárad és úgy dönt, lerövidítik a tervezett távot. Ez a fixen lefoglalt szálláshelynél problémát okozhat. Elég a főbb célpontokhoz ragaszkodni, maradjon lehetőség az improvizálásra.

 

Gyerekkel utazók figyelmébe ajánljuk az egy, illetve kétszemélyes utánfutót, amely ötpontos biztonsági övével nemcsak védi a kicsiket a ki- és eleséstől, de óv az eső, a szél és az UV-sugárzás ellen is.

 

A próbamenet főleg a többnapos túrák szervezésekor lehet hasznos, mert a teljes menetfelszereléssel minden másképp alakulhat, a sok kiló holmi okozhat meglepetést, még a gyakorlott kerekezőknek is.2365.jpg

 

A tájékozódás megkönnyítésére GPS, kilométeróra felszerelése ajánlott

 

A programokat, pihenőket érdemes úgy tervezni, hogy a déli forróságban – 11 és 15 óra között – ne kelljen a tűnő napon tekerni.

 

A folyadékpótlásra különösen ügyelni kell kerekezés közben. A nagyobb hipermarketekben is kaphatók különféle vízhordozók (hátra tehető szívószálas, összehajtható), melyekkel kényelmesebb az utazás, mint a PET-palackkal.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban