2024. április 16. kedd
Csongor és Joakim napja

Ételek, korok, divatok

A divat az étkezésben is meghatározó szempont. Ennek köszönhetően egyes élelmiszerek néha a favoritok közé tartoznak, míg máskor tiltólistára kerülnek. A Chicago Tribune összegyűjtött néhány élelmiszert, melyek mostanában mumusnak számítanak, pedig a kiegyensúlyozott étrend részeiként egyáltalán nem ártalmasak.

2422.jpgA tojás: 2012-ben megjelent egy kanadai tanulmány, amely szerint napi egy tojássárgája majdnem olyan káros a szívnek, mint a dohányzás. Ez akkor nagy felháborodást keltett, az azóta eltelt két évben pedig kiderült, hogy a tojás mégsem olyan káros. Rengeteg gyulladáscsökkentő antioxidáns és a szemnek fontos lutein található benne, továbbá kiváló fehérjeforrás. A mai álláspont szerint napi két tojás a normál étrend része.

 

A glutén: a legradikálisabb érvek szerint a glutén tönkreteszi az emésztőrendszert és még az agyműködést is hátráltatja, ezért jobb kihagyni az ételekből. Dr. David Heber, a Californiai Egyetem klinikai táplálásért felelős vezetője szerint viszont az érintetteknek gyakran irritábilis bélszindrómája van, ami nem indokolja a teljes gluténmegvonást. Akinek tehát nincs gluténérzékenysége, annak érdemes teljes kiőrlésű termékeket fogyasztania.

 2421.jpg

Vörös húsok: a sovány húsok sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaznak, amelyek fontosak a szervezet számára. Egy 2013-as tanulmány 450 ezer európai felnőtt étkezési szokásait vizsgálta, ahol a vörös húsfogyasztás a mindennapok része volt. A kutatás nem talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a gyakori vöröshús fogyasztása között, azonban bebizonyosodott, hogy a sok füstölt, sózott, feldolgozott húst fogyasztók között e betegségek vezető helyen álltak.

 

Kávé: Amerikában a második leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, de sokan kígyót-békát kiabálnak rá. Pedig napi 300 milligramm koffein (ez három eszpresszót jelent), megfelelően éberen tartja a szervezetet, anélkül, hogy káros hatása lenne. A kávéban ráadásul a koffein mellett számos olyan anyag megtalálható, amely véd többek között a májcirrózis (rák), a Parkinson-kór, vagy a diabétesz ellen.2423.jpg

 

Burgonya: Különösen héjastul fogyasztva, mellőzve a rengeteg zsírt és olajat, amit az elkészítésénél többnyire alkalmaznak, igen magas vitamintartalmú élelmiszer lehetne a burgonyából. A vércukorszint megugrása is csak akkor jelentős krumplievés után, ha magában fogyasztják azt.

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban