2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

Csobbanás előtt tessék tusolni!

Ön mikor látott szappannal tusolni valakit a strandon? Nem, nem az öltözőben, hanem mielőtt a medencébe lépne. Még soha? Pedig a fertőzések nagy részét így védhetnénk ki, nem a nagy mennyiségben a vízbe adagolt fertőtlenítőszerekkel.

Feleslegesnek tűnik zuhanyozni, mielőtt a medence vizébe csobbannánk, így alig néhányan teszik meg. A lábmosót is kikerüljük inkább, nehogy elkapjunk valami kórságot tőle, különben is, hideg benne a víz. Pedig néhány éve rájöttek a kutatók, hogy a medencébe lépés előtti zuhanyozás nem csak a fertőzések megelőzése miatt fontos. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy a fürdőzőkről a vízbe került kozmetikumok, naptejek mérgező anyaggá alakulhatnak, amikor reakcióba lépnek a víz fertőtlenítő szereivel.

 2626.jpg

Mindenesetre tény, hogy a strandolás után sokan keresik fel orvosukat kellemetlen, égő, viszkető panaszokkal. Egy felmérés szerint a lakosság közel felének van valamilyen gombás vagy más fertőző betegsége, és mégis együtt pancsol a többiekkel a medencében. Sajnos nem sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a fertőződést. Ezért sokan inkább be sem mennek a medencébe, nehogy elkapjanak valamit.

 

Keresse fel a szakorvost!

Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus szerint, akinek bármilyen bőrbetegsége van vagy szokatlan elváltozás jelenik meg a bőrén, az feltétlenül keresse fel az orvosát a strandolás időszaka előtt. „Elsősorban azért, hogy a medencében ne fertőzzünk meg senkit, de nagyon fontos a saját védelmünk is. Minden elváltozásnál ki kell kérni szakorvos véleményét, hogy mehetünk-e egyáltalán napra, illetve fertőző-e mások számára a betegségünk. Sajnos egyre többen az interneten próbálnak mindenre választ kapni – hozzám is sokszor érkeznek e-mailben fotókkal ellátott levelek – vagy a patikában vásárolják meg a sejtésük szerint hatásos vény nélküli szert. Amitől vagy meggyógyulnak, vagy nem.

 

Vigyázzunk a vízre!2627.jpg

A kicsik pancsolómedencéjébe a legtöbb strandon tilos felnőttnek bemenni, ami egyfelől kellemetlen, hiszen a vízben még bizonytalanul mozgó apróságokat nem szívesen engedjük egyedül több méter távolságra, másrészt viszont épp az ő védelmükben született a tiltás.

 

A legtöbb fertőzést azonban a meleg vizes medencékben lehet összeszedni. A korszerű fertőtlenítőszerek nagy biztonsággal pusztítják el a fertőzést okozó vírusokat, ám az arra érzékenyeknél pont ezek az anyagok okozhatnak például kötőhártya-gyulladást.

 

Védekezésképp néhány alapvető higiéniai szabályt kell betartanunk:

  • Uszodában, strandon papucsban közlekedjünk. Természetes vizeknél is érdemes, kivédhetjük vele, hogy véletlenül belelépjünk valamibe.
  • A nyilvános WC deszkájára ne üljünk rá, használata előtt és után is mossunk kezet. Kézmosás után pedig lehetőleg ne fogjuk meg a kilincset, próbáljuk kinyitni inkább a könyökünkkel. Hasznos az antibakteriális kézmosó gél.
  • Nőknek segíthet elkerülni a fertőzést, ha fürdőzés előtt gombaellenes krémmel bekent tampont helyezünk a hüvelybe, melyet fürdés végén azonnal el is távolítunk.
  • Pancsolás után ne maradjunk a vizes fürdőruhában, és töröljük magunkat is szárazra.
  • A kontaktlencsét is meg kell tisztítani a medence vizétől.

 

Veszélyes a szökőkút!2625.jpg

A szökőkutakban a legtöbb országban tilos fürödni. Ennek a baleset- és a fertőzésveszély az oka. Belső felszínükön ugyanis olyan élőbevonat jön létre, mely komoly megbetegedéseket okozó kórokozókat tartalmazhat, mint például a Legionella baktérium.