2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Itt a ropogós cseresznyék ideje!

Már május végétől megjelent a piacokon, de június első felében érik meg igazán hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcse, a cseresznye. Tavasszal szemet gyönyörködtető a cseresznyefa virágzása, gyümölcse pedig ízletes zamatáról könnyen felismerhető. Rengeteg fajtáját ismerjük és nagyon egészséges. Lássunk néhány receptet!

Cseresznyés-csokis muffin2638.jpg

Hozzávalók

15 dkg finomliszt

25 dkg magozott cseresznye

3 db tojás

12 dkg kristálycukor

15 dkg olvasztott margarin

5 evőkanál víz

1 db citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1,5 mokkáskanál sütőpor

10 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a felolvasztott margarint hozzákeverjük. Ezután beletesszük a citrom lereszelt héját, a vaníliás cukrot, a sütőport, a lisztet, a vizet és az apró darabokra tört csokoládét, alaposan összekeverjük, majd a tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük. A muffinformába beletesszük a papírt, majd 3/4 részébe belekanalazzuk a tésztát. Végül minden muffinba belenyomunk körülbelül 3 darab cseresznyét. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 

Csereszn2641.jpgyeleves

Hozzávalók

50 dkg magozott cseresznye

2 dl folyékony tejszín

2,5 evőkanál kristálycukor

1,2 liter víz

1 csipetnyi só

2 db fahéjrúd

2 db szegfűszeg

1 db citrom lereszelt héja és leve

 

Elkészítés

Forraljuk fel a vizet, majd rakjuk bele a cukrot, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, és a citrom lereszelt héját. Ahogy a víz elkezd forrni, beletesszük a cseresznyét és a citromlevet, majd körülbelül 3 percig főzzük. A lábasunkat egy nagyobb hideg vízzel teli edénybe tesszük, hogy gyorsabban kihűljön. Amint szobahőmérsékletű lett, 1,5 órára betesszük a hűtőbe. Végül kivesszük a szegfűszeget és a fahéjrudat, majd belekeverjük a tejszínt.

 

Cseresznyés pite2640.jpg

Hozzávalók

tésztához:

20 dkg margarin

30 dkg finomliszt

4 db tojássárgája

9 dkg cukor

fél citrom lereszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

1 kiskanál őrölt fahéj

1 csipetnyi só

töltelékhez:

70 dkg magozott, felezett cseresznye

20 dkg kristálycukor

                                        6 dkg étkezési keményítő

                                             1 evőkanál citromlé

                                         1 kiskanál vaníliaaroma

 

A tészta elkészítéséhez egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a többi összetevő hozzáadásával alaposan összegyúrjuk. Ha elkészültünk, a tésztát 1 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez összekeverjük a keményítőt a cukorral és belekeverjük a cseresznyét, a citromlevet és a vaníliaaromát. Egy belisztezett zsiradékkal kikent formát kibélelünk a tésztánk háromnegyed részével, majd beletesszük a tölteléket és a tetejére hálót vagy csíkokat nyújtunk a tészta maradék részéből. Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45-50 percig sütjük.

 

 

2639.jpg

Cseresznye sorbet

Hozzávalók

500 g magozott cseresznye
300 ml víz
40 g cukor

1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál vanília aroma

 

Elkészítés

Egy lábasba tegyük bele a vizet, a cukrot, és a vanília aromát és készítsünk egy szirupot a vízből és cukorból, majd adjuk hozzá a cseresznyét és pároljuk meg. Amint ezzel megvagyunk, pépesítsük össze a gyümölcsöket és öntsük bele egy tálba. Ha kihűlt rakjuk be a mélyhűtőbe és 20 percenként keverjük át alaposan 3 órán keresztül.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban