2024. április 29. hétfő
Péter napja

Hasznos tanácsok a várva várt nyaralásra!

Újra itt a nyár, közeledik a szünidő és a nyaralások ideje! Ez az időszak mindenkinek sok-sok új élményt nyújt, azonban a szabadság alatt is figyeljünk oda egészségünkre. A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás ideje is elérkezett, éljünk a lehetőséggel!

Pihenni márpedig kell2709.jpg

A nyaralás nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is szükséges. Egy kis időre ki kell szakadni a hétköznapi mókuskerékből és pihenni, nyaralni kell egy kicsit. Ilyenkor a mindennapi tevékenység is más, mint a hétköznapokban. Ez a változás természetesen az étkezésre is hatással van, jellemző a későbbi időpontban történő ébredés, a későbbi lefekvés. Emiatt az étkezések is tolódnak, arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább 3 alkalommal étkezzünk.

 

Az együtt fogyasztott reggeli után jöhet a fürdés, napozás, kirándulás. Fontos, hogy a gyerekeket ne engedjük üres gyomorral strandolni, mert az úszás, a rohangálás során éhgyomorral hamar elszédülhetnek, ami balesetveszélyes is lehet.

 

Napozzunk, de csak mértékkel, és mindig kenjük be magunkat naptejjel. 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, valamint vegyünk fel kalapot és napszemüveget. Az UV-védelemmel nem ellátott napszemüvegek körülbelül ugyanannyit érnek, mint évszázados társaik. Nemhogy nem védenek, de a sötétítés miatt kitágult pupillánkon még több káros fénysugár jut a szemünkbe.

 

A táplálkozásunk lehetőséget ad a külső védelemre is oly módon, hogy az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök antioxidáns tartalma segít megóvni a külső hatásoktól, mint pl. a napsugárzás káros hatásától, ugyanakkor a nyári barnaságunk megőrzésében segítségünkre vannak a narancs színű zöldségek, gyümölcsök.

 

Igyunk, igyunk, igyunk... vizet!

Az egészség2707.jpges táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő folyadékfogyasztás is. Egy felnőtt ember szervezetének naponta 1,5-2 liter folyadék fogyasztására van szükség (a levesekből, a gyümölcsökből és a zöldségekből a szervezetünkbe kerülő folyadékmennyiségen kívül), de ez a mennyiség növekszik fizikai munka, sportolás, magas külső hőmérséklet, napozás, szaunázás, illetve lázzal, hányással, hasmenéssel járó állapotok esetén.

 

A nyári hőségben a fokozott izzadás miatt különösen fontos, hogy a napi folyadékigényünket megfelelően fedezzük. Optimális esetben a nap folyamán többször, kisebb adagokat fogyasztunk.

  • Igyunk minden étkezéshez valamilyen folyadékot (pl. víz, ásványvíz, tea, tej, tejes italok, turmixok, gyümölcslé, zöldséglé).
  • Ha útnak indulunk, mindig legyen innivaló a táskánkban, ha autóval megyünk, akkor is (pl. félliteres ásványvíz, vagy kis kiszerelésű dobozos gyümölcslevek).
  • Az alkoholos italokkal vigyázzunk, ugyanis azok ahelyett, hogy hozzájárulnának a folyadékpótláshoz, vizet vonnak el a szervezettől.
  • A gyerekek és az idősek különösen érzékenyek a kiszáradásra, és mivel sokszor nem is érzik a szomjúságot, folyamatosan kínálni kell őket.
  • A szervezet folyadékigényének biztosításához az innivalókon kívül a magas víztartalmú ételek, élelmiszerek is hozzájárulhatnak (pl. lédús gyümölcsök, levesek, főzelékek, mártások, stb).

 

Vigyázzunk a szokatlan ételekkel!2710.jpg

Az utazás előtt és alatt, annak érdekében, hogy minden jól sikerüljön érdemes odafigyelni mit eszünk. Azt se feledjük, hogy nyaraláskor óhatatlanul többet (nagyobb mennyiségeket) fogyasztunk és ez önmagában is fokozott teher az egész emésztőrendszerre.

 

Tudnunk kell, hogy az idegen környezet, a szokatlan fűszerek- és ételek, a nem megfelelő higiénés körülmények önmagukban bajt okozhatnak még egészséges emésztés esetén is. Az úgynevezett utazók hasmenése leggyakrabban fertőzés következménye és néhány napos hasmenéssel, hányással jár. A nagyfokú vízvesztés hamar kiszáradáshoz vezethet, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás (szénsavmentes ásványvíz), a koffein és tejtermékek kerülése. Ha az állapot súlyosbodik, forduljunk helyi orvoshoz. Ez a megbetegedés leginkább a déli országokba utazókra leselkedik, de bárhol előfordulhat. A legfontosabb a megelőzés: ne igyunk csapvizet, csak palackozott italokat; ne együnk nyers – főleg mosatlan – zöldséget és gyümölcsöt; ne tegyünk jégkockát az italunkba és ne együnk utcai árusnál.

 

Persze mindezek ellenére is előfordulhat hasmenés a szokatlan fűszerektől, bizonyos tengeri halak természetes toxinjától. A túl csípős ételek gyomorpanaszokat okozhatnak azoknak is, akik egyébként egészségesek.

 

A nyaralás alatt is figyeljünk az egészségünkre, de legfontosabb, hogy élvezzük  a jól megérdemelt pihenést, hogy a nyaralás igazi feltöltődés legyen!

 

Vigyázzunk kis kedvenceinkre!2706.jpg

A hosszú szőrű fajtáknál nyáron célszerű kozmetikussal levágatni a nagy bundát. Egyrészt könnyebb kezelni a rövidebb szőrt, másrészt kisebb az esélye a hőguta kialakulásának.

Az állatok nem képesek úgy izzadni, mint az emberek. Testfelületükön jóval kevesebb verejtékmirigy található, az is jórészt a talppárnákon. A hőleadás szinte egyedüli megoldása a lihegés, amely révén azonban nemcsak hőt, hanem nagyon sok folyadékot is veszítenek, ezért a víz folyamatos pótlására kiemelt gondot kell fordítani. Nagy melegben óránként szükséges cserélni az ivóvizet, mert a felmelegedett vizet az állatok nem szívesen lefetyelik be és a nem túl hideg víz jobban is oltja a szomjat.

A hűsölés másik módja az úsztatás. Annak ellenére, hogy minden kutya ösztönösen tud úszni nem mindegyik szereti a vizet. Ha strandon, tóparton vagy szabad víz mellett nyaral, csak akkor engedje a kutyát a vízbe, ha azt tábla nem tiltja, és ha a víz kellőképpen tiszta. Sokszor előfordul ugyanis hasonló fürdőzések után, hogy az állat füle begyullad a fertőzött, szennyezett víztől. Ilyenkor ne halogassa a dolgot, mielőbb vizsgáltassa meg orvossal az állatot.