2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

A mediterrán diéta védelmében

A növényi olajokon, gabonán, zöldségen és hüvelyeseken, halakon és alkalmanként hús fogyasztásán alapuló mediterrán étrendet régóta a hosszú és egészséges élet zálogaként emlegetik. Az évszázados mediterrán diéta és életmód mégis eltűnőben van a FAO szerint.

A globalizáció, a reklámok és a megváltozott életmódunk – gondoljunk csak a nők szerepére a társadalomban – a Földközi-tenger térségének országait sem hagyják érintetlenül. Egyre kevesebb gyümölcs és zöldség, helyettük több hús és tejtermék kerül az asztalra derül ki abból a jelentésből, amely a térség változóban lévő táplálkozási szokásainak negatív következményeit mutatja be és egyben lépéseket sürget egy fenntarthatóbb életmód kialakításához.

 2809.jpg

Akár halálos is lehet

Míg a térség déli részén az alultápláltság jelenti a problémát, a Mediterráneum többi országa már a túlsúllyal és az elhízással küzd. Az éhezés különösen az öt év alatti gyerekek esetében gyakori mind a déli és keleti részen, növekedési zavarokat okozva körükben.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Földközi-tengeri Térség Nemzetközi Agrártudományi Központja (CIHEAM) közösen készített jelentése szerint a helytelen táplálkozásból fakadó krónikus betegségek terjedőben vannak mindenütt, ami egyre gyakrabban áll komoly mozgásszervi problémák hátterében, de akár halálos kimenetelű is lehet.

 

A Milánói Világkiállításon a „Feeding Knowledge” (Tápláló tudás) program keretén belül nyilvánosságra hozott jelentés a térség változóban lévő táplálkozási szokásainak negatív következményeit mutatja be és egyben lépéseket sürget egy fenntarthatóbb életmód kialakításához.

 

A mintaétrend egy átalakuló környezetben

A növényi olajokon, gabonán, zöldségen és hüvelyeseken, halakon és alkalmanként hús fogyasztásán alapuló mediterrán étrendet régóta a hosszú és egészséges élet zálogaként emlegetik. Mivel főleg növényi alapanyagokat használ, nem terheli meg túlságosan a környezetet sem. Fenntartása kevesebb természeti erőforrást igényel, mint egy húsban gazdag életmódé.


2810.jpg„A mediterrán étrend tápláló, szoros kölcsönhatásban van a helyi kultúrával, fenntartható és a helyi termelőket támogatja,” sorolta az előnyöket Alexandre Meybeck, a FAO fenntartható élelmiszer-ellátó rendszerek programjának koordinátora. „Épp ezért kulcsfontosságú a fenntartása és a további támogatása.”


Azonban ahogy egyre több élelmiszer származik a térségen kívülről, és a korábban változatos helyi táj képét a monokultúra termelés kezdi uralni, a tradicionális táplálkozási szokások változása az élelmiszer-ellátó rendszerre is hatással van. Becslések szerint ma már a helyi gabonafajták csupán 10 százalékát termesztik, hogy a helyüket néhány tájidegen növényfaj vegye át.

A turizmus, a városok terjedése, a természeti erőforrásaink kimerülése és a hagyományos tudás eltűnése mind hozzájárul a növény- és állatfajták genetikai sokszínűségének gyors csökkenéséhez az egész földközi-tengeri térségben, hívja fel a figyelmet a jelentés.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban