2024. április 26. péntek
Ervin napja

Adatdömpingben élünk!

Hamarabb mint gondolnánk, az autók, háztartási készülékek, egészségügyi mérőműszerek és szolgáltatói intézmények folyamatosan „beszélgetnek” majd az interneten. Az egészségügy az egyik terület, ahol hatalmas áttörést hoz az új tudás.

Ma hétmilliárd ember él a földön és kétszázmilliárd gép vesz bennünket körül. Ezek többsége tíz éven belül képes lesz kapcsolódni egymáshoz, ami talán ma még őrültségnek hangzik, de valójában nem az. Az adatforgalom 2019-ben már érni a havi 168 exabájtot. Hogy az mekkora? Nagyobb, mint amit a hálózatok eddig, 1984 - 2013 között összesen bonyolítottak. 

 

Nem sci-fi, hanem valóság2683.jpg

Az emberek a történelem során többnyire szkeptikusan fogadták az átütő technológiai újításokat. Amikor például a 19. században megjelentek a vonatok, a tudósok azt állították, hogy az utasok nem kapnak majd levegőt a hatalmas sebesség miatt. A találmányok megszületésekor kevesen mérik fel, az adott esetben milyen jelentős hatással lehet a világ fejlődésére. A gépek közötti kommunikáció (M2M) is felfoghatatlan technológiai újítás még sokaknak, mások viszont már számtalan előnyét élvezik a lehetőségnek, amely bármely telefonos hálózaton keresztül képes információt gyűjteni az elektronikus eszközökről.

 

Kelet-Közép Európában 2019-ben várhatóan egymilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz - derül ki a Cisco tizedik alkalommal közzétett Visual Networking Index™ (VNI) előrejelzéséből. Az Internet Protocol (IP) alapú adatforgalom 2014 és 2019 között megháromszorozódik és eléri az évi 2 zettabájtot . Az adatforgalom emelkedését az internethasználók számának növekedése mellett a gép-gép közötti (M2M) kapcsolatok és a személyes eszközök terjedése, a gyorsabb szélessávú kapcsolatok és a fejlett videoszolgáltatások magyarázzák. A Cisco prognózisa szerint a globális IP alapú forgalom a 2014-ben mért 59,9 exabájtos adatforgalomhoz képest 2019-re el fogja érni a havi 168 exabájtot. 

 

Hol hódít az M2M?

2684.jpgA leginkább a mezőgazdaság, az egészségügy, a gyártás, a kiskereskedelem és a szállítmányozás területén hoz átütő hatékonyságnövekedést az, hogy a gépek egymással tudnak kommunikálni. Ha például egy lift üzemeltetője távolról tudja, hogy mi a probléma, a szerelő a szükséges alkatrészekkel felszerelve érkezhet a helyszínre, de arra is módot kínál a technológia, hogy az orvos anélkül lássa a betege bizonyos adatait, hogy személyesen találkoznának. Szakemberek épp az egészségügyi eszközök esetében jósolnak a leggyorsabb, 8,6-szoros bővülést.

 

Egészségügy és okos vízóra

Az M2M (gépek közötti) kommunikáció elterjedése az egészségügyben számtalan olyan kihívásra ad választ, amelyek ma még sok esetben megnehezítik a minőségi betegellátást. Ezek a megoldások javítják a szolgáltatások színvonalát, csökkentik a költségeket, sőt, az eddig nehezen megközelíthető területek ellátását is lehetővé teszik. Mind a betegellátásban, mind az idősgondozásban jelentős előrelépés érhető el a modern információs technológia bevetésével.

 

Az Egyesült Királyságban például az egyes típusú diabétesz kezelésére indítottak egy közel egy éves tesztelést, amely során a páciensek mobilon küldték el orvosuknak a vércukor-adatokat. A kutatás pozitív tapasztalataiból kiderült, hogy nem csak a résztvevők eredményei javultak, de a kezelés minősége is. Görögországban a telemedicina a vidéki, elmaradott térségek orvosi ellátást segíti, Spanyolországban pedig az Alzheimer-kórban szenvedők életminőségét javítja a Vörös Keres2685.jpgzt és a Vodafone együttműködése. Ez utóbbi megoldás, a SIMAP intelligens személyi megfigyelőrendszer, szükség esetén jelzi a felhasználó földrajzi elhelyezkedését, így a lehető legnagyobb önállóságot biztosítja a betegeknek.

 

2019-re az M2M kapcsolatok másik jelentős szelete - a Cisco szerint a 48%-a - a hálózatba kapcsolt otthoni megoldások lesznek: videós biztonsági berendezések, okosmérők, világítás és hőmérséklet szabályozók teszik majd könnyebbé és energiatakarékosabbá az életünket.

 

Szabályok is kellenek

A növekedés hajtómotorja többek között az eszközök árának csökkenése, valamint az ebbe az irányba ható szabályozások megjelenése, mint például Amerikában az Obamacare néven elhíresült egészségügyi törvény, az Európai Unió2015-től életbe lépő, az autókba épített automatikus vészhívó rendszert kötelezően előíró eCall irányelve, valamint az okos mérőkre vonatkozó energiahatékonysági direktíva.

 

A fenntartható növekedési stratégia értelmében pedig 2020-ra 20 százalékkal csökkenteni kell a CO2-kibocsátást és az energiafogyasztást, és 20 százalékkal növelni a megújuló energiák arányát, amiben az okos eszközöknek szintén kihagyhatatlanul fontos szerepük van.

 2687.jpg

Kelet-közép Európában 2014 és 2019 között az IP alapú adatforgalom ötszörösére bővül, ami 35%-os éves növekedési ütemet jelent. Az internetes adatforgalom pedig 2019-ben 170-szer akkora lesz, mint a régió 2005-ös teljes internetforgalma.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban