2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra és Szandra napja

Csak pozitívan!

Veszélyesen rohanó világunk megköveteli, hogy lassítsunk a tempónkon. Szánjunk időt a lelki- és szellemi pihenésre, testünk karbantartására. Ismerjük meg és értékeljük önmagunkat, erősítsük az önbizalmunkat, hozzuk felszínre kreatív énünket.

Agyunk nem válogat a készen kapott jó és rossz gondolat között, az elképzelt és tényleges valóság között. Ha például gondolatban beleharapunk egy citromba, elindul a nyálelválasztásunk. Minél érzékletesebben képzeljük el az ízt, a testünk egyre inkább úgy reagál, mintha tényleg beleharapnánk a gyümölcsbe. Nincs ez másképp a gondolatainkkal sem. Agyunk készpénznek veszi azokat a mondatokat, amelyekkel bombázzuk, ezért bármit „megetethetünk” vele: ha van egy berögzült rossz gondolat, egyszerűen ki kell cserélni jóra. Mert, ha jó érzésekkel és pozitív lelkülettel indulunk neki a napnak, kevesebb esélyünk lesz rosszul érezni magunkat (a kibírhatatlan főnök, vagy a napi hajtás miatt), ezáltal hosszútávon megváltozhat életünk minősége is.

 

Boldogságmágnes

Hiba azt gondolni2922.jpg, hogy a pozitív gondolkodás azt jelenti, rózsaszín szemüvegen át kell nézni a világot. Valójában megoldás-centrikus hozzáállásról van szó. Ha valamire erőteljesen koncentrálunk, akkor azt „bevonzzuk”. Ha optimista és értékes gondolatokkal tekintünk magunkra és környezetünkre, akkor szép dolgokat vonzunk be az életünkbe, ezzel szemben, ha pesszimistán látjuk a világot, és az a bizonyos pohár inkább félig üres, akkor gyakrabban leszünk boldogtalanok.

 

A megoldás kulcsa a birtokunkban van: miénk a döntés szabadsága. Az élet választási lehetőségek sora, azt is mi dönthetjük el, hogy jó- vagy rosszkedvűek akarunk lenni, hogy egy helyzetből tanulni akarunk, vagy gyötrelemként éljük meg, hogy a környezetünknek hagyjuk-e, hogy befolyásolják a hangulatunkat. Vagyis minden pillanatban, lehetőségünk van úgy dönteni, hogy jól érezzük magunkat.

 

Mi segíthet?2921.jpg

Nevetés: A humor hozzájárul optimizmusunk megőrzéséhez, erőt és bátorságérzetet ad, hogy reményekkel telve vághassunk bele valami újba. Az őszinte nevetés csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, az emésztést, és nem utolsósorban égeti a kalóriákat. Szorosabbá teszi az emberek közti érzelmi kapcsolatokat, segít az akadályok leküzdésében, a konfliktusok megoldásában.

 

Sport: Testi erőnlétünk megőrzésének csodafegyvere a rendszeres mozgás. A kitartóan végzett sport szerotonin, dopamin és endorfin hírvivőanyagokat szabadít fel, melyek hangulatunkat is jelentősen megdobják. Az edzés serkenti az agy emlékezetért felelős részét, és elősegíti új idegsejtek születését. Ezen túlmenően a mozgás hozzájárul a kortizol és az adrenalin lebontásához, vagyis stresszoldó hatású.

 

Meditáció: Tanácsos vezetett meditáción megtanulni, hogyan kezelhetjük a kritikus helyzeteket, miként tudunk higgadtak maradni, vagy koncentráltan tanulni. A meditáció során befelé, önmagunkra irányul a figyelmünk, a gyakorlatok alatt érzékelhetjük, miféle gondolatok, érzések, nézetek, törvényszerűségek érintenek meg minket. Különböző formáival találkozhatunk, mint például a légzésmeditáció, a mantrameditáció, a mozgásmeditáció vagy a vizualizáció.

 

Hang-, szín-, illat-, és fényfürdő: Kifejezetten jót tesz, ha lelkünket zenével, költészettel, festészettel, filozófiával kényeztetjük. Ha tehetjük, sétáljunk, kiránduljunk a zöldben. A napfény is növeli jó közérzetünket. Intenzív illatok belélegzésekor – például egy csésze kávé kortyolgatásakor – a gondolkodás kikapcsol. Ha ezután tudatosan a légzés ritmusára koncentrálunk, képesek lehetünk kikapcsolni bal agyféltekénket, amely a gondolatokért és a logikai következtetésekért felelős, így a gyakorlatok végén feladatainkat új megvilágításban láthatjuk.2920.jpg

 

Játék: Ne feledjük, a játék öröme nem csak a gyerekek kiváltsága. Felnőttként is leülhetünk kártyázni, társasjátékozni, és a jutalom sem marad el, hiszen mindenki nevet a végén.

 

Relaxáció: Ez az egyik leghatékonyabb önsegítő tevékenység a testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. Relaxálhatunk kedvenc zenénk hallgatása közben, egy forró kádfürdővel, vagy egy madárcsicsergéstől „zajos” erdőben sétálva. Mindez segít a mindennapok rohanásából való kiszakadásban, a stressz megbetegítő hatásainak kiküszöbölésében, javítja stressztűrő képességünket és csökkenti szorongásunkat. Rendszeres alkalmazásával erősödik immunrendszerünk, érzelmi, indulati reakcióink tompulnak, képesek lehetünk a konfliktushelyzeteket nagyobb nyugalommal kezelni.