2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

Napfény, víz, gyógyulás - Merre menjünk? Tippek!

135 elismert gyógyhatású víz tör fel szerte az országban. Ha úgy döntünk, hogy valamelyik hazai gyógyvíz mellett szeretnénk pihenni, a környék és a szálloda kínálata mellett a választásnál ne hagyjuk figyelmen kívül a gyógyvíz összetételét se. A különböző ásványok hozhatnak enyhülést, de akár árthatnak is.

A különböző ásványok más-más problémára hozhatnak enyhülést, de előfordulhat az is, hogy valakinek kifejezetten árt az adott vízben nagy koncentrációban lévő vegyület. Jellegzetes színe és szaga már utal a feltörő víz ásványtartalmára, a medence környékén elhelyezett táblázat pedig pontosan tájékoztatja a fürdőzőt arról, hogy egy liter minősített gyógyvízben milyen tömegben, illetve százalékban vannak jelen az oldott alkotórészek.

 

Mi mire jó?2986.jpg

A konyhasós vizek – ezekben több mint 20 százalékban található nátrium és klór – elsősorban az urológiai, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmasak, míg a kalcium, magnézium és a hidrogén karbonát 20 százaléknál magasabb értéke földes meszes vizekre utal. Ezek kiváló gyulladáscsökkentő, értágító és az anyagcserét fokozó ásványvizek, amelyek elsősorban az ízületi gyulladásban szenvedőknek hozhatnak gyógyírt.

 

A jódban gazdag vizek – amikor a jódtartalom literenként meghaladja az egy milligrammot – gyulladáscsökkentő hatásúak, és a jód a petefészek működését is serkenti. A kopásos ízületi gyulladások kiegészítő kezeléseként kénes vizet ajánl a szakember; ebben az esetben is a literenként legalább egy milligramm kéntartalom a határérték. Az ilyen ásványvíz a psoriasis és ekzéma, illetve más bőrbetegségek tüneteit is csökkenti, valamint segíti a sebgyógyulást. Ezen kívül akadályozza, hogy a koleszterin lerakódjon az érfalakra.


A szív és keringési panaszokat enyhíti az a víz, amely literenként több mint ezer milligramm szénsavat tartalmaz, mint például a Hévízi Tó, vagy a Répcelakon található termál. A fájdalmat a radonos víz csillapítja.

 

Az extrák is számítanak

2985.jpgA víz összetétele mellett a fürdők által kínált szolgáltatások is nagyon széles skálán mozognak. A több mint hetven gyógyvizes fürdő közül 35-re tehető azoknak a száma, ahol gyógyszolgáltatást is nyújtanak. Többéves előkészítés után lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a magyarországi hotelekhez hasonlóan a fürdők vonatkozásában is bevezette a nemzeti védjegyrendszert, hogy megkönnyítse a vendégek eligazodását.

 

A Magyar Fürdőszövetség által felállított fürdőminősítési rendszer alapján – a hotelekhez hasonlóan – egytől öt csillagig terjed a skála. A védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti, és az első elismerést a Rudas fürdő kapta.

 

Merre menjünk?2988.jpg

Egyszerű termálvíz: Budapest, Esztergom, Római fürdő, Zalakaros

Szénsavas víz: Hévíz, Répcelak
Alkáli-hidrogénkarbonátos víz: Bükkszék, Gyula, Balf, Makó

Kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos víz: Csopak és a budai fürdők: Császár, Lukács, Rác, Rudas, Gellért

Kloridos víz: Cserkeszőlő, Eger, Hajdúszoboszló, Gyopárosfürdő, Parád

Kénes víz: Harkány, Mezőkövesd, Parád, Eger, Balf

Jódos-brómos víz: Berekfürdő, Cserkeszőlő, Csokonyavisonta, Hajdúszoboszló, Törökszentmiklós

Radioaktív gyógyvizek: Eger, Miskolctapolca, Hévíz


(Forrás: Gáma-Geo Földtani, Informatikai és Üzletviteli Tanácsadó Kft.)

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban