2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Hová kiránduljunk? 10 különleges hely hazánkban

Mindenki mást keres egy kirándulásban, valaki túrát, valaki kalandot, mesebeli tájat, romantikát, gyógyító friss levegőt, vagy egy különleges falut. Sokszor családon belül is megoszlanak a vélemények. Mi összegyűjtöttünk néhány érdekes kirándulóhelyet, ahova érdemes elmenni. Nem fogjátok megbánni!

1. …egy érdekes szigettúra – Prímás-sziget, Esztergom

A Duna esztergomi szakaszától nem messze található a 2,7 kilométer hosszú, a Duna főága és a Kis-Duna nevű mellékág által határolt sziget. A Prímás-sziget mai területét valamikor két sziget alkotta azonban a közöttük található csatorna feltöltésének köszönhetően egyesültek. Ez kiváló úti cél egy nagyobb sétára hallgatva a madarak énekét és közbe mindenbe belefeledkezni a Gesztenye fasor árnyékos lombja alatt. Az üresen álló betonpalotáktól kezdve a déli rész érintetlen természetéig minden megtalálható ezen a kicsit városi, kicsit vadvilági szigeten.

 

3088.jpg

2. …vigyázz meredek! – Rám-szakadék

A páratlan növény- és állatvilágával, helyenként 35 méteres sziklafalaival, valamint a kilátás lenyűgöző szépsége miatt méltán tartozik Magyarország legszebb kirándulóhelyei közé. Azonban természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható jelzéssel rendelkező turistautaknak. A Rám-szakadék folyamatosan változik (még napjainkban is), köszönhetően az eróziós és a talajképződési folyamatoknak. A mederben csörgedezik a víz, ami nagyobb esők idején patakká duzzad, viszont hamar ki is apad. Ennek ellenére egész évben van víz a szurdokvölgyben. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2006-ban felújította a szakadék pihenőhelyeit és biztonsági berendezéseit, így több mint 200 méternyi új korlát és számos létra segíti a biztonságosabb és kényelmesebb túrát.

 

3. …ha jó borra és kultúrára vágysz – Eger

Eger városa és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű és az Egri Merlot. Azonban Eger nemcsak borairól, hanem kulturális értékeiről is híres. Ez a több mint ezeréves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel és gyógyvizeivel Magyarország legsokszínűbb városainak egyike. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben és mindig megújuló programokkal kedveskednek a turistáknak.

 

4. ...ha az erdei túrára vágysz – Gemenc3091.jpg

A 30 kilométer hosszú és 7 kilométer széles terület az ország, egyben Európa legnagyobb erdővel borított ártere. Nyolc helyen kialakított parkerdő biztosítja az érdeklődők számára az erdei kikapcsolódást. Ebben hasonló szerepe van a Gemenci Erdei Vasútnak, valamint a „Malomtelelő” és „Bárányfok” állomásokon kialakított tanösvényeknek, madármegfigyelőnek, pihenőhelynek, erdei játszótérnek, megfigyelő tornyoknak és múzeumoknak. Az erdei vasút Pörböly állomást elhagyva, mintegy 500 méter megtétele után belép a Gemenci erdőbe és végig szebbnél szebb tájain halad keresztül. Kora reggel és késő délután, alkonyatkor vonuló őzeket, vaddisznókat és gímszarvasokat is láthatunk és megcsodálhatjuk a fűzfákkal, nyárfákkal, galagonyákkal, szedresekkel tarkított erdőt.

 

5. …ha gyógyulni szeretnél a friss levegőn – Bükkszentkereszt

Ez a kis település a Bükk-hegységben található 600 méter átlagmagasságban hegyek által körbevett völgykatlanban. Bükkszentkereszt Magyarország egyik legmagasabban elhelyezkedő települése. A község fekvésénél fogva tiszta, gyógyhatású levegője több betegség gyógyulását elősegíti. Enyhülést nyújt azon betegek számára, akiknél a pajzsmirigy kóros működése játszik szerepet, valamint több Basedow-kórban szenvedő egyén esetében kedvező eredményeket értek el a levegőkúrával. Szintén a levegő gyógyhatása érvényesül az asthma bronchiale súlyos légzési nehézségekkel küzdő betegeknél. A betegek pár óra alatt megnyugszanak, lélegzésük egyenletessé válik, a hurutos tünetek visszafejlődnek, a köhögés csillapodik és a tüdőtágulat megszűnik.

 

6. …egy titokzatos várrom – Cseszneki vár3092.jpg

Egy felhők közé magasodó ősi várrom falai letűnt korok titkairól mesélnek. Ez az erődítmény az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte, amely a Bakonyban tett kirándulás során gyönyörű panorámájával és hangulatával maradandó élményt nyújt. Az 1970-es évek óta vallatják romjait a régészek, egyúttal helyreállítási munkákat végezve a csodálatos tájban emelkedő váron.

 

7. ...ha kell egy kis romantika – Vácrátóti arborétum

Az arborétum Budapesttől északra található és káprázatos természeti kincseivel minden évszakban lebilincselő látványt nyújt 27 hektáron. A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A sejtelmesen eldugott sétautak tökéletes helyet varázsolnak egy romantikus sétához vagy egy könnyed kikapcsolódáshoz. Az egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat. Az arborétum érdekessége, hogy az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él és 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra.

 

8. …ha szép völgy – Cuha-völgy3094.jpg

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgy a Magas Bakonyban található. Közel négy kilométer hosszan számtalan védett növény és állatfaj számára jelent menedéket. A völgyet megközelíthetjük a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén elhaladó millenniumi vasúton is, aminek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon. Ha itt járunk mindenképpen látnunk kell a Betyárpamlag-barlangot, az éltető vizet adó és a természet tiszta ízét jelentő Kőpince-forrást, a Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet a Zsiványbarlanggal, amely talán a Cuha-patak legszebb szurdoka

 

9. …egy különleges falu – Gyűrűfű

Egy különleges falu, egy különleges környezetben, különleges alapelvekkel… A Baranya megyei Gyűrűfű megtestesíti mindazt, ami a civilizációból kiábrándult, jobb és szabadabb életre vágyó vándorok képzeletében jár. Alapelvüknek James Lovelock Gaia elméletét tekintik, amely szerint az egész élet és a Föld felszínének élettelen összetevői egyetlen rendszer, egyféle hatalmas szervezet. Az élőlények közötti láthatatlan együttműködések tartják fenn azokat a szabályozóköröket, melyek lakhatóvá teszik és ebben a mai állapotban tartják Földünket.  2007-ben létrehozták a Szent László Tanösvényt, amely a 2,7 kilométeres hosszan tartalmazza az ember által okozott károkat, a megoldásokat, a falu történetét és működését, valamint a környék vad- és növényvilágát.

 

10. …legérdekesebb forrás – Hétforrás3093.jpg

A forrás a Kőszegi-hegységben, Velem közelében, az erdő mélyén található. A nevéből adódóan hét nyílásból csörgedezik a kellemes hőmérsékletű kitűnő ivóvíz. Elnevezését a honfoglalás ihlette, mert nyílásai nevét a hét vezérről kapta. A kirándulók számára a forrás közelében asztalokat, padokat állítottak és tűzrakó helyeket alakítottak ki. A forrás a kőszegi Szabó-hegyi buszmegállóból kb. 5 km-re kényelmes gyalogtúrával 1,5-2 óra alatt elérhető. A forrás vizét egy hiedelem is kíséri: aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban