2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Az ősz gyümölcsei, az ősz desszertjei

Tegye az ősz borongós napjait édes ízekkel ragyogóvá! Ilyenkor érdemes feltölteni a téli vitaminkészleteket is: almával, körtével, szilvával, fügével, szőlővel – gyümölcsökkel, amelyekből könnyen készíthet sütit, tortát, különleges desszertet.

Szilvás pite516.jpg

Hozzávalók

(1 sütés)
A tésztához:
25 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor

A töltelékhez
6-8 db szilva
fahéj
cuko
1 tojás sárgája

Elkészítés:
Gyúrja össze a tésztát, majd hagyja pihenni 30 percig. A szilvákat mossa meg, vágja félbe, magozza ki. Tegye félre a tészta negyedét, a maradékkal béleljen ki egy kör alakú tortaformát. Rakja meg a tetejét a szilvákkal (a húsuk mutasson felfelé). Hintse meg fahéjas cukorral, majd a félretett tésztából sodort csíkokkal „rácsozza be” a pitét. Kenje meg a tésztát a tojássárgával, és 180 fokos sütőben süsse meg a pitét.

TIPP! Szilvalekvárral is készítheti!

 

517.jpgKörte csokoládéba mártva

Hozzávalók

(4 személyre)
4 db érett körte
15 dkg cukor
2,5 dl fehérbor
40 dkg étcsokoládé
porcukor
szeletelt mandula

 

Elkészítés
A cukrot karamellizálja egy lábosban, majd keverje hozzá a bort. Ha a cukor feloldódott, tegye a lábosba a körtéket és párolja 1-2 percig. Vegye ki és tegye félre a gyümölcsöket. Törje apró darabkákra és forró gőz fölött olvassza meg a csokoládét. A körtéket óvatosan forgassa bele a masszába, majd rövid száradás után a szeletelt mandulába. Hidegen és melegen is tálalhatja.

TIPP! Kínálhatja fagylalt mellé is!

 

Piskóta szőlővel512.jpg

Hozzávalók

(1 tepsihez)
6 db tojás
6-8 ek. liszt
0,5 kg szőlő
cukor, szódabikarbóna

 

Elkészítés

Mossa meg a tojásokat, válassza szét a sárgáját. A fehérjét verje kemény habbá, kíméletesen keverje össze a tojássárgával és a liszttel. Ha sűrű a massza, elég 6 evőkanál liszt. Ízesítse a tésztát cukorral, szórjon bele egy késhegynyi szódabikarbónát. A masszát terítse zsírpapírral kibélelt tepsibe (sütheti sütőformában is). Szórja a tésztára a szőlőszemeket (kimagozhatja, felezheti a szőlőt).  Előmelegített sütőben (180 Celsius) süsse kb. 20-30 percig. Ha kész, borítsa tálcára a sütit, szedje le a zsírpapírt. A felszeletelt süteményt díszítheti friss szőlőszemekkel.

TIPP! Édesítőt és durumlisztet is használhat a sütéshez!

 

514.jpgDiós-banános kenyér

Hozzávalók
25 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag sütőpor
3 érett banán
10 dkg apróra tört dió
fél deci tej

 

Elkészítés
Keverje össze a vajat, a cukrot, a tojást egy nagy tálban, majd lassan adagolja hozzá a lisztet és a sütőport. Keverje el a tésztában a tejet. Passzírozza össze a banánokat, klopfolja apróra a diót (darálhatja is), majd keverje ezt is a tésztához. Öntse a masszát formába, tegye 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsse kb. 60 percig.

TIPP! Csokoládéval is bevonhatja!

 

Fügebatyu518.jpg

Hozzávalók

(4 személyre)

A tésztához:
30 dkg liszt
2 tk. szárított élesztő
2 ek. olíva olaj
1,7 dl langyos víz
Töltelékhez:
2 dl tejföl
25 dkg túró
6-8 db füge
porcukor

 

Elkészítés
A hozzávalókból gyúrjon lágy tésztát, a tetejét kenje meg az olajjal, takarja le, hagyja megkelni. (1-1,5 óra alatt kb. a duplájára nő a tészta.) Keverje ki a tölteléket. A túrót morzsolja szét, dolgozza össze annyi tejföllel, hogy masszív krém legyen. Ízlés szerint édesítse. Mossa meg a fügéket, s szeletelje fel a gyümölcsöket. A kelt tésztát, ossza négy adagra. Nyújtson 2-3 milliméter vastag lapokat. Tegye őket sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenje meg a túrós masszával, és fedje be fügével. Hajtsa vissza a tésztalapok szélét, és 200 fokra előmelegített sütőben süsse a batyukat (kb. fél óra).

TIPP! Mazsolával, fahéjjal is ízesítheti a túrót!

 

513.jpgAlmatorta

Hozzávalók

(egy tortához)
8 db alma
10 dkg vaj
25 dkg porcukor
15 dkg liszt
20 dkg cukor
8 db tojás
1 kávéskanál sütőpor

 

Elkészítés:
Hámozza meg az almákat és távolítsa el a magházukat. A cukrot olvassza barnára egy sütőbe helyezhető, alacsony falú lábosban, majd forgassa át úgy az edényt, hogy az oldala is cukormázas legyen. Helyezze bele a meghámozott almákat, kenje meg mindet a felolvasztott vajjal, tegye az egészet 140 fokos sütőbe és párolja 20 percig a gyümölcsöket. Ha kész, egy almát tegyen félre. Verje kemény habbá a tojásokat a cukorral. Óvatosan keverje bele a lisztet és a sütőport, és a masszát öntse a megpárolt almákra. Tegye vissza a lábost a sütőbe 20 percre. Ha a torta kész, a széleit válassza el az edény falától egy éles késsel vagy sütőkanállal, ezután borítsa tálra, és fordítsa vissza. A félretett alma szeleteivel díszítse a tetejét.