2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

Vigyázz, kész, tölts!

A burgonya általában húsok mellé kerül az asztalra, s bár az alábbi receptek szintén lehetnek köretek, önálló fogásként is megállják a helyüket. Nemcsak ízletesek, de gyorsan elkészíthetők, s akár a gyerekeket is bevonhatja a sütésbe főzésbe. Az iskolakezdés zűrős napjaiban jól jönnek a könnyen és egyszerűen összedobható finomságok.

Csirkés gomba krumplikabátban

 Hozzávalók

4 személyre

4 db nagyméretű burgonya

20 dkg csirkemell filé

20 dkg gomba (csiperke, laska)

1 tasak bolognai szósz

2 dl tejföl

friss rukkola

snidling

ízlés szerint só, bors

olaj

 

Elkészítés

Mossa le, majd főzze meg a héjában a burgonyákat. Vegye ki a vízből a krumplikat, és egy tepsiben süsse tovább a gumókat 150 fokra előmelegített sütőben, amíg a héjuk barnulni kezd.

Amíg a burgonya sül, egy szélesebb serpenyőben kevés olajon süsse át a kockákra vágott csirkemell darabokat. Öntse hozzá a felkockázott gombákat, és a kikevert bolognai szószt. Forralja össze a ragut, ha igényli, ízesítse sóval, borssal.

Tálaláskor vágja ketté a burgonyákat úgy, hogy az alsó részen a héja összetartsa a gumókat. Tegye mindet egy-egy tányérra. Töltsön minden krumpliba egy kanál ragut, a tetejére csorgasson tejfölt és szórja meg snidlinggel. Díszítse a tányért a megmosott rukkola levelekkel.

Tipp! Chili szósszal is kitűnő

 

 

Blue Cheese bomba 

 

Hozzáv527.jpgalók

(4 személyre)

8 db közepes méretű, fehérburgonya

20 dkg kék sajt (pl. Stilton-sajt)

Friss vízitorma

Ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés

A burgonyákat alaposan mossa meg, majd a héjában főzze meg őket. Amikor elkészültek, hagyja kissé pihenni a krumplikat, majd vágjon mindegyik tetejére egy keresztet úgy, hogy a gumók alsó harmadáig nyomja a kést. Óvatosan nyissa szét a krumplikat, bélelje ki a belsejüket a vízitorma leveleivel, majd töltsön mindegyikbe egy kiskanálnyit a villával összetört kéksajtból. Frissen, melegen tálalja.

TIPP! Sütőben kissé megpiríthatja!

 

 

 

Kaviár krumplibundában

 Hozzávalók531.jpg

4 személyre

8 db közepes méretű fehérburgonya

10 dkg vörös kaviár

10 dkg zsíros sajt

10 dkg túró

2 dl tejföl

friss zöldségek

vaj és alufólia a sütéshez

 

Elkészítés

Mossa meg, és csomagolja alufóliába a burgonyákat, de mielőtt betekeri a gumókat, tegyen mindegyik tetejére egy kiskanálnyi vajat. Előmelegített sütőben 150 fokon süsse kb. egy óra hosszat a burgonyákat.

Amíg a krumpli sül, reszelje le a sajtot, keverje össze a túróval és a tejföllel. Ügyeljen rá, hogy a massza ne legyen túlságosan folyós. Ízlés szerint sózhatja, de vigyázzon, mert a kaviár önmagában is sós. Ha kész, tegye hűtőbe a krémet.

A kész burgonyákról óvatosan hámozza le a fóliát, majd tegye a tányérokra. Vágja be a gumókat hosszában, és kanalazzon a résbe a krémes töltelékből. Végül minden krumplira tegyen egy kiskanálnyi kaviárt. Forrón kínálja!

Tipp! Friss zöldségeket adhat mellé!

 

 

Sajtos-diós krumpli, zöldfészekben

 529.jpgHozzávalók

4 személyre

4 db nagyméretű burgonya

20 dkg gorgonzola sajt

leveles zöldségek (kerti zsázsa, rukkola, madársaláta, spenót)

dió

 

Elkészítés

Főzze elő a héjukban a burgonyákat, majd tegye egy tepsibe és 150 fokos sütőben süsse tovább, amíg kezdenek megpirulni.

Vegye ki a tepsit a sütőből. Metssze be hosszában a krumplikat. Morzsoljon mindegyikre a gorgonzola sajtból, nyomkodjon a sajt közé dióbél darabokat. Tegye vissza a tepsit a sütőbe, és hagyja, hogy a sajt ráolvadjon a krumplikra.

Tálaláskor készítsen friss zöldekből fészket a tányérokon, erre tegye a krumplikat.

Tipp! Készítheti trappista sajttal is!

 

 

Zöldséges sültburgonya

 526.jpg

Hozzávalók

4 személyre

8 db közepes méretű burgonya

Friss zöldségek (brokkoli, sárgarépa, uborka, zöldbab, hagyma)

Az ízesítéshez petrezselyem és fokhagyma

 

Elkészítés

Mossa meg alaposan, majd főzze meg a héjában a burgonyákat. Vágja le hosszában a felső harmadukat, kanalazzon ki egy keveset a belsejükből, majd sütőben (150 Celsius fokon) néhány percig süsse tovább a gumókat.

A zöldségeket mossa és pucolja meg. Vágja kockákra az uborkát, a sárgarépát, a zöldbabot és a hagymát, szedje rózsákra a brokkolit, majd rövid ideig párolja őket (maradjanak roppanósak!).

Zúzzon össze két gerezd fokhagymát, és kenjen belőle minden burgonyába, mielőtt megtölti őket. Tegye tányérra az így előkészített krumplikat, és kanalazza tele mindet a zöldségekkel.

Tipp! Sajttal megszórva még ízletesebb!

 

 

Tejfölös burgonya

 530.jpg

Hozzávalók

4 személyre

8 db hosszúkás fehérburgonya

4 dl tejföl

snidling

friss rozmaring

 

Elkészítés:

Mossa meg alaposan, majd főzze meg a héjukban a burgonyákat. Forrón vegye ki a gumókat a vízből, és hosszában vágja fel mindet. Kanalazzon tejfölt a közepükbe, szórja meg ízlés szerint az apróra metélt snidlinggel, ízlés szerint sóval. Szúrjon a tetejükbe egy rozmaringlevelet.

Tipp! Vegetáriánusok is fogyaszthatják!