2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Kozmetikumot a kínairól?!

A dekorkozmetikumok árnyalatai minden évszakban változnak, és ha kedvenc színünk tavaly divatos is volt, biztosak lehetünk benne, hogy idén egészen más árnyalata lesz a trendi. Nem csoda, ha csábító a 24-48 darabos szemfesték paletta, főleg, hogy alig háromezer forintért a mienk lehet – a „kínain”.

A legtöbb nő sminkkészletében megtalálhatók az előző években vásárolt dekorkozmetikumok is, mondván, hogy előbb-utóbb újra divatba jöhet az árnyalat. Csakhogy a rúzsok, alapozók, szemhéjfestékek vagy éppen a spirálok is rendelkeznek szavatossági idővel, amit érdemes figyelembe venni. Azoknál a termékeknél, amelyekbe a bőrünkről a közvetlen kapcsolat során baktériumok kerülhetnek, fokozottan kell figyelni, hogy változott-e az állaguk, vagy illatuk.

„Ha avas vagy kellemetlen az illata a kozmetikumnak, besűrűsödött vagy éppen hígabb lett az idő során a termék, akkor ideje megválni tőle” – mondja Jáni Anikó mesterkozmetikus, szakoktató.

 

Olcsót vagy drágát?

Persze minden évszakban új sminkkészletet összeállítani nem olcsó dolog. Főleg, ha márkás készítményekről van szó. Az interneten, illetve a kínai boltokban olcsón beszerezhetjük az új trendeknek megfelelő termékeket. Ezeken a „diszkont” beszerzési helyeken a nagy márkák kínálata is megtalálható, és a nem márkás, vagy ismeretlen márkák kozmetikumaiból is válogathatunk.

De vajon választhatunk „no name” terméket anélkül, hogy nem kívánatos pattanások, gyulladások vagy egyéb bőrproblémák kialakulását kockáztatnánk? És mi az igazság a márkás termékek származási helyéről szóló városi legendákból? Tényleg a kamionról „leesett” darabok kerülnek ide?

Jáni Anikó még soha nem vásárolt kínai piacon sminket, és nemcsak azért mert olyan termékeket használ, amelyekkel a lehető legkisebbre csökkentheti az allergiás reakció kialakulásának veszélyét. „Az olcsónak látszó termékekről sokszor csak használat közben derül ki, hogy összességében nem is igazán érték meg az árukat. Például egy közel ötven színt tartalmazó szemhéjfesték palettáról talán néhány árnyalatot használunk majd, a többi pedig érintetlen marad. De az is befolyásolja az ár-érték arányt, hogy a szemhéjfestéknek milyen az állaga. Sok terméknél látom, hogy már az ecseten is alig marad meg a festék, a szemhéjra pedig már csak minimális mennyiség kerül, ami ráadásul rövid időn belül lejön. Ezek a készítmények biztosan nem érik meg az árukat.”

Szépséglutri – nem ajánljuk!

 

Színpompás körmök Két-háromszáz forintért körömlakkot venni? No igen, hiszen akkor sem nagy a veszteség, ha éppen olyat fogunk ki, ami nem fed, csíkoz, vagy már másnap reggelre lepattogzik… Viszont rengeteg színárnyalatból választhatunk. De itt is érdemes figyelni arra, hogy milyen az ecset, a lakk sűrűsége, a szaga (az átható hígító szagút úgysem szívesen használja senki).

Eredeti, csak adómentes! A presztízsmárkák pontosan meghatározzák, hogy hol lehet árulni a termékeiket, és nehezen elképzelhető, hogy engedélyeznék piacon, kínai üzletben, vagy vásárokon. Ennek ellenére gyakori megoldás, hogy a külföldi nagykereskedésben beszerzett termékek után itthon nem fizet adót a cég – persze ez szabálytalan –, így lényegesen olcsóbban tudják adni az árut. A forrás azonban bizonytalan, ezért óvakodjon az így vásárolt termékektől!

Az idő mindent megszépít… Nem lesz őszinte a mosolya, ha a kétes eredetű parfümöt otthon kipróbálva rájön, hogy az azonnal érezhető fejillat ugyan kellemes, és az eredetihez hasonló, ám a félóra múlva jelentkező szívillatnak már semmi köze a valódi termékéhez. Sőt, az is előfordulhat, hogy ennyi idő elteltével már semmit nem érez a magára fújt parfümből. Megoldást jelenthet, ha a boltban kipróbálja a terméket, aztán szétnéz a többi árusnál, majd félóra múlva dönt, hogy megveszi-e a parfümöt vagy sem. Persze még ekkor is előfordulhat, hogy a teszter eredeti, ám a celofáncsomagolás valami egészen mást rejt. Ilyenkor nézze meg a csomagoláson található gyártási számot, ami minden darabon egyedi kell hogy legyen. Vagyis nem lehet ugyanaz két dobozon. Segíthet, ha látott már eredeti terméket, mert sok esetben azon fém kupak van, míg a másolatokon műanyag.

 

Krémes és illatos

A szakértő szerint a szemhéjfestékek közül olyat érdemes választani, amelyik nem poros, inkább krémes, és nincs avas vagy kellemetlen szaga. „Általában kevés illatanyagot alkalmaznak a gyártók a kozmetikumoknál, hogy ezzel is csökkentsék az allergia kialakulásának veszélyét. Ám, ha kellemetlen szaga van a terméknek, az valószínűleg már valami kémiai reakció eredménye, ilyen készítményt inkább ne vásároljunk meg.”

A dekorkozmetikumokat kevés üzletben lehet kipróbálni, ám ott sem szívesen kenik magukra a vásárlók, nehogy valami fertőzést kapjanak. De nem csak a kínain vásárolt termékekre vonatkozik a tanács, hogy ha kipróbáláskor valami furcsát érzünk, akkor azonnal töröljük le a festéket, és ne használjuk a továbbiakban.

„Ha csípi a szánkat, viszket vagy ég tőle a szemünk, rögtön mossuk le a sminket, és 2-3 hétig felejtsük el a használatát. Ha letelt a várakozási idő, próbáljuk ki újra, de ha akkor is csíp, viszket… dobjuk ki vagy ajándékozzuk el, hátha a barátnőnk nem túlérzékeny az adott összetevőre.”

A korábban jó, mégis használhatatlanná váló termékeknél az állhat a háttérben, hogy egy idő után telítődik a szervezet az enyhébb allergénekkel. A kellemetlen pirosodás, viszketés, túlérzékenységi reakció így annál is jelentkezik majd, aki nem olcsó kategóriás terméket, hanem márkás kozmetikumot használ. Ha már kialakult az érzékenység, akkor 6-12 hónapot pihentetni kell a szervezetet, ennyi kihagyás kell az allergizáló termék használatában.

 

Márkás vagy hasonló?

A csúcskategóriás márkák termékeiből nem valószínű, hogy eredetit kínálnak töredék áron. Míg a többszázezer forintos táska másolatát néhány ezresért megvenni „csak” jogszabályokba ütköző, a kozmetikumoknál már szó szerint a bőrünkre megy a választás.

„A nagymárkás termékeken ott a jelölés, a logó. Sokféle szóbeszéd terjed az olcsón kapható változataikról. Talán van olyan is, amelyik eredeti, és „leesett a kamionról”, és olyanról is hallottam, hogy lejárt szavatosságú kozmetikumokat árultak, de annak az esélye a legnagyobb, hogy a hasonló csomagolásba az igazitól eltérő, teljesen más anyag kerül. Mint például abba a szempillaspirálba, amit egy ügynök hozott be a kozmetikába, sajnos megvettem, és akkor derült ki, hogy a már régóta használt és ismert termékre nem is hasonlít a festéktartalma” – mondja a mesterkozmetikus.

Hamisítványt tehát nem éri meg vásárolni, aki olcsóbban szeretne szépülni, válasszon a márkás termékek kisebb kiszerelésiből (pl. egy szín a színpaletta helyett), vagy a „no name”, de biztos forrásból származó kozmetikumokból. „Úgy gondolom, hogy a hamisítványok semmivel sem adnak jobb minőséget, mint a „no name” termékek. De utóbbiakból is csak egyet-egyet vegyünk, csökkentsük minimálisra a vásárlást. Válasszunk inkább olyan színeket, amelyek minden ruhánkhoz illenek. Így tényleg spórolunk, és minimálisra csökkentjük a bőrirritáció, a szemgyulladás veszélyét” – tanácsolja a szakember.

 

 

Ekcémás, hiperérzékeny bőrre ne használjon ismeretlen dekorkozmetikai termékeket!

 791.jpg