2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Gyógyító kristályok

Az ásványok és kristályok mágikus ereje évezredes hit. Őseink – csakúgy mint mi – csodálták a különleges köveket, amelyekről azt tartották, a sorsukat is befolyásolják. Noha a babonák eltűntek, ma is hiszünk a természet erejében. A szépségről nem is beszélve.

4024.jpgA kristályok szépségükkel, színükkel, anyagukkal és szerkezetükkel is hatnak ránk. Gyógyító hatásukról tucatnyi értekezés született, s bár a működésükről mibenlétéről megoszlanak a vélemények, abban szinte mindenki egyetért, hogy csak a személyiséghez illő kövek gyógyítanak. S amellett, hogy óvják a viselőjüket, szerencsét hoznak. Találja meg a saját kövét, amely a legkedvezőbb hat a testére és a lelkére, mielőtt ásványt választ magának.

 

Nem mellékes például, a születés időpontja. A horoszkópok szerint ugyanis minden csillagjegyhez saját kristályok tartoznak. Fontos a kő színe is, de szerencsére többségük sokféle árnyalatban található a természetben, így könnyen összehangolható a kőtípust a kedvenc színekkel.


Jó választás esetén a színek és a kövek harmonizálnak a csakrákkal (energiaközpontjainkkal), s ennek a kiegyensúlyozott kapcsolatnak köszönhetően fejtik ki pozitív hatásukat.


Az ásványok szerveink és betegségeink szerint is rendszerezhetők. A legtöbb kő egyszerre több testrészre is jó hatással van, néhányat akár általános „gyógyszerként” is használhatunk. Ilyen például a hegyikristály vagy az ametiszt. A belőlük készült ékszerek, medálok viselése erősíti az immunrendszert, vitaminként táplálják a testet.


4025.jpgA kristályok formája szintén erősítheti a hatásukat. Gyakran csiszolják tojás-, gömb-, állat- vagy emberformájúra őket. A teknős például a védelem, az elefánt az erő és nyugalom jelképe, az emberformájú ékszer pedig védelmet és támogatást nyújt viselőjének. Persze csak akkor, ha hiszünk a kristálymágiában…


Alapszabály ugyanakkor, hogy viselés előtt meg kell tisztítani a köveket, mert korábban sokan, sokféle hangulatban tapinthatták őket. A szakértők szerint a kristályok elraktározzák a kártékony energiákat is. A tisztító fürdőhöz előbb negyed órára tegye lassan folyó csapvízbe a követ vagy ékszert, s közben barátkozzon, ismerkedjen az ásvánnyal. A kő tudniillik lelkileg is hat, de csak akkor, ha közel engedjük magunkhoz. A rendszeres tisztogatásról később sem szabad elfeledkezni.

 

A csaroit a stresszt, az ametiszt a vérnyomást csökkent980.jpg

  • Hegyikristály
    A teljes szervezetre kedvezően hat. Fejfájás ellen kitűnő. Csökkenti a kimerültséget, gyógyítja a szembe-tegségeket, a tüdőt és a szívet.
  • Ametiszt
    Idegrendszerre, magas vérnyomásra, ellenálló képesség erősítésére.
  • Rózsakvarc
    Jó a petefészeknek és az érrendszernek. Elnyeli a mágneses mezők és vízerek káros sugárzását. Ágy alá vagy televízióra, monitorra helyezve is véd.
  • Malachit
    Szívritmuszavarok, asztma és gyulladások ellen, termékenység fokozására, görcsoldásra.
  • Hematit
    Vérképjavításra, vérképzésre, vashiány ellen, érelmeszesedés és lábdagadás kezelésére.
  • Pirit
    Légúti panaszok, vérkeringés, gyomor- és emésztőszervi panaszok gyógyítására.
  • Csaroit
    Immunrendszer erősítő, stresszoldó, segíti a nyugodt, mély alvást és a rosszindulatú daganatok megelőzését, fájdalomcsillapító.
  • Larimar (angyalkő)
    Fokozza az öngyógyító erőket, élénkíti az agyműködést, kilendít a tartós tétlenségből.

 

A születési hónap és a kövek kapcsolata

Hónap

Tulajdonság

Január

Gránátkő

Állandóság

Február

Ametiszt

Őszinteség

Március

Akvamarin, vérkő

Bátorság

Április

Gyémánt

Ártatlanság

Május

Smaragd

Szeretet, siker

Június

Gyöngy, alexandrit, holdkő

Egészség, hosszú élet

Július

Rubin

Elégedettség

Augusztus 

Peridot, szardonix 

Boldog házasság

Szeptember

Zafír

Tiszta gondolkodás

Október

Opál, turmalin 

Remény

November

Topáz

Hűség

December

Türkiz, cirkon

Boldogulás

Nem gyógyszer!4026.jpg

A kövek nem helyettesítik a hagyományos gyógyszeres kezeléseket, noha számos betegségre – például fáradékonyság, magas vérnyomás, alvászavar – is javasolják a viselésüket. Jótékony hatásuk azonban gyorsíthatja a gyógyulást, segít a megelőzésben. A gyógyszerszedési szokásain viszont ne változtasson, csak akkor, ha erről egyeztet orvosával.