2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Hogyan újítsunk fel legálisan?

Előfordulhat, hogy ha nem tudtuk, és a szakember sem tájékoztatott bennünket arról, hogy ehhez a felújításhoz szükség lett volna engedélyre, borsos bírság, vagy lebontás, visszabontás is lehet a lakásfelújítás vége. Ugye Ön sem szeretné, hogy rémálommá váljon a renoválás?

Addig, amíg csak festeni, vagy burkolni szeretnénk lakáson belül, nincs is szükségünk semmiféle engedélyre.


Ha viszont kicsit nagyobb igényünk van, és nem elégszünk meg pusztán egy tisztasági festéssel, már nem ilyen egyszerű, hogy mit lehet korlátozás nélkül és mit csak és kizárólag hatósági engedéllyel. A Mapei szakértői összegyűjtötték, milyen típusú felújítás az engedélyköteles, és melyik nem?


Tudnia kell, hogy engedély nélküli építmények elhelyezésére is vonatkoznak szabályok, meg persze léteznek építési szabályok, amelyek országosak. Azonban tudni kell azt is, hogy az önkormányzatok a Helyi Építési Szabályzatban, vagy egyéb helyi rendeletben az országosnál akár sokkal szigorúbb szabályozást is előírhatnak  hangsúlyozza Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.


Kell engedély, vagy nem kell?4046.jpg

Az épület belső felújítását engedély nélkül végezhetjük el, vagyis a festés-mázolási és burkolási munkákhoz nincs szükség engedélyre. Nem kell engedélyeztetni a nyílászáró cserét sem, sőt bonthatunk és építhetünk válaszfalakat engedély nélkül, és gépészeti és villanyszerelési munkákhoz sincs rá szükség.

 

Engedély csak akkor szükséges, ha munkálatok a tartószerkezetet érintik (szerkezeti falba nagyobb ablakot, ajtót építünk, vagy a felújítás kéményt, gázhálózatot is érint.

Ha az épületet eredetileg úgy tervezték, hogy a tetőtér alkalmas a beépítésre, akkor a későbbiekben a tetőteret engedély nélkül beépíthetjük. Ha a tetőtér beépítés a szerkezetet is érinti (pl. a födémet ki kell vágni a lépcső számára, vagy a tetőszerkezetet módosítani kell az ablakok miatt), akkor ott már engedélyre lesz szükségünk.

Az épületek külső felújítását, pl. homlokzati hőszigetelést, festést szeretnénk, ahhoz sincs szükség engedélyre.

 

A terasz szabályai4048.jpg

Otthonunkhoz engedély nélkül építhetünk teraszt is, ha az nem emelkedik a terepszint fölé 1 m-nél magasabbra. Építhetünk előtetőt is, de ennek szigorú szabályai vannak: legfeljebb 1 m-t nyúlhat be a kertrészek kötelező legkisebb méretébe. Az előtető 2 m fesztávig és 25 nm építhető engedély nélkül, de a 1,5 m-nél jobban kinyúló rész növeli a telek beépítettségét.

A kerítésünk építése esetén is fontos figyelembe venni, hogy általában nem engedély és/vagy bejelentés köteles, de azt minden esetben a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai és a jobb oldali kerítés megépítése a mi kötelességünk, míg a hátsó kerítés felének megépítése hárul még ránk.

Annak érdekében, hogy hogy minden esetben biztosra menjünk, kérdéses esetben nézzünk utána a lakhelyünk szerint illetékes önkormányzatnál milyen helyi építési szabályok vannak érvényben - tanácsolja Markovics Béla.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban