2024. július 20. szombat
Illés napja

Aggasztóak a klímahírek! Mi is tehetünk ellene!

Jelentős energiamegtakarítást - és így kiadáscsökkenést - érhetünk el otthonunkban anyagi beruházás nélkül. Az EnergiaKözösségek elnevezésű életmódváltást segítő programban bárki elsajátíthatja a takarékos, zöld életmód felé vezető lépéseket.

Párizsban klímacsúcs, de mit tehet meg mindenki otthonában, saját mindennapi életében? Kiderül az EnergiaKözösségek elnevezésű háztartási-közösségi energiamegtakarítási, zöld életmódváltást segítő programból, amelyet idén is az E.ON csoporttal közösen folytat a GreenDependent Intézet. Az EU energia-menedzsment és társadalmi befektetés díjas programja során – ami egyben verseny is - a résztvevők megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban anyagi beruházás nélkül úgy, hogy közben együttműködő kis közösségeket alakítanak. Olyan közösségeket, ahol a siker záloga az együttműködés és ahol mindenki energiája számít!

 

Alakíts zöld közösséget!4395.jpg

A program célja, hogy az abban résztvevő családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, népszerűsítse a klímabarát, zöld életmódot, és segítsen abban, hogy a háztartások megtegyék az első lépéseket egy zöldebb, fenntarthatóbb életmód felé. A versenyben a háztartás minden tagja részt vesz, az egyes háztartások és családok pedig közösségeket alakítanak. Így a jelen és jövő nemzedékei együtt tanulhatják és gyakorolhatják a környezettudatos, fenntartható életmódot.

 

Cél továbbá, hogy a résztvevők úgy érjenek el energia- és erőforrás-megtakarítást, hogy közben az életminőségük nem csökken - sőt, a korábbi résztvevők beszámolói alapján nő! Információt, útmutatást, és tanácsokat kapnak arra nézve, hogy anyagi befektetés nélkül hogyan érhetnek el megtakarítást otthon, és hogy tehetik egyszerűen zöldebbé, fenntarthatóbbá mindennapjaikat. Fontos, hogy közben a jelentkezők más családokkal, háztartásokkal is együttműködnek, felhasználva a közösség erejét erősítik egymást.

 

Az első négy évadban a közösségek átlagosan 8-10%-os energia- és vízmegtakarítást értek el, de az igazán lelkesek 15-20%-kal is csökkentették fogyasztásukat, miközben a kreatív feladatok részeként klímabarát menüt és zöld bulit is terveztek. A versenybe 5-10 család által alakított kis csapatok, azaz EnergiaKözösségek nevezhetnek. EnergiaKözösséget alakíthatnak szomszédok, barátok, munkatársak, iskolatársak, művészeti, sport vagy vallási közösség tagjai, tehát bárki!

 

Klímakoordinátorok és energiavadászok

A közösségeket felnőtt klímakoordinátorok és lehetőség szerint 10 évnél idősebb fiatal energiavadászok fogják össze. Az ő feladatuk, hogy biztosítsák a mérőórák leolvasását, és azt, hogy a résztvevő családokban mindenki megismerje a megtakarítási lehetőségeket. Munkájukat a GreenDependent szakértői csapata segíti.

 

Klímakoordinátor és energiavadász bárki lehet, előzetes energiatudatossággal vagy klímaváltozással kapcsolatos tudás nem szükséges, azt a résztvevők a verseny során szakértők segítségével, többek közt interaktív képzéseken megszerzik.

 4396.jpg

A legtöbbet megtakarító közösségeket az E.ON értékes nyereményekkel jutalmazza. A legnagyobb megtakarítást elérő és legkreatívabb közösség díja 300 000 Ft értékű vásárlási utalvány, amelyet környezetbarát és energiatakarékos termékekre lehet költeni. Értékes nyeremény várja a 2. és 3. helyezett közösségeket, és azokat a közösségeket is, amelyek minimum 9%-os megtakarítást értek el a program során.

 

A versenyben induláshoz a GreenDependent Intézet 2015. november 5-ig várja klíma-koordinátorok jelentkezését! A részvétel ingyenes, az ország egész területéről lehet jelentkezni! A jelentkezési lap és további információk a http://www.energiakozossegek.hu oldalon találhatók, vagy az info@energiakozossegek.hu címen kérhetők.