2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Jó biznisz az öregedés

Érdemes azokba a cégekbe fektetni, amelyek követik a demográfiai változásokat. Napjaink rendkívül gyorsan változó világában egy biztos: a lakosság öregszik, és ez az átalakulás a gazdasági életre is jelentős hatással lesz a következő évtizedekben.

A demográfiai változások miatt például az egészségügy lehet az a terület, amelyet érdemes figyelemmel követni a Fidelity International szerint. 2050-re a Föld 9,6 milliárd lakosának már 21%-a lesz 60 év feletti, vagyis a következő 35 évben ez a korosztály megduplázódik a népességen belül - állítja a nemzetközi alapkezelő.

 

Fókuszban a hatvanasok4670.jpg

A teljes népesség növekedésének háromszorosa az idősek növekedése, nem véletlen, hogy az egészségügyön belül is elindult egyfajta specializáció, amely a 60 év felettiekre építő szolgáltatásokra fókuszál. Az öregedés dinamikája a szakértők szerint növekedni fog, a lakosság egyre tovább él, ez a tény pedig új utakat nyit meg a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek kezelésében, de a cukor-és vesebetegségek terén is áttörő változásokra lehet számítani.

 

„Az urbanizáció és a népesség növekedése, ezek hatásai, mint például az elhízás, a diabetes,  mind olyan gazdasági tényezőkké válnak, melyek meghatározzák a befektetők gondolkodását” – magyarázta Hilary Natoff, a Globális Demográfiai Alap menedzsere. Az életkori függőségi ráta, amely a fiatalok és idősek arányát határozza meg, Japánban és Európában - így Magyarországon sem kedvező – ebből kifolyólag érdemes olyan cégekbe fektetni, amelyek a 60 feletti korosztályt kiszolgáló szolgáltatásokhoz köthetőek.

 

Jól jár, ha az idősekre épít

4669.jpgA számítástechnikába a 70-es években volt érdemes befektetni, hiszen akkor indult el az folyamat, ami most lehetővé teszi, hogy a telefonunkon rendeljünk laptopot,  a következő évtizedekben a Hilary Natoff szerint a demográfiai változásokat követő iparágak és cégek eredményeit érdemes szemmel követnünk.

 

A GDP ingadozás és a gyorsan változó gazdasági trendek mellett a népességben végbement idősödési folyamatokat követő vállalatok folyamatos növekedést produkáltak, és előreláthatólag ez a jövőben sem változik sokat és jelentősen befolyásolni fogja a befektetési stratégiákat. A fejlett világban az átlagéletkor 5 évvel nőtt, a fejletlen régiókban pedig 15-tel, az Egyesült Államokban a krónikus betegségek egyre gyakoribbak, az ezekre szabott terápiák pedig egyre fejlettebbek és népszerűbbek.

 

Egyének géntérkép felállításának költsége egymilliárd USD-ről 1000-re csökkent az elmúlt évek alatt, a személyre szabott gyógyítás egyre nagyobb teret kap, ezért demográfiai trendekből várhatóan az egészségügy óriásit profitál majd.

 

Elvárosiasodunk!4667.jpg

A demográfia mellett az urbanizáció a másik faktor, amely számos gazdasági szektort erősíthet fel a jövőben, 2024-re 4 milliárddal többen laknak majd városokban, ez az energia felhasználás négyszeresét vonja magával, a vízhasználat pedig 2,5-szörösére nő majd.

 

A vízhiány már napjainkban is sokat vitatott téma, 2025-re a becslések szerint 1,8 milliárd ember él majd olyan környezetben, ahol a vízellátás problémákba ütközik. A Fidelity éppen ezért befektetés szempontjából már vizsgálja azokat a vállalatokat, akik a víz tisztítása, a gazdaságos vízfogyasztás köré rendezték tevékenységeiket.