2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Létezik egészséges csokoládé

A csoki időtlen idők óta a legkedveltebb „bűnös” élvezetek egyike, hiszen finom, bármikor feldobja az ember napját, akár kis mennyiség elfogyasztásával is. Ám túlzásokba esve már előkerülnek a negatív hatásai is, kivéve, ha úgynevezett egészséges csokit eszünk.

Egyre többen fordítanak figyelmet a helyes táplálkozásra, és keresnek megbízható eredetű és minőségű élelmiszereket, nem is beszélve a speciális étrendet követő ételallergiásokról és cukorbetegekről, akiknek létfontosságú a táplálék megválogatása. A speciális diéták követése és betartása nagy fegyelmet követel, így érthető, ha az édességről és a desszertről nem szívesen mondanak le az érintettek.

 

Van megoldás!

Ma már nem szükséges ilyen drasztikusan gondolni a helyzetre, léteznek lehetőségek az édességnélkülözés elkerülésére, erre kínál finom és egészséges alternatívát a várhatóan a jövő évtől már országszerte is kapható tartósítószer- és színezékmentes, természetes alapanyagokból álló csokoládé. Egy kizárólag magyar tulajdonban lévő, kis kecskeméti üzemben biotanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokból orvosok, dietetikusok és élelmiszermérnökök bevonásával kialakított receptúra alapján készülnek ezek a termékek mindenféle fazonban és ízben.

 

„A családomban, ismerőseim körében is azt tapasztaltam, hogy szívesen fogyasztanának olyan édességeket, amik ellenőrzött, lehetőleg egészséges alapanyagokból és nem vacakból készülnek. Annak ellenére, hogy észlelhetően egyre növekvő igény van a piacon a bio és egészséges, valamint különböző diétákba illeszthető csokoládék, szaloncukrok iránt, még mindig elég mérsékelt a kínálat.” – magyarázza Engel Károly az Upperbars vezetője.

 4954.jpg

Az egészséges édességek többféle gyógynövényt is tartalmaznak, mint például kurkumát, gyömbért és szőlőmaglisztet. A gyártás során az ISO minőségbiztosítási rendszert alkalmazó üzemben olyan csokoládék készülnek, amelyeket az ételallergiában szenvedők is fogyaszthatnak, továbbá azok is, akik különböző (paleo, glutén- vagy cukormentes) diétákkal élnek.

 

Az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) bemutatkozó Upperbars a rendezvényen igényfelmérést is végzett, melynek eredménye és a szüntelenül kiürülő kínáló kosarak is jól mutatják, hogy ma Magyarországon nagy érdeklődés és igény mutatkozik a paleo, cukor- vagy gluténmentes és bioalapanyagokból készülő édességek iránt.

 

Mogyorós-fügés szaloncukor4978.jpg

Hozzávalók

200 g darált mogyoró     

50 g puffasztott rizs

5 db aszalt füge

1 citrom reszelt héja

5 teáskanál nyírfacukor

1 kiskanál fahéj

Csoki réteghez:

10 dkg olvasztott csokoládé

1 teáskanál étolaj

 

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrom, majd a masszából golyó vagy ovális formákat alakítok.  A csokoládét vízgőz felett megolvasztom és belekeverem az étolajat. Végül a szaloncukrokat beleforgatom az olvasztott csokoládéba és hagyom megdermedni.