A Millenáris parkba költözik a Budapesti Halfesztivál
Több mint százféle halétellel, különleges halfajtákkal, főzőversennyel, gyermekprogrammal és könnyűzenei koncertekkel várja a látogatókat új helyszínen, a Millenáris parkban február 12. és 14. között a Budapesti Halfesztivál.
A szervezők közleménye szerint idén a több mint 200 kiállító számos különlegességgel, például szegedi óriásbográccsal és óriás harcsasütéssel is készül az eseményre. A rendezvényen kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa, a magyar vizek legnagyobb hala, de ki lehet próbálni számos halászlé fajtát vagy olyan halból készült különlegességet is, mint a halkolbász.
Szívbarát étek
Nagyon fontos lenne, hogy Magyarországon több halat fogyasszon a lakosság, mert így szakértők szerint a hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma is visszaszorítható lenne. A halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kifejezetten védik a szívet és az érrendszert.
Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikus szakértője szerint a telítetlen zsírsavak, közte a gyakran emlegetett omega-3 esszenciális zsírsavak, nélkülözhetetlenek a táplálkozásban, ám az emberi szervezet nem tudja magától előállítani ezeket az értékes anyagokat, amelyek segítik a szív megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a diétás kezelésükben egyaránt.
A halakban jelentős mennyiségben előforduló zsírsavak – már a magzati kortól kezdve - hozzájárulnak a szem és az idegrendszer optimális működéséhez is. Egyes felmérések szerint például idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata, és javul a stresszel, nehéz élethelyzetekkel való megküzdés hatékonysága.
Az alakunknak is jót tesz
Még mindig Magyarország áll a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen az elhízottak aránya alapján felállított listán - közölte a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára. Pados Gyula az elhízás kezelésével, vagyis obezitológiával foglalkozó szervezet képviseletében elmondta: a világon arányaiban Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az Egyesült Államok és Mexikó után.
Az okok összetettek, nem csupán arról van szó, hogy a magyar étrend hagyományosan zsírban gazdag. A legújabb kutatások szerint a szénhidrát, amelyből a tészta, a fehér kenyér, a rizs, a krumpli és a gyümölcsök sokat tartalmaznak, kicsivel nagyobb szerepet is játszik az elhízásban, mint a zsír - ismertette az M1 aktuális csatorna műsorában a szakember.
Ha bővülne a halfogyasztás aránya visszaszorítva a más húsokat és tésztákat, valószínűleg ezen a mutatón is lehetne javítani. Íme, 5 ok, amiért egész évben érdemes halat fogyasztani.
Eszem-iszom, dínom-dánomA február 12. és 14. között a Millenáris parkban rendezett Budapesti Halfesztivál a nemzetközi konyha számos remekét is felvonultatja, így szusit, pad thai tésztát, orosz kaviárt, francia hallevest, olasz branzinót (tengeri süllőt), afrikai tüdős harcsa szalámit vagy fish & chipset is lehet majd kóstolni.
A fesztivállal a szervezők szándéka, hogy népszerűsítsék a magyar halak fogyasztást, erősítsék a hal szerepét a magyar gasztronómiában, valamint hangsúlyozzák annak egészségmegőrző hatását.
A gasztronómiai kínálat mellett interaktív horgászfaluval, élőhal bemutatóval gyermekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat. A színpadra lép a hétvége folyamán mások mellett Caramel, az Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, a 100 Folk Celsius és a Beatrice is. |