2024. április 18. csütörtök
Andrea és Ilma napja

Gombatermékekkel a mellrák ellen

Október közeledtével egyre gyakrabban hallhatunk a mellrákról és olvashatunk ezzel kapcsolatos cikkeket. A válasz egyszerű, mert október a mellrák elleni küzdelem hónapja, jelképe pedig a rózsaszín szalag. A gomba pedig segíti a betegség megelőzését.

Hazánkban is egyre több cég hívja fel a figyelmet a szűrés és önvizsgálat fontosságára, ugyanis a korai stádiumban felfedezett esetek jelentős mértékben megnövelheti a túlélés esélyét. Egyre többen áldoznak a mellrák elleni kutatásokra és támogatják a betegek gyógyítását, de egyre több olyan cég is van, amelyek esetében adományaik mellett termékeik is segíthetnek a gyógyulásban.


A GoPink! kampánnyal biztosan sokan találkoztak már, amely hatodik éve támogatja rózsaszín tálcás termesztett gombatermékekkel a daganatos betegek gyógyulását. A kampány egész októberben tart és, ha Ön is szeretne hozzájárulni a jótékony célhoz és támogatni betegeket, a nagyobb élelmiszerláncok pultjain megtalálható figyelemfelkeltő, rózsaszín tálcás gombatermékek megvásárlásával megteheti.

Olvassa el a Növényi utak a rák legyőzésében című cikkünket is, amiben a gyógynövények mellett a különböző gyógygombákról is írtunk.


Hogy kapcsolódik ide a termesztett gomba?

10007.jpgA csiperkegomba konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amely gátolja az aromatáz nevű, az emberi szervezetben természetesen előforduló enzim termelődését. Ennek az enzimnek a gátlásával a klimax utáni női szervezetben kevesebb ösztrogén termelődik. Az ösztrogén magas szintje pedig közvetlenül összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Emellett a termesztett csiperke- és laskagombára igaz, hogy alacsony a kalóriatartalmuk, gyakorlatilag nem tartalmaznak zsírt és koleszterint, valamint magas a víz- és rosttartalmuk. Ásványi anyagokban és vitaminokban (D, B-vitamin) szintén gazdagok. Glutén- és laktózmentesek, illetve cukorbetegségben szenvedők és fogyókúrázók is fogyaszthatják. Fontos, hogy a gombát ne hámozzuk, mert így elveszítjük az értékes tápanyagokat. Folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg. Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető!