7 ok, amiért érdemes steviával édesíteni
Közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr? Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad. Ráadásul ez a cukorhelyettesítő egészséges is!
Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak “édes levélnek” vagy “édesfűnek” is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor.
Hogy néz ki a növény?
A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A stevia édes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint például a Sweet’N Low, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!
Az E számok jegyzékében, a stevia, mint alapanyag az E960 –as számot kapta.
Íme, 7 ok, amiért érdemes steviával sütni, főzni:
1. Akik rendszeresen sütnek steviával, biztos jól tudják, hogy csak kevés kell belőle a kívánt íz eléréséhez.
2. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
3. Fogyókúrázóknak is kiváló segítség lehet a felesleges kilók leadásához!
4. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít a vérnyomás csökkentésében.
5. Ha beiktatjuk étkezéseinkbe, mindennapjainkba még az édesség utáni vágyunkat is csökkentheti!
6. A Sweet ’N Low stevia automata kiszerelése kiválóan alkalmas a mindennapi kávézáshoz és teázáshoz, sőt még a táskádban is könnyedén magaddal viheted!
7. Megédesítheted vele a frissítő limonádékat, a mostanában egyre népszerűbb chia pudingot, joghurtokat vagy éppen a család kedvenc tavaszi epres süteményét! A por alapúból pont annyi kell, mint a cukorból, így a receptekben írt anyaghányad sem borul.
Joghurtos- citrusos epertorta steviával
Hozzávalók
piskótához:
3 db tojás
7,5 dkg liszt
8 szem Sweet ’N Low stevia édesítőszer (7,5 dkg cukor helyett)
krémhez:
2x 400 g natúrjoghurt
0.5 liter növényi tejszín
2 tasak instant zselépor
édesítőszer ízlés szerint
1 db citrom,1 db narancs 1 db lime héja és leve!
tetejére díszítésnek:
50 dkg friss, érett eper
0,3 liter eperlé
1 tasak instant zselépor
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön az édesítőszerrel habosra verjük habverővel, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Félretesszük kihűlni.
Elkészítjük a krémet: Használhatunk hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnunk, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg. Az elkészült krémet a tortaformában a piskóta tetejére tesszük, szép simára elegyengetjük. Az epret ízlés szerint daraboljuk, felezzük vagy szeleteljük, szépen dekoratívan elhelyezzük a krém tetején. Az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét készítünk, a darabolt eperre öntjük. Hat órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben és már tálalható is.