2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Hétköznapi méregkeverés

Veszélyes vegyszerekkel tartjuk tisztán az otthonunkat, a ruháinkat, hogy megfeleljünk a modern kor fertőtlenített, illatosított, baktériummentesített elvárásainak. Pedig lehet ezt szelídebben is!

Hétköznapi életvitelünk során megszámlálhatatlanul sok vegyszerrel találkozik a szervezetünk. Minden címkét végigolvasván már nem is csodálkozik az ember, hogy ennyi nyavalya kínozza kívül-belül. Azért, hogy tehermentesítsék környezetüket és óvják egészségüket, sokan próbálkoznak a vegyszermentes háztartás ilyen-olyan fokú bevezetésével. Néha több, néha kevesebb sikerrel.

 

Íz és illat helyett3941.jpg

„A természetes háztartási szerekhez (mint ahogy a természetes ételekhez is) szükséges az agy átállítása – mondja Südy Zsuzsanna, a Lukrécia kencéi blog megalkotója. – Étkezésnél rájövünk, hogy nem az az egészséges, ami szép, a hibátlan gyümölcs, vagy a szépen díszített és csomagolt sütemény. Nem fontosak már az intenzív ízek, mert tudjuk, hogy az ilyen étkek mesterségesek és ízfokozót tartalmaznak. Háztartási szereknél is le kell mondanunk az erős illatokról, mert ezek mindig mesterségesek, és az agresszív vegyszerekről is, amelyek ugyanúgy ártanak az egészségünknek, mint a kosznak.

 

Ugyanígy kerülni kell az optikai fehérítőket is, amelyek nem teszik fehérebbé a ruhát, azok csupán fehérebbnek tűnnek, ezért teljesen fölösleges vegyszerek. Aztán itt vannak az illatok: megszoktuk, hogy mindennek erős illata van. Öblítő, tisztítószer, mosószer. Ha megértjük, hogy ezek a mesterséges illatok károsak az egészségünkre, és leállunk velük, egy idő után érzékenyebb lesz az orrunk, sokkal gyengébb illatokat is megérzünk majd, és az erős szagok kifejezetten zavarni fognak.”

 

A vegyszermentes, vagy fogalmazzunk inkább úgy, a természetbarát háztartásnak fele annyi szer sem tartozik a repertoárjába. Adott néhány alapanyag, amelyek többsége kis mennyiségben minden háziasszony konyhájában megtalálható, úgy mint a szódabikarbóna, az ecet vagy a citromsav. Mindezek mellé már csak egy-két eddig ismeretlen alapanyagot kell társítani (mosószappan, mosószóda és bórax), és indulhat a hadművelet.

 

„Kedvenc alapanyagom a szódabikarbóna, bár az ecet és a citromsav is versenyben van e címért – mondja Südy Zsuzsanna. – A szódabikarbónát azért szeretem nagyon, mert annyira sokoldalú. Súrolásra kiváló, szagtalanítja a vágódeszkát, fehéríti a ruhákat, ecettel keverve kitisztítja a lefolyót. És még a süteménybe is beleteszem. Mindezekkel ráadásul spórolni is sokat lehet, legfőképpen a mosáson. Régen drága mosószereket és öblítőket vettem, most magam készítem a mosószert, a korábbi költség tizedéért. Az öblítőnél az ecet nagyon olcsó, szoktam hozzá venni mosóparfümöt, hogy legyen illata, de még így is fele/negyede a költség, mint a régi öblítőnél. A többi tisztítószer is olcsóbban jön ki. Cserébe viszont nem sajnálom a pénzt olyan természetes, környezetbarát szerektől, amiket nem tudok otthon jól megcsinálni, ilyen például a mosogatószer.”

 

Mi mire használható?

3935.jpg„Mint említettem, a lefolyó tisztításra nagyon jó a szódabikarbóna, amire ecetet öntünk. Szépen pezseg. Folttisztításra marhaepe szappant használok, majdnem minden foltot kihoz. A kádat a gyerekem súrolja fürdés előtt, a szódabikarbóna olyan enyhe, hogy nyugodtan használhatja ő is. Öblítő helyett ecetet használok, mert puhák lesznek tőle a ruhák és a mosógépben oldja a vízkövet. Kezdőknek mindig azt ajánlom, hogy először csak kész, kipróbált recepttel próbálkozzanak, és ha már alaposan ismerik az alapanyagokat, akkor kezdjenek saját szer gyártásába. Amire figyelni kell, hogy savat nem szabad lúggal keverni, erre egyedül a lefolyó tisztító a kivétel, ott kifejezetten jó, ha pezseg.”

 

  • Szódabikarbóna: kiváló súroló, fertőtlenítő, fehérítő, vízkőoldó.
  • Bórax: fertőtlenít, fehérít, tartósít. (Vigyázat, ez mérgező anyag!)
  • Citromsav: vízkőoldó, a WC-t is lehet vele tisztítani. Az ecetet helyettesítheti.
  • Ecet: enyhébb vízkőoldó, mosásnál öblítő, ablaktisztításnál is kiváló.
  • Mosószóda: súrolásra, mosásra, előáztatásra, ez a mosószerek fő összetevője.
  • Mosószappan: (kézi) mosásra, akár vízzel felfőzve akár reszelve.

 

Lukrécia receptjei

Wc-tisztító gél3937.jpg

500 ml melegvíz (ne legyen nagyon forró!), 3 ek. mosószóda, 3 ek. bórax, 1 tk. xantán (gumi), 15 csepp teafa illóolaj, 15 csepp fenyő illóolaj

Engedjünk forró vizet a csapból egy edénybe. Kezdjük el keverni botmixerrel, közben adagoljuk hozzá a mosószódát, majd a bóraxot, végül a xantánt. Addig keverjük, amíg nem ülepszik le a por az aljára. Öntsük a flakonba, várjuk meg, míg kihűl és gélesedni kezd. Ekkor tegyük bele az illóolajokat. Rázzuk fel minden használat előtt.

 

WC illatosító-fertőtlenítő golyók

1-1 csésze mosószóda és citromsav, pici víz, 30-30 csepp borsmenta, citrom és levendula illóolaj

Keverjük össze a mosószódát és a citromsavat egy edényben, csepegtessük rá az illóolajokat. Egy permetező flakonba tegyünk vizet, és mindig egy kicsit ráfújva keverjük jól össze, vigyázva, nehogy pezsegjen. Közben próbálgassuk, hogy összetapad-e már. Ha egy kicsit tapad, próbáljuk belenyomkodni egy formába, majd borítsuk ki. Akkor jó, ha egyben marad. Ha szétesik, tegyünk még egy kis vizet a masszába. Vigyázzunk, ne vizezzük túl. Hagyjuk a kész golyókat pár órát száradni, aztán tegyük el jól záródó üvegbe, hogy ne illanjon el az illata.

 

Citromos vágódeszka tisztító3938.jpg

fél citrom, 1 ek. só, 1-1 csepp citrom és teafa illóolaj

Kis tálkában keverjük össze a sót, egy kis citromlevet és az illóolajokat. Kenjük a keveréket a vágódeszkára, majd fogjuk meg a fél citromot vágott felével lefelé, és azzal dörzsöljük végig a sót a deszkán. Ha szükséges tegyünk még rá egy újabb adagot. Öblítsük le a deszkát melegvízzel.

 

Fertőtlenítő felülettisztító spray

100 ml desztillált víz, 100 ml alkohol (lehet vodka is), 50 ml ecet, 30 csepp illóolaj (tetszés szerint levendula; citrom; narancs; oregánó; fenyő; rozmaring)

Az illóolajokat csepegtessük az alkoholba, jól rázzuk össze, aztán adjuk hozzá az ecetet és a vizet. Permetező flakonba öntve használjuk.

 

Általános tisztítószer

7 dl csapvíz, 3 dl 20%-os ételecet, 1 ek. mosogatószer, 1 tk. citromsav, mosóparfüm vagy illatcsepp

Az ecetet és a vizet összeöntjük, feloldjuk benne a mosogatószert és a citromsavat. Belecsepegtetünk mosóparfümöt vagy illatcseppet. Az ecet fertőtlenít és ezáltal tartósít, a mosogatószerben lévő tenzid tisztít, a savak oldják a vízkövet. A mosóparfüm elhagyható, de aki nem bírja az ecetszagot, annak ajánlott. Alkalmas felmosáshoz (10 liter vízbe kb. 3 deciliter), és különböző felületek (csempe, műanyag, fém) tisztításához. Aki fokozni akarja a vízkőoldó hatást (pl. kád takarítása) szórjon bele konyhasót.

 

3936.jpg

Mosógél

100-150 gramm mosószappan, 100 gramm mosószóda, 40-50gramm bórax, illóolaj

A lereszelt szappant 2 liter forrásban lévő vízben feloldom, majd 3 liter vizet adok hozzá és újra forralom. Ha forr, hozzá keverem a szódát és a bóraxot. Fedeles vödörbe töltöm, mert ha kihűl, kocsonyásodik. Néhány csepp illóolajat adok még hozzá.