2024. április 23. kedd
Béla napja

Hányás ellen nincs mit tenni?

A forgatókönyv szerint két eset lehetséges: telefonálnak az oviból, iskolából, hogy a gyerek hányt, vigyük haza. A másik, amikor otthon, áruházban, vendégségben – a legváratlanabb pillanatban – a kicsi felnéz, „rosszul vagyok!” mondaná, de már nincs rá ideje. És kezdődhet a lavor fölé görnyedve alvás, az éjjeli ágyneműhúzás, könyörgés, hogy igyon egy kortyot legalább. Jó esetben órák, vagy egy-két nap alatt vége a problémának, de ha nincs szerencsénk, már hetek múlva kezdődik elölről minden.

Kreatív vírustörzs4371.jpg

A calicivírusokat csak a hetvenes években fedezték fel, de ma már a az egyik fő kórokozóknak tartják őket a nem bakteriális eredetű gasztroenterális járványokban. Az újonnan felismert vírustörzsek száma folyamatosan nő, évszaktól függetlenül a gasztroenterális megbetegedések 30-40 százalékát, a hányós-hasmenéses járványoknak pedig csaknem 75-90 százalékát a calici-vírusfertőzések teszik ki.

 

A calicivírus elsősorban a fertőzött széklettel szennyezett élelmiszerek (zöldségek, saláták, eper, málna, kagylók, stb.), a közvetlen és közvetett kontaktus (pl. élelmiszert kezelő fertőzött személy, szennyezett felületek, stb.), valamint a víz révén terjed, de a vírus a hányás kipárolgása révén is terjedhet. A betegség könnyű elharapózásához az is hozzájárul, hogy a fertőzött személy a tünetek megjelenése előtti és utáni időszakban is ürítheti a vírust. Részben a rövidtávú immunitás, részben a vírusok nagy genetikai sokfélesége miatt az ismételt megbetegedések bármikor előfordulhatnak.

 

A kiszáradás jelei

 

A dehidratáltság enyhe jelei közé soroljuk a fáradtságot, szédülést, fej- és izomfájdalmakat, székrekedést, levertsé- get. Súlyosabb tünetek esetén száj- és szemszárazság, ájulás, sötét sárga vagy elmaradó vizelet lépnek fel. Kisgyermekeknél a pelenkában lévő vizelet színéből és szagából például sok minden megállapítható.

Anyukák réme

Calicivírus járvány gyakran fordul elő zárt közösségekben (óvoda, iskola, gyermektábor, kórház, stb.), ahol gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. Nem ritka, hogy a reggel még teljes létszámmal kezdő óvodai csoport délutánra felével-harmadával megfogyatkozik, néhány nap múlva pedig a teljes intézmény fele létszámmal üzemel. Ez a kórtünet ráadásul nem csak az apróságok közösségeiben jellemző, egy gimnáziumi osztályt vagy egy munkahelyi kollektívát ugyanúgy képes ledönteni a lábáról.

 

„A fertőzésnek rövid, 24-48 órás az átlagos lappangási ideje – mondja dr. Kiss Melinda gyermekgyógyász, gasztroenterológus. – A hányás a domináló tünet, a hasmenés rövidebb ideig tart és enyhébb, mint más bélfertőzéseknél. Kivétel az időskor, amikor a hasmenés hányás nélkül is vezető tünetté válhat. További jelként rossz közérzet, hányinger, hőemelkedés (főleg gyermekeknél), esetenként láz, hasi- és izomfájdalom, fejfájás jelentkezhet.”

 

A megbetegedés egészséges immunrendszer mellett 1-3 nap alatt gyógyul. (A rotavírus esetében a hasmenéses, lázas állapot elhúzódhat, akár 15 napig tartó megbetegedés a jellemző.) Sajnos azonban a vírus tulajdonságai és folyamatos változása miatt a betegséggel szembeni immunitás rövid ideig tart, s a következő járvány ugyanolyan eséllyel dönt le a lábáról bárkit.

 

Tűzoltás probiotikummal4374.jpg

„Hányás esetén hányáscsillapító válhat szükségessé, és a megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni – mondja a szakember. – Amennyiben a tünetek erősödnek, patikában kapható orális rehidratáló folyadékot lehet adni a betegnek: ez pótolja az elvesztett ásványi sókat és megelőzi a kiszáradást.”

 

Ha a tünetek a megfelelő folyadékpótlás és lázcsillapítás mellett sem enyhülnek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, aki kórházi kezelést rendelhet el. Kisgyermekek és csecsemők az életkorukból adódó sajátosságok miatt ilyen megbetegedés esetén sokkal gyorsabban kerülhetnek súlyos állapotba, ezért őket mindenképpen orvoshoz kell vinni. A megbetegedést bizton megelőzni nem lehet, ám a szervezet védekező képességét – a gyógyulás és az enyhébb lefolyású megbetegedés érdekében – probiotikumokkal lehet támogatni.

 

Elpusztíthatatlanok?

4375.jpgA humán calicivírusok a környezeti hatásokkal szemben igen ellenállóak (például nem túl tömény klóros vízben akár 30 percig is fertőzőképesek maradnak), és már alacsony csíraszámban megbetegedést okozhatnak. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok – mosdóhasználat után szappanos kézmosás – betartásával, megfelelő vírusölő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni. Nagy hangsúlyt kell fektetni a higiénés kézfertőtlenítésre, különösen a fertőzött személlyel, vagy szennyezett tárgyakkal való kontaktus után. A fertőzés megelőzésére vakcina nem áll rendelkezésre.

 

Rehidratáló folyadék házilag

4373.jpgFőleg gyermekeknél fontos, hogy az elfogyasztandó italnak milyen íze van. Hiszen a legtöbb mesterséges aromájú „kotyvalékot” a kicsit megkóstolni sem hajlandóak. A megoldás legegyszerűbb módja egy pohár finom limonádé, amelybe fél mokkáskanál sót keverünk. Ezután már csak a megfelelő vízmennyiség elfogyasztására kell figyelni. Hígabb ital készítéséhez egy liter vízhez számoljon két evőkanál cukrot illetve három evőkanál szőlőcukrot, plusz fél kávéskanál sót.

 

Hányással járó megbetegedéseknél egyébként gyomornyugtató hatása van a klasszikus kólának is (egyik gyógynövény összetevője miatt). Fontos azonban, hogy lassan kortyolgatva, egy-másfél deciliternyit szabad csak inni, amikor a hányási inger már lecsengőben van.

 

Higiénés tippek861.jpg

1.Kezet mosni nem csak wc-használat után kell, hanem a mellékhelységek kilincsét, kapcsolóját, a szemetesfedelet vagy a wc lehúzóját megfogva is. Ugyanezeket érdemes közösségben naponta, otthon hetente fertőtleníteni (drogériákban kapható egyszerű pumpás fertőtlenítő).

 

2.Az alapos kézmosás kiment a divatból. Tanuljanak meg a gyerekkel együtt megfelelően kezet mosni!

 

3.Kisgyermekek nagy dolga végeztével, nedves toalettpapírral ellenőrizze le, hogy gondosan megtörölte-e a popsiját.

 

4.Amikor fertőző beteg van a családban, naponta ajánlott a kapcsolókat, kilincseket, a személyes használati tárgyakat fertőtleníteni, ez utóbbiakat elkülöníteni.

 

5.Tanítsa meg gyermekét arra, hogy a wc-ülőkét fogdosni nem szabad, különösen idegen mosdókban.

 

6.Nyilvános mosdókban kézmosás után lehetőleg mindent a papírtörlő segítségével érintsen meg (csap, kapcsoló, kilincs).