2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Fontos a tejtermékek fogyasztása

A tejben fellelhető ásványi anyagok – mint például a kalcium – fontos szerepet játszanak többek közt a gyermekek egészséges fogazatának kialakításában és a csontképződésben, felnőtteknél pedig a tejtermékek rendszeres fogyasztása segíthet például a csontritkulás megelőzésében.

A tejben az ásványi és bioaktív anyagok mellett rengeteg vitamin is megtalálható, így  például az E-vitamin, ami védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a hajszálakat és körmöket, és nagy szerepe van az időskori látásélesség megőrzésében. A tejtermékekben még nagy mennyiségben van jelen többek közt β-karotin, ami az érelmeszesedés ellen is véd, csökkentheti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus  kockázatát.

 

A tej alkotói

A tej fehérjéi teljes értékű fehérjék, mivel az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. A tej 3,4%-a fehérje, melynek 80%-át kazein, 20%-át pedig savófehérjék (laktalbumin, laktoglobulin) alkotják.

A tej másik fontos összetevői a zsírok. A tejzsír viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakat, amelyek lebontás nélkül, közvetlenül képesek felszívódni. Valamennyi zsiradék közül a tejzsír emészthetősége a legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezetei felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető. A tej koleszterintartalma lényegesen kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré, továbbá a benne lévő foszfolipidek (lecitin, kefalin) szabályozzák a zsír elszállítását a májból, és gátolják a koleszterin lerakódását az érfalakon. A tej könnyű emészthetősége miatt számos betegség dietoterápiájában előnyös.

A tej legfontosabb szénhidrátja a laktóz (tejcukor), ami egy glükóz és egy galaktóz egységből áll. A laktóznak szerepe van egyes ásványi anyagok – kalcium, magnézium, foszfor – felszívódásában, valamint a vastagbél megfelelő pH-jának kialakításában. Egy dl tejben 4,7-5,3 gramm szénhidrát található.

Itt olvashatsz a tejfehérje-, laktóz-, és koleszterinmentes növényi tejekről.

Fellendülőben a tejgazdaság

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács  egyik fő feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a hazai tej fogyasztására, ezért is indította el a Tejszív kampányt, amiről valamint a tejágazat néhány fontosabb számadatáról a Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán beszélt:

- Az elmúlt évek számai azt igazolják, hogy a magyar tejgazdaság fellendülőben van. Az utóbbi hat évben az egy főre jutó tejtermék fogyasztási adatok folyamatosan emelkedtek, ugyanígy a főbb tejtermékek belföldi értékesítésének számai is pozitív változást mutatnak. Például a 1,5%-os zsírtartalmú, magyarországi előállítású UHT tejek belföldi eladása 2011-től 2016-ra hatszorosára nőtt. Szinte valamennyi főbb tejtermék gyártása növekedett, a vajé – hat év alatt –  például 54%-kal. A hazai tejtermelés 2013 és 2016 között 10%-kal emelkedett, és a feldolgozók által felvásárolt nyerstej mennyisége 13%-os növekedést ért el. Ezen időszak alatt a trappista sajt belföldi értékesítése 53%-os emelkedést mutat. Ezt az erősödést támasztja alá az a tény is, hogy az import struktúrában pozitív változás következett be. 2013. és 2016. között, 11%-kal csökkent a fogyasztói tej import, miközben egyes feldolgozott késztermékek kivitele emelkedett: sajtból és túróból például 43%-kal többet exportáltunk. Optimizmusra ad okot továbbá az is, hogy a hazai fogyasztói tej értékesítése évről-évre emelkedik az import ellenében, 2016. évben a hazai tejek belföldi piaci aránya meghaladta a 80%-ot, míg az import 20% alá csökkent – fogalmazott a szakember.

A Tejszív kampánynak elsősorban az a célja, hogy a hazai tej fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen az ellenőrzött gazdaságokból származó tejtermékek minősége magas, és a Tejszív logóval ellátott termékek csak és kizárólag magyar termelőktől származó nyerstejet tartalmaznak. Ha ezeket a termékeket választjuk, akkor a hazai termelőket támogatjuk. Közösségi Marketing Alapunk működtetésének célja továbbá a gyermekek, a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra nevelése, segítségnyújtás az egészségtudatos táplálkozás kialakításában.

Az idei Tejszív kampány tavasszal indult el, melyhez három közismert sportoló is örömmel csatlakozott: olimpikon úszóink, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás, illetve a válogatott labdarúgó Nagy Ádám több rendezvényen valamint különböző fórumokon is kiáll a hazai tej népszerűsítése mellett.

 

Laktózérzékenyeknek

A tej és a belőle készült tejtermékek – különös tekintettel a zsírszegény változatokra – fontos szereplői az egészséges táplálkozásnak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei szerint is, akik azt javasolják, naponta fogyasszuk akár hideg, akár meleg étkezések alkotóiként. A joghurt, a tejföl, a kefir, vagy épp a túró, a sajt alapja a tej. Mivel azonban fermentációval, tehát erjesztéssel készülnek, az igazi tej saját baktérium kultúráját felhasználva „alakul át” joghurttá, vagy hozzáadott baktérium kultúra segítségével készülnek a különböző fermentált tejtermékek - mutat rá az Érezd Magad Jól. A fermentáció során a tej laktóztartalma csökken, a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően, így akik laktóz érzékenyek, ők is próbálkozhatnak a savanyított tejtermékek fogyasztásával. A fermentált tejtermékek főként a gyomor és a bélrendszer számára hasznosak. (Az egyes tejtermékekről itt olvashatsz bővebben a Ritmus.hu-n)