2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Hagyományos kotyogó vagy más típusú kávégép a nyerő?

A jó öreg kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap, mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.

10996.jpgAlfonso Bialetti 1933-ban találta fel a kotyogóst, de Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté. Bár a szerkezet eljutott hazánkba, a használati utasításokkal nem mindenki van pontosan tisztában. A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe. (ITT olvashat a "golyóálló" kávéról és annak a szervezetünkre gyakorolt hatásáról.)

 

„Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni” – magyarázta Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája.

Mire jó a kávé?

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány. Napi egy kávé fogyasztása 12%-kal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban, míg akik két vagy három kávét is ittak naponta, azok 18%-kal kisebb kockázatnak voltak kitéve. "Azt találtuk, hogy a kávézóknál csökkent a szív- és érrendszeri, rák-, légzőszervi, vese- és cukorbetegség miatti halálozás rizikója" - mondja Veronica Setiawan a Dél-karolinai Egyetem professzora.

A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét. Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé.

„Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel” – mondta a barista.
A szakértő tévhitnek nevezte, hogy a kotyogós egyenlő a keserű kávéval. Arról is beszélt, hogy az otthoni adag mindig erősebb annál, mint amit a kávézókban fogyasztunk. „Nagyon sok múlik a kávé minőségén és a frissességén is. A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb, mert a robusta kávék erősebbek. Az eszköz ráadásul közel sem ugyanaz, mint a kávézókban használt espresso technológia” – fogalmazott Hegedüs, aki szerint az otthon kotyogóssal készíthető el a legfinomabban a kávé, ő mindenkinek ezt szokta javasolni. A barista azt is elárulta, hogy a közepes pörkölésű kávékat ajánlja a kotyogósba, így lehet isteni kávét főzni.