2018. április 25. szerda
Márk, Márkó és Márkus napja

Kamu, hogy a reggeli kávé élénkít

A kávéfogyasztás alapvetően hatástalan ébredés után, mert az éberséget az emberi testben a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon biztosítja. Kiderült az is, hogy mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán.

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy a reggeli kávé felpörget, pedig ennek a fele sem igaz. Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája elmondta: ébredés után teljesen fölösleges kávéval kezdeni, mert az éberségért a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon felel. „Miután felkeltünk, a kortizol elkezd termelődni a testünkben. Ha ezzel egy időben fogyasztunk kávét, akkor bár kárt nem okoz, tolerancia alakulhat ki, tehát a szervezet megszokja az italt és nem vált ki hatást” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a kortizoltermelés reggel 8 és 9 óra között a legaktívabb a szervezetben.

11327.jpg

Megjegyezte, akiknél a kortizolszint alultermelődik, esetenként fáradtabbnak, bágyadtabban érezhetik magukat, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a kávéfogyasztással és nem is segít rajta. Hegedüs László arról is beszélt, éjszaka a gyomor pH-értéke semlegessé válik, a kávéban lévő csersav ezért az érzékenyebbek számára gondokat okozhat, ha rögtön ébredés után fogyasztjuk. Arra a kérdésre, mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán, A Paksi Kávé szakértője Steve L. Miller agykutató tanulmányát idézte, amelyben megállapította, hogy 9 óra 30 perc és 11 óra 30 perc, valamint 13 óra 30 perc és 17 óra között lehet a leghasznosabb a kávéfogyasztás.

Mire jó a kávé?

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - állapította meg két friss tanulmány. Napi egy kávé fogyasztása 12%-kal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban, míg akik két vagy három kávét is ittak naponta, azok 18%-kal kisebb kockázatnak voltak kitéve. "Azt találtuk, hogy a kávézóknál csökkent a szív- és érrendszeri, rák-, légzőszervi, vese- és cukorbetegség miatti halálozás rizikója" - mondja Veronica Setiawan a Dél-karolinai Egyetem professzora.

Hogyan főzzünk kotyogósban?

A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe. (ITT olvashatsz a "golyóálló" kávéról és annak a szervezetünkre gyakorolt hatásáról.)

„Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni” – magyarázta Hegedüs László. További kávéfőzési tanácsokat ITT találsz.

 

Kép: www.freepik.com