2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra és Szandra napja

TRX: jó játék a testtel

A TRX nem csodaszer, de hamar kivívta nemcsak a hobbiedzők, de a profi szakemberek elismerését is.

A gyors fogyást és látványos alakformálást ígérő módszereknek se szeri, se száma, ám ajánlatos utánanézni a sokszor tartalom nélküli hitegetéseknek, hiszen csak a befektetett energia térül meg – mozgás, izzadás nélkül nincs bombaalak.

 2398.jpg

Se áram, se nehéz gépek

A közelmúltban került a figyelem középpontjába a TRX, amely filozófiájának egyszerűségével, mobilitásával, relatív olcsóságával hamar sok követőre talált. Azok körében is népszerű, akik idegenkednek az elektromos impulzusoktól vagy a konditermek gép-monstrumaitól, illetve szubkultúrájától. Itt mindössze egy-két végletekig egyszerű, ám jó minőségű eszközre, valamint a saját testsúlyunkra van szükség, még ha ez utóbbira sokak fejében fel is villan a felkiáltójel.

 

A TRX edzés egyik nagy előnye éppen abban rejlik, hogy komplex izomláncokat dolgoztat, a saját súlyunkat felhasználva mozgat meg a fejünk búbjától a kislábujjunkig. Az edzőtermi, úgynevezett izolált gyakorlatokkal szemben több izomcsoportra koncentrál egyszerre. A TRX sokoldalú terheléssel járó edzésforma, amely funkcionális, összetett mozgások sorozatával az emberi testet mint egységes rendszert állítja középpontba. Éppen ezért a szokásos alakformáláson és szálkásításon túl alkalmas rehabilitációra, nagyban javítja az állóképességet és a koordinációt, a hajlékonyságot, fejleszti a törzstartó izmok stabilitását, ezáltal kedvező hatással van a testtartásra is.

 

Katonáktól, de nem katonásan

345.jpgAhogy a hétköznapokban használt eszközeink közül jó néhányat, a TRX-et is a hadiiparnak köszönhetjük. Alapjait az amerikai haditengerészet elitalakulata fejlesztette ki. A TRX mozaikszó, a testtel végzett ellenállásos edzés szavainak betűiből: Totalbody Resistance Exercise.

 

Egyik válfaja az úgynevezett Suspension Trainer, ami egy könnyen összepakolható, így bárhová magunkkal vihető heveder-rendszer. A felfüggesztéses edzés abból áll, hogy a delikvens kezét vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja – ezt a plafonon kell rögzíteni –, míg másik végtagjával a talajon támaszkodik. Ellenállásként a saját testsúlyát használja, az edzés intenzitását a test talajjal bezárt szöge, illetve a stabilitás határozza meg. Ezzel az eszközzel gyakorlatok százai végezhetők el bárhol, ahol rögzíteni tudjuk a hevedereket.

 

A TRX másik eszköze az úgynevezett Rip Trainer, és itt a rip nem a rest in peace, azaz nyugodjék békében rövidítése, hanem egy 1,2 méter hosszú, 1,8 kilós vasrudat takar, amelynek egyik végéhez rugalmas ellenállás, magyarul egy gumikötél csatlakozik. Ez a módszer az elasztikus ellenállás előnyeit hasznosítja, aszimmetrikus terhelést eredményez, ami állandó kihívást jelent az egyensúly megtartása és a lehető legnagyobb izomépítés szempontjából. A hivatalos megfogalmazás szerint ezzel az eszközzel fejleszthető a rotációs erő kontrollálása és generálása, a törzsstabilitás, a koordináció, továbbá az izometrikus és dinamikus gyorserő, de nekünk elég annyit tudnunk, hogy jó lesz nekünk káros mellékhatások nélkül, miközben a teljes testünket tornáztatjuk.

 

Ezt se ész nélkül!2395.jpg

Noha a TRX edzés egyik legnagyobb előnye, hogy biztonságos és káros mellékhatásoktól mentes, mindenkinek, de legfőképp a kevéssé edzett embereknek mindenképpen érdemes személyi edző tanácsát kérnie használat előtt. A szakemberek személyre szabottan tudják beállítani a számunkra hasznos, de megerőltetést nem okozó gyakorlatokat és időegységeket. Az állapotfelmérés hiánya, illetve a nem megfelelően végzett edzés – mint minden testmozgás – ízületi sérülésekhez vezethet. És az edzések végi nyújtás elengedhetetlen.

 

Fontos megemlíteni, hogy a hivatalosan forgalmazott TRX-eszközök bevizsgáltak, biztonságosak, nem érdemes egy néhány ezer forinttal olcsóbb hamisítvány vásárlásával kockáztatni egy esetleges balesetet.

 

Ne csak várjuk a csodát!

2396.jpgA TRX sokoldalúsága az őrülten kemény, alakformáló testedzéstől a kíméletes, közérzetjavító mozgásig terjedhet, ám nem szabad elfelejteni, hogy látványos eredményt életmódváltással egybekötve érhetünk csak el, ami a táplálkozástól kezdve a szemléletváltásig, sok összetevőből áll. Mindenkinek egyéni célokat kell kitűznie, de bármi is legyen ez, karcsúsodás, szálkásítás, fogyás vagy gerincproblémák kezelése, heti 3-4 TRX-edzéssel már néhány hónap alatt kézzelfogható az eredmény, mindenkinek az egyéni szintje szerint.

 

És ami a legfontosabb: válasszunk bármilyen mozgásformát, akár a TRX-et is, közérzetünk napról-napra javulni fog, és ezzel együtt az önképünk, önbizalmunk is. Akkor pedig már bátrabban sétálunk a vízparton is, nem igaz?

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban