2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

10 tipp, hogy miért ma kezdjen el sportolni

Ellustulni, meghízni talán a világ legegyszerűbb dolga. Ráadásul a görbe tükröt általában csak mások elé tartjuk oda, magunkat mindig szebbnek, soványabbnak, izmosabbnak látjuk a valóságnál. Tévedni persze emberi dolog… Kezdjen mozogni, vegye fel a ritmust! Íme a 10 ok, amiért nem érdemes tovább halogatnia a kezdést.

1.   A testtömegindexét nem azért nem számolja ki évek óta, mert nem tud osztani vagy négyzetre emelni, hanem azért, mert látatlanul is tudja, hogy túllépte a normál tartományt. Csakhogy attól, hogy nem beszél róla, az a bűvös szám ott lebeg a tudatalattijában. Ideje, hogy kiradírozza, és néhány hónap múlva újra felírja.

 

1183.jpg

2.  A ruhatára alig néhány hordható göncből áll, miközben egy rakás csinos darab porosodik érintetlenül a polcokon és a fogasokon. Ne ámítsa magát azzal, hogy azok a fiatalkori cuccai, és már nem állnának jól. Pontosan érzi, hogy ezzel csak becsapja magát, mert a szíve mélyén éppen azt szeretné, ha azok a pompás kis rucik újra feljönnének a derekára. Ráadásul vásárolni sincs kedve – egyrészt nyomasztja, hogy semmiből nem talál megfelelő méretet, másrészt azért halogatja a gardróbfrissítést, mert „előbb utóbb úgy is ledob pár kilót, akkor minek vegyen XL-es ruhákat…”

 

3.   Minden nap fáj a lába és a válla estére, a karjai ólomsúlyúak az egész napos körmölés és egértologatás miatt, a nyakát jó, ha 90 fokban el tudja fordítani, és a háta közepét már régen nem tudja egyedül beszappanozni. Ha csak kettő igaz, akkor sincs oka az örömre. Higgye el, ha kissé átmozgatja a rozsdás alkatrészeket, kevésbé lesz fájdalmasa a reggeli ébredés is.

 

4.   A kozmetikusa ugyan minden alkalommal megnyugtatja, hogy a bőrhibáit a civilizációs ártalmak okozzák, csakhogy egészen másra kellene gondolnia, mint amiről ilyenkor csevegnek. A légszennyezés valóban nem tesz jót a bőrnek, de a sós nassok, a cukor és a természetes fény hiánya még többet árt. Ha kicsit kimozdul a városból, kozmetikusra is kevesebbet költ majd.

 

5.   Vagy a tévé vagy a bogyók – segítség nélkül nehezen alszik el, éjszaka gyakran felébred, reggel pedig úgy ébred, mint aki éppen túl van egy ötfogásos vacsorán. A késő esti falatozás helyett sétáljon, kocogjon egyet, s meglátja nem kell bárányokat számolnia, reggel pedig farkaséhesen és kipihenten ébred majd.

1185.jpg
6.   Úgy érzi magát, mint aki évek óta nem volt szabadságon, pedig idén is pihent egy hetet? Fáradtabban tért vissza a munkahelyére, mint mielőtt elindult a megérdemelt vakációra? Talán a programokkal volt baj: a heverészés, napozás és strandolás mellé néhány kirándulást is be kellene iktatnia. Sosem késő, fedezze fel a környék és az ország legszebb helyeit. A túrázás nem csak fizikailag, de lelkileg is feltölti.

 

7.   Liheg, pedig alig húsz métert futott a busz után – és így is lemaradt. Nem megy a rámolás a sufniban, a kertészkedéshez is folyton magával cipel egy sámlit, és a lépcsőn is egyre lassabb tempót kell diktálnia. Még nagy túlsúly sem kell ahhoz, hogy a hétköznapi tennivalók kifárasszák, ha egyébként nem tartja karban magát. Negyed óra torna reggel és este már rövid idő után érezteti a jótékony hatását.

 

8.   Szívdobogás, izzadás, reszkető végtagok, szédülés, fülzúgás – csak néhány a kellemetlen tünetekből, amelyek azonban komolyabb betegségek előfutárai is lehetnek. Mikor mérte utoljára a vérnyomását? Érdemes kicsit felvenni a ritmust, mielőtt rászánja magát, mert a mostani értékektől lehet, hogy berezelne.

 

9.   Nem megy az ismerkedés, pedig szívesen találna párt magának? A barátnője/barátja bezzeg mindig célba ér… Lehet, hogy ők többet foglalkoznak a testükkel, s nem lenge pólókkal fedik el a hiányosságokat, hanem megmutatják, amit meg kell mutatnia egy nőnek/férfinak? Önnek sem kellene takargatnia magát, ha kicsit törődik a testével.

 

10.   És a legfontosabb: az egészsége múlik azon, hogy mennyire él egészségesen. Ne csüggedjen akkor sem, ha 30-40 kilótól kell megszabadulnia. A mozgás minden téren formába hozza, ráadásul belátható időn belül elérheti a célját. Nem kell más, csak kitartás és lelkesedés. Hajrá! Kezdje ma!

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban